20.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕπιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές: Προοπτικές για ενίσχυση της Δημοκρατίας!

Επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές: Προοπτικές για ενίσχυση της Δημοκρατίας!


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Τη Μεγάλη Δευτέρα (29/4/2024) ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των ψηφοφόρων που επέλεξαν να ψηφίσουν με «Επιστολική Ψήφο». Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θεσπίστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2024 για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Με την εφαρμογή της δυνατότητας αναμένεται να μειωθεί η αποχή, καθώς διευκολύνει εκείνους και εκείνες που θέλουν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, αλλά δεν μπορούν. Αυτό αφορά καθέναν και καθεμιά είτε βρίσκεται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, 202.556 έκαναν εγγραφή στη σχετική πλατφόρμα. Οι 153.322 αιτήσεις εγγραφής αφορούν κατοίκους της ελληνικής επικράτειας και οι 49.234 Έλληνες και Ελληνίδες του εξωτερικού. Συγκριτικά με τα στοιχεία που υπάρχουν για τις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές (Ιούνιος του 2023), οι κάτοικοι του εξωτερικού που αναμένεται να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024 έχουν αυξηθεί κατά 280%.

Οι εκλογείς προέρχονται από 128 χώρες και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι από την Ευρώπη. Σε 93 κράτη δεν είχε συσταθεί τμήμα για τις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Τέτοια ήταν, μεταξύ άλλων, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Καζακστάν, το Ελ Σαλβαδόρ, ο Ισημερινός, το Τζιμπουτί, η Ουγκάντα, το Κονγκό, η Καμπότζη, η Γουατεμάλα και το Βιετνάμ. Τώρα, οι κάτοικοι αυτών των χωρών έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: AP Photo / Virginia Mayo

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεχώρισαν ως προς τη συμμετοχή, καθώς οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 9.000, ενώ ακολουθούν οι Η.Π.Α. με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου. Μέσα σε δύο μήνες οι εγγεγραμμένοι ήταν περισσότεροι από 100.000, ενώ μέχρι να κλείσει το σύστημα οι εγγραφές ξεπέρασαν τις 200.000.

Τώρα, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, μέσα στον Μάιο οι ψηφοφόροι θα παραλάβουν τους φακέλους για την επιστολική ψήφο. Έπειτα, θα επιστραφούν συμπληρωμένοι στην προσυμπληρωμένη διεύθυνση και θα φτάσουν στα κέντρα διαλογής μέχρι την 8η Ιουνίου και ώρα 17:00.

Αδιαμφισβήτητα, η ενίσχυση της δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές είναι ενδυνάμωση της Δημοκρατίας! Με την επιστολική ψήφο αναμένεται να αρθούν οι όποιες αντικειμενικές δυσκολίες (σπουδές, εργασία) αντιμετώπιζαν οι πολίτες τόσο εντός όσο και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα, εκπληρώνεται και ένα γνωστό αίτημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού σχετικά με το δικαίωμα ψήφου.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Κλείνοντας, οτιδήποτε κρατά τον πολίτη μακριά από την κάλπη πρέπει να ξεπερνιέται και η επιστολική ψήφος είναι μια λύση! Οφείλουμε να υποστηρίξουμε οποιοδήποτε μέτρο συμβάλλει στην ενίσχυση της συμμετοχής, ιδιαίτερα στις Ευρωεκλογές που αφορούν την ενίσχυση της φωνής της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Μπορούμε να πορευθούμε μαζί σταθερά, ευρωπαϊκά, προοδευτικά, μπροστά!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πάνω από 200.000 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική στις προσεχείς ευρωεκλογές – Τα τελικά στοιχεία, real.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.