16.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

15η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1452: Γεννιέται στην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας, ο ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας, Λεονάρντο ντα Βίντσι. Αποτελεί την προσωποποίηση του Αναγεννησιακού ανθρώπου. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.


1894: Γεννιέται στην Καλινόβκα της Ρωσίας ο Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσόφ, Ρώσος μπολσεβίκος επαναστάτης και πολιτικός, ένας εκ των Ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης. Σε νεαρή ηλικία εργάστηκε στις σιδηροκατασκευές, αλλά αργότερα ως υποστηρικτής του Στάλιν ανέβηκε στις τάξεις της σοβιετικής ηγεσίας. Τον Μάρτιο του 1958 θα γίνει πρωθυπουργός. Η εσωτερική πολιτική που χάραξε στόχευε στην βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των απλών πολιτών, πολιτική που συχνά αποδείχτηκε αναποτελεσματική, ειδικά στον αγροτικό τομέα. Στον αμυντικό τομέα περιέκοψε σημαντικό τμήμα των πολεμικών δαπανών. Παρόλα αυτά η περίοδος της ηγεσίας του Χρουστσόφ συνοδεύτηκε με την έξαρση του Ψυχρού Πολέμου, που κορυφώθηκε με την Κρίση των πυραύλων της Κούβας. Ο Χρουστσόφ έθεσε τις βάσεις για την αποσταλινοποίηση της χώρας, για το διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης όπως και για σειρά φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην εσωτερική πολιτική του κράτους. Απομακρύνθηκε από την ηγεσία της χώρας το 1964 και αντικαταστάθηκε από τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ο Νικίτα Χρουστσόφ πέθανε το 1971


1912: Μετά την πρόσκρουσή του σε παγόβουνο, το υπερωκεάνιο Τιτανικός βυθίζεται κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού (Σαουθάμπτον-Νέα Υόρκη). Από τους 2.224 επιβαίνοντες, τη ζωή τους θα χάσουν στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού οι 1.514.


1986: Ως αντίποινα για το τρομοκρατικό χτύπημα της ντισκοτέκ στο Δυτικό Βερολίνο το 1985, καθώς και ως συνέπεια της στήριξης του Μουαμάρ Γκαντάφι σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Τα αμερικανικά αεροσκάφη χτυπούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 στρατιωτικούς, 15-30 πολίτες και καταστρέφοντας λιβυκά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας στο έδαφος, με απώλεια ένα αεροπλάνο F-111 και το διμελές του πλήρωμα.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ