21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μπέτυ Φέρνες

Fe-Memorance: Μπέτυ Φέρνες


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Elizabeth Mary Furness, γεννημένη στις 3 Ιανουαρίου 1916, ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός και σύμβουλος καταναλωτή. Έκανε το ντεμπούτο της στα σχολικά χρόνια με τον ρόλο της Αλίκης στο έργο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως μοντέλο, προτού εισέλθει στον χώρο της ηθοποιίας, το 1932. Ο πρώτος ρόλος της ήταν στην ταινία “Thirteen Women” (1932), αλλά οι σκηνές της διαγράφηκαν πριν από την κυκλοφορία της ταινίας. Τα επόμενα χρόνια, εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες και έγινε δημοφιλής ηθοποιός. Μεταξύ των επιτυχιών της ήταν το “Magnificent Obsession” (1935) και το “Swing Time” (1936). Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είχε εμφανιστεί σε πάνω από σαράντα ταινίες, αλλά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940, δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει ρόλους.

Τότε, διαπίστωσε ότι είχε ένα φυσικό ταλέντο στις διαφημίσεις. Η Furness αποδείχθηκε επιτυχημένη εκπρόσωπος του Westinghouse, λόγω της καλής εμφάνισής της και της ελκυστικής, αλλά προσεγμένης της ένδυσης, την οποία άλλαζε τρεις φορές την ημέρα. Η ίδια εμφανίστηκε, επίσης, σε μια σειρά ζωντανών μυστηρίων στο ABC. Το 1953, εμφανίστηκε στη δική της τηλεοπτική σειρά “Meet Betty Furness”, η οποία συνεχίστηκε έως το 1959. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εργάστηκε και στο ραδιόφωνο για λογαριασμό του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Furness έχει δύο αστέρια στο Hollywood Walk of Fame για τη συμβολή της σε κινηματογραφικές ταινίες στο 1533 Vine Street και για τη συμβολή της στην τηλεόραση στο 6675 Hollywood Blvd.

Πηγή εικόνας: https://whav.net/2019/02/09/radio-drama-this-week-before-tv-selling-betty-furness-went-uncredited-on-radio/

Το 1967, o Πρόεδρος Lyndon B. Johnson, ξέροντας τη δουλειά της για το Δημοκρατικό Κόμμα, τής προσέφερε τη θέση του Ειδικού Βοηθού για τις Καταναλωτικές Υποθέσεις. Συνέχισε σε αυτόν τον ρόλο μέχρι το τέλος της διοίκησης Τζόνσον το 1969. Από το 1969 έως το 1993, υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου για την Ένωση Καταναλωτών. Διορίστηκε από τον τότε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Nelson Rockefeller τον Αύγουστο του 1970, για να υπηρετήσει ως ο πρώτος πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του συμβουλίου προστασίας καταναλωτών της Νέας Υόρκης και υπηρέτησε στη θέση μέχρι τον Ιούλιο του 1971, πριν επιστρέψει στην τηλεόραση. Το 1973 ηγήθηκε επίσης του Τμήματος Καταναλωτών της Νέας Υόρκης.

Η Furness παντρεύτηκε τέσσερις φορές κι απέκτησε ένα παιδί από τον πρώτο της γάμο με τον συνθέτη-μαέστρο Johnny Green. Η εγγονή της είναι η Liza Snyder, από τη σειρά του CBS Television “Yes, Dear and Man with a Plan”.

Το 1990, η Furness υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο του στομάχου. Κατά τη διάρκεια της ασθένειάς της, δήλωσε, ότι δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το να είναι σε θέση να εργαστεί. Η Betty Furness πέθανε στις 2 Απριλίου 1994, σε ηλικία 78 ετών, σε Κέντρο Καρκίνου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.