15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Fe-Memorance: Ίνγκριντ Μπέργκμαν


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν ήταν οσκαρική, Σουηδή ηθοποιός του αμερικάνικου και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1915, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Έμεινε από πολύ μικρή ηλικία ορφανή, καθώς έχασε τη μητέρα της, όταν ήταν ακόμη βρέφος, και τον πατέρα της σε ηλικία δεκατριών ετών. Η κλίση της στην υποκριτική έγινε φανερή από τα σχολικά της χρόνια και το 1930, έλαβε υποτροφία και φοίτησε στη Βασιλική Δραματική Σχολή της Στοκχόλμης, αλλά, όταν δέχτηκε την πρώτη της επαγγελματική πρόταση, εγκατέλειψε τις σπουδές της.

Το 1932, έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο με την ταινία “Landskamp”, στην οποία δεν είχε λόγια. Ο πρώτος της ρόλος ήρθε το 1934, στην ταινία “Monkbrogreven” και ακολούθησαν και άλλες συμμετοχές σε σουηδικές ταινίες. Το 1937, η Μπέργκμαν παντρεύτηκε το Σουηδό γιατρό, Πέτερ Λίντστρομ και απέκτησαν μαζί μια κόρη. Το 1939, πήγε στην Αμερική, με σκοπό να παίξει στο ριμέικ της ταινίας “Intermezzo: A love story”, με την ταινία να σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Πηγή εικόνας: www.pikist.com

Έτσι, η Μπέργκμαν εξασφάλισε πολυετές κινηματογραφικό συμβόλαιο στις Η.Π.Α. και το 1940, συμμετείχε στη θεατρική παράσταση του Μπρόντγουεϊ, “Liliom”. Το 1942, έπαιξε στην ταινία “Casablanca”, ο ρόλος της ως Ίλσα της χάρισε διεθνή αναγνώριση, ενώ το 1944, έλαβε το πρώτο της Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία “Gaslight”.

Το 1950, συνεργάστηκε με τον Ιταλό σκηνοθέτη, Ρομπέρτο Ροσελίνι, και τελικά, συνδέθηκαν ερωτικά, ενώ ήταν ακόμα παντρεμένη. Η είδηση της εγκυμοσύνης της Μπέργκμαν, καθώς και η δημόσια διαμάχη για το διαζύγιο και την επιμέλεια της πρώτης της κόρης, με τον έως τότε σύζυγό της, αποτέλεσε σκάνδαλο για την Αμερική και το ζευγάρι έφυγε στην Ιταλία, όπου παντρεύτηκαν και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά.

Μετά το χωρισμό τους, το 1956, η Μπέργκμαν επέστρεψε στο Χόλυγουντ και πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αναστασία», η οποία της εξασφάλισε το δεύτερό της Όσκαρ. Το 1958, παντρεύτηκε το θεατρικό επιχειρηματία, Λαρς Σμιντ, και μετακόμισαν στο Παρίσι, ωστόσο χώρισαν το 1975. Η καριέρα της θα αναγεννηθεί το 1974, όταν κέρδισε το τρίτο της Όσκαρ στην ταινία “Murder on the Orient Express”.

Η Μπέργκμαν πέθανε από καρκίνο του μαστού, την ημέρα των γενεθλίων της, στις 29 Αυγούστου 1982, στο Λονδίνο, σε ηλικία 67 ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.