16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΟ Peter Paul Rubens και η «Ρωμαϊκή Φιλανθρωπία»

Ο Peter Paul Rubens και η «Ρωμαϊκή Φιλανθρωπία»


Της Βασιλικής Ήσυχου,

Ο Peter Paul Rubens γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1577, στη Βεστφαλία της Γερμανίας και απεβίωσε στις 30 Μαΐου του 1640 στην Αμβέρσα της ισπανικής Ολλανδίας. Υπήρξε Φλαμανδός ζωγράφος και ο αντιπρόσωπος του δυναμισμού της μπαρόκ τέχνης. Τα αριστουργήματά του περιλαμβάνουν κυρίως τοπία και πορτραίτα, ωστόσο, το όνομά του συνδέεται κυρίως με τις θρησκευτικές και μυθολογικές του συνθέσεις. Ως ιμπρεσάριος τεράστιων διακοσμητικών προγραμμάτων, προέδρευσε στο πιο διάσημο στούντιο ζωγράφων στην Ευρώπη.

Ο πατέρας του, Jan Rubens, δικηγόρος και δήμαρχος της Αμβέρσας, είχε εγκαταλείψει την ισπανική Ολλανδία το 1568 με τη σύζυγό του, Maria Pypelinckx, και τέσσερα παιδιά για να γλιτώσει από τη θρησκευτική δίωξη για τις καλβινιστικές του πεποιθήσεις. Μετά τον θάνατό του το 1587, η οικογένεια επέστρεψε στην Αμβέρσα, όπου ο νεαρός Peter Paul, μεγαλωμένος με τη ρωμαιοκαθολική πίστη της μητέρας του, έλαβε κλασική εκπαίδευση. Η καλλιτεχνική του εκπαίδευση ξεκίνησε το 1591 με τη μαθητεία του στον Tobias Verhaecht, έναν συγγενή και τοπογράφο με μέτριο ταλέντο.

Πηγή Εικόνας: nga.gov

Τον Αύγουστο του 1601 ο Rubens έφτασε στη Ρώμη. Εκεί το νέο μπαρόκ στυλ που αντιπροσώπευαν οι Annibale Carracci και Caravaggio, ένας τολμηρός νατουραλισμός σε συνδυασμό με μια αναβίωση των ηρωικά εξιδανικευμένων μορφών του Michelangelo και του Raphael, αφομοιώθηκε γρήγορα από τον Rubens. Η πρώτη του μεγάλη ρωμαϊκή παραγγελία ήταν για τρεις μεγάλους πίνακες (1601–02) για το παρεκκλήσι της κρύπτης της Αγίας Ελένης στη Βασιλική του Santa Croce. Προς τα τέλη του 1605, ο Rubens έκανε το δεύτερο ταξίδι του στη Ρώμη. Με τον αδερφό του Φίλιππο ανέλαβε μια εντατική μελέτη της αρχαίας τέχνης και της φιλολογίας και άρχισε να συγκεντρώνει μια αρκετά μεγάλη συλλογή από ρωμαϊκά γλυπτά, ανάγλυφα, προτομές πορτρέτων και αρχαία νομίσματα.

Τη δεκαετία του 1630–40 έγινε μάρτυρας μερικών από τα πιο πληθωρικά έργα του ανανεωμένου δασκάλου καθώς διεύρυνε το ζωγραφικό του στυλ με πιο χαλαρά, πιο απτικά, σχεδόν «ιμπρεσιονιστικά» πινέλα. Στον Κήπο της αγάπης (περ. 1630–32), μια συζυγική αλληγορία εμποτισμένη με προσωπική σημασία, ένα επινοημένο άγαλμα της Αφροδίτης προεδρεύει σε μια συγκέντρωση εραστών, ενώ στην πιο αρχαιολογική γιορτή της Αφροδίτης (περίπου 1636) ένα άλλο άγαλμα της Αφροδίτης προεδρεύει σε ένα θορυβώδες παγανιστικό βακχ. Με παρόμοια εγκατάλειψη, το Kermesse του Rubens (περ. 1630–35) προσκαλεί το πνεύμα του ζωγράφου Pieter Bruegel στη χαρά των χωρικών του που χορεύουν.

Η τέχνη του Peter Paul Rubens είναι μια συγχώνευση των παραδόσεων του φλαμανδικού ρεαλισμού με τις κλασικιστικές τάσεις της ιταλικής Αναγέννησης. Η επική ποιότητα της τέχνης του Rubens αντιπροσώπευε μόνο τη μία πλευρά της πολύπλευρης ιδιοφυΐας του. Διάσημος διπλωμάτης στην εποχή του, ήταν επίσης λόγιος, ανθρωπιστής, κλασικιστής, αρχαιολόγος, θαυμάσιος ανταποκριτής σε πολλές γλώσσες, ακόμα και ερασιτέχνης αρχιτέκτονας. Η βαθιά του μάθηση του έδωσε τη δυνατότητα να αντλήσει από μια πηγή αφηγήσεων ρωμαιοκαθολικής θεολογίας, αγιογραφίας, ελληνικής και ρωμαϊκής ιστορίας και μυθολογίας για το θέμα και την εικονογραφία της τέχνης του. Ένας αφοσιωμένος Ρωμαιοκαθολικός, ένας πιστός υπήκοος των Ισπανών Αψβούργων, ένας αφοσιωμένος σύζυγος και πατέρας οκτώ παιδιών, αυτός ο ακμαίος, ενεργητικός, απόλυτα ισορροπημένος άνθρωπος παρουσιάζει τον αντίποδα της σύγχρονης έννοιας του αγωνιζόμενου καλλιτέχνη.

Ένα από τα έργα του, σε συνεργασία με τη συμμετοχή των μαθητών του, αποτελούσε η Ρωμαϊκή Φιλανθρωπία (Roman Charity), την οποία ενσάρκωσαν ξανά σε τουλάχιστον άλλες τρεις εκδοχές. Όταν κάποιος ρίχνει μια πρώτη ματιά σε αυτόν τον πίνακα, οι πρώτες σκέψεις του μπορεί να είναι πολύ επικριτικές, καθώς οι επιφανειακές ερμηνείες χαρακτηρίζουν το περιεχόμενο ως ακατάλληλο ή ακόμα και πρόστυχο. Ωστόσο, η ιστορία που απεικονίζεται σε αυτούς τους πίνακες αγκιστρώνει τις ρίζες του στα αρχαία ρωμαϊκά και ελληνικά εδάφη, θέλοντας να αποτυπώσει το νόημα της ανιδιοτέλειας, το οποίο το αντιλαμβάνονται και το ενστερνίζονται οι ολίγοι, οι άνθρωποι της ευαισθησίας και της τέχνης της αγάπης.

Πηγή Εικόνας: meisterdrucke.ie

Σύμφωνα με αυτήν, μια γυναίκα θηλάζει κρυφά τον πατέρα (ή τη μητέρα της), ο οποίος είναι φυλακισμένος και υποτίθεται ότι καταδικάζεται σε θάνατο από πείνα. Μόλις συλληφθεί και οι αρχές συνειδητοποιούν ότι η κόρη του ερχόταν ξέροντας την επικινδυνότητα για να τον ταΐσει, η στοργική αφοσίωση που δείχνει συγκινεί τόσο το πλήθος, που συγχωρείται ο γονέας και τυπικά ελευθερώνεται. Ο πατέρας στην ιστορία ονομάζεται συχνά Κίμων και η κόρη Πέρω, αν και άλλες εκδοχές ονομάζουν τον πατέρα Μύκωνα.

Οι οπαδοί του Ruben έτειναν να αντιγράφουν την έκδοσή του του 1630, αλλά άρχισαν να παρουσιάζουν ένα παιδί που κοιμόταν στα πόδια της Πέρω, μια λεπτομέρεια που ο αρχικός μύθος δεν αναφέρει. Αυτό το στοιχείο εισήχθη τον 17ο αιώνα για να αποτραπεί η ερμηνεία ότι υπήρχε κάτι αιμομικτικό στην πράξη, αν και η ύπαρξη παιδιού είναι σιωπηρή σε κάθε περίπτωση, αφού η γυναίκα θηλάζει. Ταυτόχρονα, η συμπερίληψη του βρέφους προσέθεσε ένα νέο επίπεδο νοήματος στην ιστορία, καθώς οι τρεις φιγούρες θα αντιπροσώπευαν τις τρεις γενιές και επομένως θα μπορούσαν επίσης να ερμηνευθούν ως αλληγορία των τριών ηλικιών του ανθρώπου.

Η τέχνη είναι παντού και κυρίως γίνεται αισθητή μέσα από τις μικρές καθημερινές πράξεις, από σταγόνες ζωής, από την προσπάθεια και τη θέληση, από την αγάπη και τη φροντίδα. Όσο υπάρχουν τα «ρομαντικά μάτια» τόσο θα τη βλέπουμε. Διότι η τέχνη, ξεχειλίζει από την ψυχή και χαράζει το χαρτί.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Peter Paul Rubens, britannica.com, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασιλική Ήσυχου
Βασιλική Ήσυχου
Γεννήθηκε στη Λέρο το 2003. Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος αιμοδοτικής ομάδας. Ασχολείται ερασιτεχνικά με το χορό και τη ζωγραφική. Μερικά πρότυπα έμπνευσης για εκείνη αποτελούν: ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Stephen Hawking, και ο Vincent van Gogh