15.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

17η Ιανουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

395: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ ή Μέγας Θεοδόσιος. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαιρείται σε δύο τμήματα, το ανατολικό και το δυτικό τμήμα. Το μεν ανατολικό τμήμα περιελάμβανε τις επαρχίες Ανατολής και Ιλλυρικού, που δόθηκαν στον 17χρονο γιο του Αρκάδιο, το δε δυτικό τμήμα περιελάμβανε τις επαρχίες Ιταλίας – Αφρικής και Γαλατίας, που παραχωρήθηκαν στον 11χρονο γιο του Ονώριο. Η διαίρεση αυτή αποδείχθηκε οριστική, καθώς τα δύο τμήματα δεν ενώθηκαν ποτέ ξανά, με εξαίρεση την περίοδο της βασιλείας του Ιουστινιανού. Ο διαχωρισμός αυτός, θεωρείται από πολλούς, πως αποτελεί την αρχή της βυζαντινής ιστορίας.


1899: Γεννιέται ο διαβόητος κακοποιός Αλ Καπόνε. Ήταν Ιταλοαμερικανός  κακοποιός και λαθρέμπορος οινοπνευματωδών ποτών, ο οποίος κυριάρχησε στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος από το 1925 έως το 1931, «στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης (1920-1933)». Το 1930, και μετά τη σφαγή του «Αγίου Βαλεντίνου» (14/2/1929), ήταν ο πιο επικίνδυνος εγκληματίας στην πόλη του Σικάγο. Το 1931 και ύστερα από πολύχρονες έρευνες του επιθεωρητή Ουίλσον ο Καπόνε καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. 


1959: Αγωνίζεται για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών ο διάσημος Αμερικανός πυγμάχος Mohamed Ali, τότε ονομαζόταν ακόμα Cassius Clay, ανήμερα των γενεθλίων του (1942). 


1991: Αρχίζει από νωρίς το πρωί η επιχείρηση ”Καταιγίδα της Ερήμου”  (Operation Desert Storm). Κατά την επιχείρηση, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, επιτίθενται ενάντια στο Ιράκ. Το Ιράκ, έχοντας καταλάβει και προσαρτήσει το Κουβέιτ, εκτοξεύει οκτώ πυραύλους Σκουντ εναντίον του Ισραήλ, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να προκαλέσει ισραηλινά αντίποινα. 

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ