23.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά5 ξεχωριστοί προορισμοί για τις φετινές διακοπές του Πάσχα

5 ξεχωριστοί προορισμοί για τις φετινές διακοπές του Πάσχα


Της Άννας – Μαρίας Τσαρτσίδου,

Σε περίπτωση που αναζητάς ιδέες για το πού θα ήθελες να σε βρει το φετινό Πάσχα, σε αυτό το άρθρο θα βρεις εναλλακτικές προοπτικές διακοπών, εκ των οποίων όλες είναι εγχώριες και με επιλογές χαμηλού οικονομικού κόστους. Θα ήταν χρήσιμο, πριν κλείσεις εισιτήρια για οπουδήποτε, να ρίξεις πρώτα μια ματιά σε περίπτωση που κάποιος από όλους αυτούς τους προορισμούς σου κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Κέρκυρα 

Πηγή εικόνας: flickr.com/ Δικαιώματα χρήσης: Manu

Όπως είναι λογικό, ο νούμερο ένα προορισμός για φέτος το Πάσχα είναι η εντυπωσιακή Κέρκυρα, το διαμάντι του Ιονίου Πελάγους! Η τοποθεσία είναι εύκολα προσβάσιμη και ιδανική για ζευγάρια, οικογένειες, αλλά και για μεγάλες παρέες. Επίσης, είναι ένα προσιτό οικονομικά νησί, ειδικά αυτή την εποχή. Η μόνη ιδιαιτερότητα είναι πως το νησί αυτό έχει γενικά μεγάλες αποστάσεις και καλό είναι να μεριμνήσει κανείς για μεταφορικό όχημα (είτε νοικιάζοντας κάποιο όχημα εκεί είτε χρησιμοποιώντας το δικό του) καθαρά για τη διευκόλυνση του. Στην Κέρκυρα θα συναντήσεις και το εντυπωσιακό έθιμο με τους «Μπότηδες», τις πήλινες κανάτες με το στενό στόμιο, τις οποίες οι κάτοικοι του νησιού πετάνε από τα μπαλκόνια τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ μεγάλη φασαρία και πληθώρα ανθρώπων πηγαίνουν για να παρακολουθήσουν αυτό το ξακουστό έθιμο από την εποχή της Ενετοκρατίας.

 Χαλκιδική

Είναι γνωστό πως σαν τη Χαλκιδική… δεν έχει! Σε όποιο μέρος της Χαλκιδικής και αν βρεθείς, το σίγουρο είναι ότι θα περάσεις ευχάριστα. Ειδικά το Πάσχα, που ο καιρός μαλακώνει, αν είσαι τυχερός, μπορεί να κάνεις και τις πρώτες σου βουτιές στην παραλία, αφού η Χαλκιδική φημίζεται για τις ζεστές της θάλασσες. Πέρα από την καθαρή ατμόσφαιρα, τις ζεστές θάλασσες και τις άπειρες επιλογές φαγητού και ποτού, η Χαλκιδική έχει και τις παραδόσεις της. Αγαπημένο έθιμό της, που συνηθίζεται σε πολλά μέρη της, είναι το «κάψιμο του Οβριού», δηλαδή του Ιούδα. Αυτό διαδραματίζεται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας φυσικά, αλλά οι Χαλκιδικιώτες το «ζουν» λίγο παραπάνω και το έχουν μετατρέψει σε ένα ολόκληρο τελετουργικό, το οποίο συνήθως διαρκεί μια ολόκληρη μέρα.

 Σαντορίνη

Φυσικά, δε θα μπροούσε να λείπει από αυτή τη λίστα η εντυπωσιακή Σαντορίνη! Το να επισκεφτεί κανείς τη Σαντορίνη στην περίοδο του Πάσχα είναι αρκετά βολικό, αρχικά γιατί είναι στις αρχές της σεζόν, όποτε δε θα έχει ακόμα πάρα πολλούς τουρίστες, αλλά επίσης και οι τιμές της θα είναι πιο πεσμένες σε σύγκριση με το να την επισκεφτεί κανείς μέσα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Σαντορίνη είναι ένας προορισμός που δεν απογοητεύει ποτέ, καθώς παρέχει πληθώρα καλού φαγητού, αξιοθαύμαστα τοπία και ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα που αξίζει να δει κανείς έστω και μια φορά στη ζωή του. Το Πάσχα είναι και μια περίοδος οπόταν στο συγκεκριμένο νησί διαδραματίζονται πολλά εποχιακά έθιμα όπως το «Κάψιμο του Ιούδα», τους «Μπαλαφουμάδες», το στήσιμο του «Λαζάρου», αλλά και το γνωστό έθιμο με τα τενεκεδάκια με τα φαναράκια, το οποίο είναι εκθαμβωτικό. Η Σαντορίνη είναι μια αρκετά προσιτή επιλογή, καθώς συνδυάζει διασκέδαση, παράδοση και ξεκούραση.

Πηγή εικόνας: pexels.com/ Δικαιώματα χρήσης: Aleksandar Pasaric

 Πάρος

Η Πάρος, όντας ένα από τα ομορφότερα και τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο προορισμό για το Πάσχα. Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του νησιού σε συνδυασμό με την ηρεμία και τη γαλήνη των ειδυλλιακών τοπίων, προκαλεί στον επισκέπτη μια αίσθηση απόλυτης αρμονίας. Το νησί, επίσης, φημίζεται για ένα πολύ ξεχωριστό έθιμο: την αναπαράσταση των παθών του Χριστού, από νέους και νέες της περιοχής. Το εθιμοτυπικό αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα, αν κάποιος επισκεφτεί την Πάρο μέσα στην περίοδο του Πάσχα, αξίζει να το παρακολουθήσει.

Το σπίτι μας

Αυτή είναι μια επιλογή που μπορεί να μην την έχει σκεφτεί κανείς. Η αλήθεια είναι, όμως, πως το πιο όμορφο μέρος για να περάσει κανείς το Πάσχα του, είναι το σπίτι του, μαζί με την οικογένεια του και τους ανθρώπους που αγαπάει. Πέρα από το οικονομικό ζήτημα, που συμφέρει έτσι και αλλιώς, η παραμονή στο σπίτι μέσα στη διάρκεια των γιορτών βοηθάει στη σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων, που εξαιτίας της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο απρόσωπες. Ο καθένας, έτσι, θα απολαύσει το Πάσχα και όλα τα έθιμα του τόπου του, έτσι όπως ξέρει και αγαπάει. Μπορεί να μη γνωρίσει κάτι καινούργιο, αλλά σίγουρα θα περάσει όμορφα και θα νιώσει την κατάνυξη της περιόδου, παρέα με τους δικούς του.

Όλοι αυτοί οι προορισμοί αποτελούν ιδανικές επιλογές για ένα ξεχωριστό Πάσχα και από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να τις προσαρμόσει με βάση τις δικές του προτιμήσεις. Σημασία έτσι και αλλιώς δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου
Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου
Γεννημένη το 2000 στην Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών σπουδών. Έχει έντονες λογοτεχνικές αναζητήσεις, με κλίση προς την πεζογραφία. Ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά δρώμενα και τρέφει μεγάλη αγάπη για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή.