23.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογίαChat Bots: Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που μας έδωσε η...

Chat Bots: Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που μας έδωσε η τεχνητή νοημοσύνη


Της Νάσιας Κουτσούνη,

Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη έχει παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη. Ως άτομο στον κλάδο της τεχνολογίας, παρατηρώ ότι από εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούσε απλά ένα –πολύ εξελιγμένο για την ανθρωπότητα– σενάριο, πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πολύ βασικό εργαλείο σε πολλές ειδικότητες και τομείς.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα καινούριο μοντέλο κινητού, το οποίο υπόσχεται αψεγάδιαστες φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, ακόμα και όταν το παρακάνουμε με το zoom. Εκεί έρχεται η A.I. να δώσει στον καταναλωτή αυτό ακριβώς που ζητάει. Ρυθμίζει τα χρώματα, τη φωτεινότητα και διορθώνει τα θολά τοπία την ώρα της λήψης της φωτογραφίας, κάνοντάς τη να φαίνεται σαν να τραβήχτηκε με επαγγελματικό φωτογραφικό φακό, σε πολλές περιπτώσεις.

Στο σημερινό άρθρο, λοιπόν, θα αναλύσουμε ένα αρκετά διαδεδομένο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, που έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, τα chat bots. Τα chat bots είναι εφαρμογές, οι οποίες έχουν εκπαιδευτεί από developers ώστε να παρέχουν άμεση απάντηση σε πληροφορίες που ζητάει ο χρήστης. Σκεφτείτε ότι έχετε λερώσει την αγαπημένη άσπρη μπλούζα σας και θέλετε θα θέσετε μια ερώτηση όπως: «Πώς εξαφανίζω τον λεκέ από λάδι». Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείτε να κάνετε είναι να ρωτήσετε τη μητέρα σας, η οποία γνωρίζει τα πάντα. Επειδή, όμως, θέλετε να αποφύγετε την γκρίνια, καταφεύγετε στο να γράψετε την ερώτησή σας στο Google, ψάχνοντας την καλύτερη απάντηση σε κάθε ιστοσελίδα. Εδώ, λοιπόν, έρχεται το chat bot να βάλει το «χεράκι» του και να κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά. Με το να πληκτρολογήσεις κατευθείαν την απάντησή σου στο συγκεκριμένο εργαλείο, θα λάβεις αμέσως μια πληθώρα απαντήσεων σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς να χρειάζεται να το ψάξεις παραπάνω.

Πηγή εικόνας: Freepik

Chat Bots και εκπαίδευση

Έχει παρατηρηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, φοιτητών και καθηγητών κάνουν χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου. Οι μαθητές και οι φοιτητές το χρησιμοποιούν ως βοήθημα για τη μελέτη τους ή για την εκπόνηση εργασιών. Οι καθηγητές, αντίστοιχα, το χρησιμοποιούν ως βοήθημα για να διδάξουν ή για εύρεση πληροφοριών. Δυστυχώς, μερικές φορές υπάρχει κατάχρηση του συγκεκριμένου εργαλείου και οι καθηγητές έχουν αρνητική στάση απέναντί του και το απαγορεύουν.

Chat Bots και ψυχολογική υποστήριξη

Τα chatbots φημίζονται για την ψυχολογική υποστήριξη που παρέχουν σε ανθρώπους. Ειδικά κατά την περίοδο του COVID-19, μια τέτοια λύση για κάποιον που ζητούσε ψυχολογική υποστήριξη αποτελούσε μονόδρομο. Αυτά τα εργαλεία παρέχουν ανώνυμη υποστήριξη σε ψυχολογικά θέματα, προσφέροντας προσιτή εξυπηρέτηση σε χρήστες που χρειάζονται συμβουλές ή απλώς να μοιραστούν τις σκέψεις τους. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να παρέχουν συμβουλές και να παρέχουν εκπαίδευση σχετικά με την ψυχική υγεία. Αν και δεν αντικαθιστούν την ανθρώπινη επαφή, μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους αναζητούν υποστήριξη και πληροφορίες χωρίς κόστος και άμεσα.

Πηγή εικόνας: Sanket Mishra / Pexels

Chat Bots και επιχειρήσεις

Πλέον, πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν chat bots (π.χ. Chat GPT, Gemini) ως εργαλείο. Επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν e-shop ή website το χρησιμοποιούν για τη δημιουργία ενός chat bot, το οποίο απαντάει άμεσα στις ερωτήσεις των πελατών 24/7. Η δημιουργία περιεχομένου παίζει, επίσης, μεγάλο ρόλο για μια επιχείρηση, καθώς, έτσι, προσελκύει περισσότερους πελάτες. Συνεπώς, τα chat bots κάνουν τη δημιουργία των posts, παρουσιάσεων και διαφημίσεων μιας επιχείρησης, πιο εύκολη και γρήγορη. Αξίζει να προσθέσουμε ότι σε πολλές εταιρείες η απάντηση σε επαγγελματικά –ή και μη– email γίνεται με τη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου. Καλό θα ήταν, όμως, η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου να γίνεται υπεύθυνα και με μέτρο, σε συνδυασμό με τις ιδέες του κάθε content creator ή manager, για να αποφευχθεί η λογοκλοπή και το περιεχόμενο της εταιρείας να είναι μοναδικό. Αρκετές επιχειρήσεις θέτουν συγκεκριμένους όρους στους εργαζόμενους, όσον αφορά το τι επιτρέπεται να κάνουν με ένα chat bot.

Αρνητικά των chat bots

Με όλα τα παραπάνω, ίσως σκεφτείτε ότι τα chat bots φαντάζουν μια ιδανική λύση για όλους μας. Δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν για να φτάσουμε σε ένα ιδανικό αποτέλεσμα. Η ακρίβεια και η αξιοπιστία των πληροφοριών που δίνει ένα chat bot δεν είναι 100% εγγυημένες, παρόλο που γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους developers ώστε να αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό εγκυρότητας και να βελτιώνονται οι πληροφορίες που παρέχονται στον χρήστη. Άλλο ένα σοβαρό ζήτημα είναι οι μεροληπτικές ή στερεοτυπικές απαντήσεις που μπορεί να μας δώσει, οι οποίες οφείλονται σε λανθασμένα δεδομένα που έχει λάβει (κάτι το οποίο θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο).

Παρά τις προκλήσεις, τα chat bots προσφέρουν ένα φαινομενικά ατέλειωτο πεδίο δυνατοτήτων. Από την υποστήριξη πελατών και την αυτοματοποίηση διαδικασιών μέχρι την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία, τα chatbots συμβάλλουν στη βελτίωση της απόδοσης και της εμπειρίας των χρηστών σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Το μέλλον των chat bots φαίνεται φωτεινό, με συνεχή εξέλιξη και καινοτομία. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι απαιτήσεις των χρηστών αυξάνονται, τα chat bots θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται, για να παρέχουν ακόμα πιο προηγμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες, σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακός και συνδεδεμένος. Ο κόσμος πρέπει, όμως, να το χρησιμοποιεί καθαρά σαν βοηθητικό εργαλείο και όχι σαν αντικαταστάτη του.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νάσια Κουτσούνη
Νάσια Κουτσούνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ασχολείται με το κομμάτι του software. Της αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια, η μουσική και η φωτογραφία.