21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τέιλορ Κάλντγουελ

Fe-Memorance: Τέιλορ Κάλντγουελ


Της Άννας Τσεκάνι,

Η Τέιλορ Κάλντγουελ ήταν Βρετανοαμερικανίδα μυθιστοριογράφος, η οποία ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία στον επαγγελματικό της χώρο.

Το πλήρες όνομά της ήταν Τζάνετ Μίριαμ Χόλαντ Τέιλορ Κάλντγουελ και γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1900, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε το πάθος της για τη λογοτεχνία και γενικότερα, τη συγγραφή κειμένων. Μάλιστα, σε ηλικία μόλις έξι ετών, η ίδια κέρδισε και μετάλλιο για ένα δοκίμιο της για τον Charles Dickens.

Το 1907, η οικογένεια Κάλντγουελ αποφασίζει να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και να ξεκινήσει να οργανώνει εκεί σιγά σιγά τη ζωή της. Ωστόσο, ο αναπάντεχος θάνατος του πατέρα της Τέιλορ συγκλόνισε την οικογένεια και τη δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο.

Η Κάλντγουελ, βέβαια, είχε ήδη ξεκινήσει να γράφει τις δικές της ιστορίες και στην ηλικία των δώδεκα ετών ολοκλήρωσε, μάλιστα, το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ο ρομαντισμός της Ατλαντίδας».

Πέρα από την ενασχόληση της αυτή, η ίδια υπηρέτησε το 1918-1919 στο Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ, το 1923-1924, ως δημοσιογράφος κάλυπτε συνεδριάσεις των δικαστηρίων της Νέας Υόρκης.

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org

Το 1924, εργάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α., ως μέλος του Συμβουλίου Ειδικών Ερευνών, ενώ, μόλις το 1934, εργάστηκε με ζήλο πάνω στο μυθιστόρημα «Δυναστεία του Θανάτου». Το μυθιστόρημα αυτό, που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τον τότε σύζυγο της, δημοσιεύθηκε το 1938 και έγινε best seller στους New York Times Fiction.

Η ίδια έλαβε πολλά βραβεία για το έργο της και την καριέρα της ως συγγραφέας, εκ των οποίων: το χρυσό μετάλλιο National League of American Pen Women, το Evening News Buffalo Award και το Grand Prix Chatvain.

Η Τέιλορ στα έργα της ασχολήθηκε με ποικίλα θέματα, είτε αφορούσαν την οικογένεια, είτε τη θρησκεία, είτε την κοινωνία, είτε ακόμα και τη μετενσάρκωση. Το τελευταίο έργο της το οποίο έγινε best seller ήταν το “Captains and the Kings” το 1972, το οποίο αργότερα έγινε και μια μίνι τηλεοπτική σειρά.

Η Τέιλορ Κάλντγουελ απεβίωσε στις 30 Αυγούστου του 1985 από καρδιακή ανεπάρκεια στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. Ήδη από το 1979, η κατάσταση της υγείας της είχε χειροτερέψει, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε, με το οποίο η ίδια κατέστη ανίκανη να μιλήσει. Στη διάρκεια της ζωής της, η Τέιλορ είχε παντρευτεί δυο φορές, ενώ είχε αποκτήσει και δύο παιδιά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Τσεκάνι
Άννα Τσεκάνι
Είναι γεννημένη το 2000 στην Αθήνα. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πάθος της είναι το αντικείμενο της ψυχολογίας με το οποίο, ωστόσο, ασχολείται προς το παρόν ερασιτεχνικά. Οι ξένες γλώσσες και τα βιβλία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου της χρόνου, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει μέρος στον ρητορικό όμιλο της σχολής της, σε συνέδρια και ημερίδες σχετικά με την διπλωματία και τις Διεθνείς Σχέσεις.