17.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκτός Γραμμής - Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Στο επίκεντρο ο πολίτης

Εκτός Γραμμής – Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Στο επίκεντρο ο πολίτης


Η γνώμη του OffLine Post,

Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές πλησιάζουν και το ενδιαφέρον των πολιτών είναι μεγάλο, καθώς η ανάδειξη των περιφερειακών και δημοτικών αρχών θα συνδράμει στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους. Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και οι πρόσφατες πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία “Daniel” όξυναν τις προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν στη θητεία τους οι νέοι διοικούντες, δημιουργώντας, παράλληλα, καινούργιες προστριβές.

Οι κάλπες για την ανάδειξη Περιφερειαρχών και Δημάρχων θα στηθούν στις 8 Οκτωβρίου του 2023 και οι επαναληπτικές, όπου απαιτηθεί, μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 15 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί, επίσης, πως ανακοινώθηκε επίσημα ότι δεν θα υπάρξει αναβολή των εκλογών ούτε στη Θεσσαλία, παρά μόνο θα δοθεί παράταση για την ανακήρυξη των συνδυασμών, λόγω της μη λειτουργίας των δικαστηρίων στην περιοχή. Ο πρώτος συνδυασμός πρέπει να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 43% + 1 ψήφο για να αναδειχθεί νικητής. Η ανάληψη των καθηκόντων των εκλεγμένων θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ η θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028, επανέρχεται, δηλαδή, η πενταετής θητεία, όπως ίσχυε κατά την περίοδο 2014-2019.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών και τα επιτελεία τους εργάζονται σκληρά όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να διαχυθούν οι ιδέες τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα πολιτών, να τους ενημερώσουν για το όραμά τους για την επόμενη μέρα και, φυσικά, αυτό να αποτυπωθεί με την ψήφο του εκλογικού σώματος. Έτσι, έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην κατάρτιση ψηφοδελτίων που περιλαμβάνουν υποψήφιους από διάφορα επαγγελματικά πεδία, άλλους με εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους που εισέρχονται για πρώτη φορά στον στίβο της πολιτικής, αλλά με μεράκι για να συμβάλλουν στην πρόοδο της περιοχής τους.

Επεξεργασία Εικόνας: Δημιουργικό Τμήμα του OffLine Post / Ελευθέριος Χονδρός

Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, έτσι και σε αυτήν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή των πολιτών σε αυτές, είτε ασκώντας το δικαίωμα του εκλέγειν είτε του εκλέγεσθαι. Συγκριτικά, μάλιστα, με τις Βουλευτικές Εκλογές, η συμμετοχή των πολιτών είναι μεγαλύτερη τόσο γιατί αυτό ορίζεται βάσει της σχετικής νομοθεσίας όσο γιατί οι κάτοικοι μιας περιοχής κινητοποιούνται, διότι μπορούν να συμβάλουν άμεσα στην επίλυση των προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενεργότερη και η συμμετοχή των νέων σε ηλικία ανθρώπων, οι οποίοι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κοινά σε αυτό το επίπεδο, θέτοντας, μάλιστα, υποψηφιότητα. Σε αυτό έχουν «παίξει» αδιαμφισβήτητα ρόλο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία από τις Βουλευτικές Εκλογές και έπειτα έχουν γίνει ζωτικά εργαλεία για την παρακίνηση νεαρών ψηφοφόρων.

Στις ημέρες που απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων, οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν με σαφήνεια το πρόγραμμά τους, να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους για ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες τους και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή τους.

Το OffLine Post, αναλογιζόμενο την ύψιστη σημασία της μεγαλύτερης γιορτής της Δημοκρατίας, θα βρίσκεται διαρκώς στον παλμό των εξελίξεων, παρέχοντας βήμα σε όλες τις δημοκρατικές απόψεις και καλύπτοντας με αντικειμενικότητα την πορεία προς τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ