15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕυρωεκλογές με celebrities, δημοσιογράφους, αθλητές και επιστήμονες!

Ευρωεκλογές με celebrities, δημοσιογράφους, αθλητές και επιστήμονες!


Της Άννας Βραϊμάκη,

Είναι γνωστό το γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές για τον ελληνικό λαό αποτελούν μία εκλογική αναμέτρηση ήσσονος σημασίας, καθώς είναι σπάνιο να υπάρξει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, αλλά για τους πολιτικούς δεν ισχύει η αναφερθείσα άποψη.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης θεωρούν ότι είναι μια ευκαιρία να δώσουν οι πολίτες ένα ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας στην Κυβέρνηση για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε ευρωψηφοδέλτιο έχει ανανεωθεί σημαντικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν αναλάβει σημαντικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Για παράδειγμα, στη Νέα Δημοκρατία η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απέσυρε την υποψηφιότητά της μετά το σκάνδαλο για την αποστολή email σε απόδημους ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου. Αντίστοιχα, η Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2014 και το 2019, τον Δεκέμβριο του 2022 διαγράφηκε από την πράσινη παράταξη μετά από την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate.

Απομένουν λιγότερο από 2 μήνες μέχρι τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και αρκετά πολιτικά κόμματα έχουν συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά τους άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, αλλά είναι αγαπητά στον κόσμο εξαιτίας της δουλειάς τους, αφού εκτίθενται σε καθημερινό επίπεδο στους τηλεοπτικούς δέκτες. Τα δημοφιλή πρόσωπα σύμφωνα με τα αποτελέσματα τόσο των Αυτοδιοικητικών όσο και των Εθνικών Εκλογών απέδειξαν ότι έχουν απήχηση στους περισσότερους πολίτες και, ταυτόχρονα, προσδίδουν έναν αέρα ανανέωσης στο κόμμα στο οποίο ανήκουν.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Όσον αφορά τη γαλάζια παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξαν αρκετές εκπλήξεις στα ονόματα των υποψηφίων Ευρωβουλευτών. Το ευρωψηφοδέλτιο πέρα από τα παλαιά στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, απαρτίζεται από γνωστούς δημοσιογράφους, όπως η Ελεονώρα Μελέτη και ο Γιώργος Αυτιάς. Ο Φρέντι Μπελέρης θα τεθεί, επίσης, στην κρίση των πολιτών και η υποψηφιότητα του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, αλλά, ταυτόχρονα, κρατούμενου είναι μια πράξη συμβολισμού που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο στην Αντιπολίτευση όσο και στον ελληνικό λαό. Παρ’ όλα αυτά, το γαλάζιο επιτελείο με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη θέλει να κατοχυρώσει την ψήφο εκείνων που έχουν την τάση να στραφούν στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και του Ανδρέα Λοβέρδου που τον είχε επισκεφτεί τους προηγούμενους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται ακόμα σε μια «εσωκομματική αναμέτρηση». Ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε μια εκλογική διαδικασία, προκειμένου να καταρτιστεί το ευρωψηφοδέλτιο με βάση την προτίμηση των μελών του κόμματος και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 60.000 πολίτες.

Σε αυτήν την προκριματική αναμέτρηση αναδείχθηκαν οι 35 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων είναι η Σοφία Μπεκατώρου, ο πρώην καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Νίκος Παππάς και ο σύμβουλος του Προέδρου, Νίκος Φαραντούρης. Ωστόσο, χρειάζεται να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Δημήτρη Παπανώτα είχε «κλειδώσει» στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά λόγω των δηλώσεών του που αναστάτωσαν την κοινή γνώμη, ο Στέφανος Κασσελάκης προέβη στον αποκλεισμό του δημοσιογράφου από τις εκλογές. Το πλεονέκτημα του Στέφανου Κασσελάκη αυτή τη στιγμή είναι ότι η πολιτική του παράταξη έχει ανοδική πορεία δημοσκοπικά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες και αυτή η κατάσταση τον χαροποιεί ιδιαίτερα.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Στο πράσινο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη, η πολιτική καμπάνια που πραγματοποιείται είναι εντελώς διαφορετική συγκριτικά με την τακτική της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στο ψηφοδέλτιο των ευρωσοσιαλιστών έχει επιλέξει πρόσωπα που δεν έχουν άμεση σχέση με το lifestyle, καθώς αυτού του είδους την πολιτική απεχθάνεται. Συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, γιατροί και επιστήμονες που θέλουν να προωθήσουν μια πράσινη και εκσυγχρονιστική πολιτική. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρά τις δημοσκοπήσεις που κατατάσσουν την παράταξή του στην 3η θέση, κάθε φορά αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ένα τέλος στην αλαζονεία, την ατιμωρησία και την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα ισχυρό ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα παραπάνω πολιτικά κόμματα εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές, ώστε να αυξήσουν τα ποσοστά τους και, ταυτόχρονα, να επιβιώσουν. Άραγε, στις φετινές Ευρωεκλογές θα επικρατήσει το lifestyle ή μια πολιτική που θα δώσει ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.