19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαρίνα Τσβετάγεβα

Fe-Memorance: Μαρίνα Τσβετάγεβα


Του Ραφαήλ – Νικόλαου Μπελενιώτη,

Η Μαρίνα Τσβετάγεβα γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1892 και υπήρξε μια από τις πιο ξεχωριστές συγγραφικές πένες της Ρωσίας. Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1892, ενώ από μικρή ηλικία ήταν σε επαφή με τα γράμματα, καθώς ο πατέρας της ήταν καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Από μικρή αναγκάστηκε να αλλάξει διάφορα περιβάλλοντα. Από το 1902 μετακόμισε στην πόλη της Γενόβας, όπου και έζησε μέχρι το 1906. Έπειτα συνέχισε να παρακολουθεί σχολικά μαθήματα σε σχολείο στην πόλη της Λοζάνης και το 1908 αποφάσισε να μετακινηθεί στο Παρίσι, με στόχο να σπουδάσει Φιλολογία.

Το έτος 1910 συστήθηκε για πρώτη φορά στο αναγνωστικό κοινό της, εκδίδοντας την πρώτη της ποιητική συλλογή. Παντρεύτηκε το 1912, ενώ, κατά τη διάρκεια της Μπολσεβίκικης επανάστασης, η Μαρίνα έζησε όλα τα εκρηκτικά γεγονότα και ο άντρας της βρέθηκε να πολεμάει δίπλα στο Ρωσικό στρατό ενάντια στους Μπολσεβίκους.

Πηγή εικόνας: https://homouniversalisgr.blogspot.com/2017/10/8-1892-31-1941.html

Τα ταξίδια, όμως, δε σταμάτησαν να αποτελούν ένα σημείο στη ζωή της. Το 1925, αποφάσισε να μεταναστεύσει για ακόμα μια φορά με την οικογένειά της στο Παρίσι και έζησε εκεί για σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια, οπότε και αποφάσισε να επιστρέψει πίσω στην πατρίδα της, τη Ρωσία.

‘Όταν επέστρεψε, όμως, αντιμετώπισε ένα εχθρικό περιβάλλον και μια διαφορετική Ρωσία. Μην αντέχοντας την καθημερινή ζωή, υπέφερε αρκετά. Αποκορύφωμα ήταν η εγκατάστασή της στην περιοχή της Ταταρστάν, όπου και έβαλε τέλος στη ζωή της. Πέθανε σαν σήμερα, στις 31 Αυγούστου του 1941, στη Ρωσία.

Το συγγραφικό ποιητικό έργο της χαρακτηριζόταν από την έμπνευση που λάμβανε από την καθημερινή ζωή της, τη σχέση της και την επαφή με τα συναισθήματά της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.