19 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

10η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1202: Αρχίζει η πολιορκία της Ζάρας από τους σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας. Οι σταυροφόροι στράφηκαν εναντίον της καθολικής αυτής πόλης, στις ακτές της Δαλματίας, ώστε να την παραδώσουν στους Βενετούς, για να αποπληρώσουν το αντίτιμο της προγραμματισμένης δια της θαλάσσης μεταφοράς τους εναντίον των Μουσουλμάνων, μεταφορά την οποία είχαν αναλάβει οι Βενετοί του δόγη Ενρίκο Ντάντολο. Οι σταυροφόροι, παρά τις αντιρρήσεις του Πάπα για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον Χριστιανών, κινήθηκαν εναντίον της Ζάρας και αφού την πολιόρκησαν, την κατέλαβαν σχετικά εύκολα. Στη συνέχεια, τη λεηλάτησαν και την παρέδωσαν στη σφαίρα επιρροής της Βενετίας, αφαιρώντας την από τις αγκάλες των Ούγγρων.

1444: Μάχη της Βάρνας. Χριστιανικές δυνάμεις, αποτελούμενες από Πολωνούς, Ούγγρους, Βοημούς, Κροάτες, Βούλγαρους, Βόσνιους, Ρουμάνους και ιππότες του Πάπα, συγκρούονται με τους Οθωμανούς του Μουράτ Β’, σε μία απόπειρα να εκδιωχθούν οι Οθωμανοί από τα Βαλκάνια. Ενώ το στράτευμα, υπό τις εντολές του Βλάντισλαβ Γ’ και του Ιωάννη Ουνιάδη κινούταν εναντίον των Οθωμανών, Βενετοί είχαν αποκλείσει τα Δαρδανέλια με στόλο, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ενίσχυση του οθωμανικού στρατεύματος. Στη μάχη που δόθηκε λίγο έξω από τη Βάρνα της Βουλγαρίας, οι 30.000 στρατιώτες της «τελευταίας σταυροφορίας» ηττήθηκαν από τους 120.000 περίπου άντρες του Μουράτ. Ο Βλάντισλαβ έχασε τη ζωή του και μαζί του περίπου και οι μισοί πολεμιστές του. Ο Μουράτ, παρά τις βαριές του απώλειες, είχε εξέλθει νικητής και μετά και τη Δεύτερη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου που ακολούθησε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία εδραιώθηκε στα Βαλκάνια και μπόρεσε λίγα χρόνια αργότερα να καταλάβει σχεδόν ανενόχλητη την Κωνσταντινούπολη.

1483: Γεννιέται στο Άισλέμπεν της Σαξονίας ο Μαρτίνος Λούθηρος, Γερμανός μοναχός, ιερέας, θεολόγος, δικηγόρος και καθηγητής. Υπήρξε ο θεμελιωτής του Χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού, ως αντίδραση σε διάφορες πρακτικές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όπως τα συγχωροχάρτια και η διαφθορά των ιερωμένων. Με το έγγραφο των 95 θέσεών του, το οποίο θυροκόλλησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Βιτεμβέργης, καταφέρθηκε εναντίον του Παπισμού και ξεκίνησε ουσιαστικά την Προτεσταντική Επανάσταση.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ