19.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζέιν Άνταμς

Fe-Memorance: Τζέιν Άνταμς


Της Άννας Τσεκάνι, 

Η Τζέιν Άνταμς ήταν Αμερικανίδα κοινωνική λειτουργός και ακτιβίστρια, η οποία κατάφερε μέσα από το έργο και τις απόψεις της να επηρεάσει αισθητά την κοινή γνώμη.

Η Τζέιν Άνταμς (Jane Addams) γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1860 στο Ιλινόις, ήταν το όγδοο από τα εννέα παιδία. Ο πατέρας, Τζον Άνταμς, ήταν τοπικός πολιτικός ηγέτης, ο οποίος υπηρέτησε για 16 χρόνια ως κρατικός γερουσιαστής, ενώ παράλληλα είχε αγωνιστεί ως αξιωματικός στον εμφύλιο.

Η Άνταμς είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς, στην ηλικία των τεσσάρων, προσβλήθηκε από φυματίωση της σπονδυλικής στήλης, που της προκάλεσε μια καμπυλότητα και οδήγησε σε διά βίου προβλήματα υγείας.

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, παρακολούθησε το Rockford Female Seminary, από το οποίο και αποφοίτησε το 1881. Βρισκόταν σε μια διαρκή αναζήτηση σχετικά με το αντικείμενο που ήθελε να ακολουθήσει επαγγελματικά, αλλά, στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στην Ευρώπη μαζί με την φίλη της Έλεν Στάρ, συνέλαβαν μια ιδέα. Θέλησαν να δημιουργήσουν ένα σπίτι, έναν οικισμό για μετανάστες σε μια μειονοτική περιοχή του Σικάγο, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Το Hull-House στόχευε στην παροχή υψηλότερης πολιτικής και κοινωνικής ζωής στους απόρους, καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ασφαλείς χώρους παιχνιδιού και ένα δικαστικό σύστημα για τους ανήλικους παραβάτες. Φημολογείται πως έφτασε να φιλοξενεί μέχρι και δυο χιλιάδες άτομα την εβδομάδα.

Όσο η φήμη του Hull-House μεγάλωνε, τόσο ωθούσε στην Τζέιν να ασχοληθεί και με άλλους τομείς, με κοινωνικά ζητήματα, καθώς και με την κομματική πολιτική. Το 1905, διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σικάγο και αργότερα έγινε πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης των Σχολείων.

Πηγή εικόνας: https://ffrf.org/media/k2/items/cache/

Δεν αρκέστηκε, όμως, μόνο σε αυτά. Το 1908, συμμετείχε στην ίδρυση της Σχολής πολιτικών και φιλανθρωπίας του Σικάγο και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Εθνικού Συνεδρίου Φιλανθρωπιών και Διορθώσεων (National Conference of Charities and Corrections). Ασχολήθηκε με τα δικαιώματα των γυναικών, με τον πόλεμο, αλλά και την ειρήνη, ενώ είχε την ευκαιρία να δώσει μια σειρά από μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, πάνω στα οποία εκδόθηκε και βιβλίο, με τίτλο Newer Ideals Peace.

Το 1915, έγινε πρόεδρος του Γυναικείου Ειρηνευτικού Κόμματος, ενώ μέχρι το 1929 είχε αναλάβει και την προεδρία της οργάνωσης «Γυναικεία Διεθνή Ένωση για την Ειρήνη και την Ελευθερία».

Η Τζάνετ Άνταμς πέθανε στις 21 Μαΐου 1935. Μία καρδιακή προσβολή, που είχε υποστεί το 1926, κλόνισε ανεπανόρθωτα την υγεία της, χωρίς ποτέ να καταφέρει να επανέλθει ολοκληρωτικά.

Γνωστή για τον ειρηνισμό της κατάφερε να τιμηθεί το 1931 με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα στην ιστορία, η οποία τιμήθηκε με ένα τέτοιο βραβείο. Ήταν μια ακτιβίστρια, η οποία εναντιώθηκε απροκάλυπτα με την είσοδο της Αμερικής στον πόλεμο, ενώ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται και για τα δικαιώματα των γυναικών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.