21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Βιρτζίνια Γουλφ

Fe-Memorance: Βιρτζίνια Γουλφ


Του Χάρη Πασχάλη,

H Βιρτζίνια Γουλφ ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, η οποία αποτελεί μία από τις δεσπόζουσες μορφές της αγγλικής γραμματείας, με δράση κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Η Adeline Virginia Stephen Woolf γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 25 Ιανουαρίου 1882. Γονείς της ήταν ο Σερ Λέσλι Στίβεν, καταγόμενος από οικογένεια με παράδοση στα γράμματα, και η Τζούλια Πρίνσεπ Ντάγκουορθ. Έχασε τη μητέρα της στην τρυφερή ηλικία των 13 ετών, κάτι το οποίο επιβάρυνε αρκετά την ψυχολογία της. Συνέχεια σε όλο αυτό έφερε το 1904 ο θάνατος του πατέρα της, μετά από τον οποίο η Βιρτζίνια χρειαζόταν πλέον ιατρική βοήθεια, καθώς η ψυχολογική της κατάσταση δεν ήταν καλή.

Πηγή εικόνας: https://awarewomenartists.com/wp-content/uploads/2020/06/virginia-woolf-2_crop-bis.jpg

Μετά τον θάνατο του πατέρα της, εκείνη και αρκετά απ’ τα αδέλφια της εγκαταστάθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου. Εκεί, γνώρισε τους ιδρυτές του καλλιτεχνικού-πνευματικού κύκλου Μπλούσμσμπερι και έγινε μέλος της ομάδας. Στις 10 Αυγούστου 1912, παντρεύτηκε τον συγγραφέα Λέοναρντ Γουλφ. Μετά το γάμο της και έχοντας τη στήριξη του συζύγου της, το επίπεδο του συγγραφικού της ταλέντου ανέβηκε κατακόρυφα, με το πρώτο της έργο να εκδίδεται το 1915, με τίτλο “The Voyage Out”. Μερικά από τα γνωστότερα έργα της είναι τα μυθιστορήματα “Mrs Dalloway” (1925), “To the Lighthouse” (1927), “Orlando” (1928) και το έργο “A Room of One’s Own” (1929). Σε πολλά από τα έργα της επικεντρωνόταν έντονα στον ψυχισμό των πρωταγωνιστών.

Δυστυχώς, η κατάθλιψη ξαναχτύπησε την πόρτα στη Βιρτζίνια, αφού ολοκλήρωσε το τελευταίο της έργο, με τίτλο “Between the Acts”. Στις 28 Μαρτίου 1941, η Βιρτζίνια γέμισε το παλτό της με πέτρες και αυτοκτόνησε, καθώς προκάλεσε πνιγμό στον εαυτό της στον ποταμό Ουζ, στις όχθες του οποίου βρέθηκε το πτώμα της. Πριν «φύγει», άφησε σημειώματα στον σύζυγό της, που τόσο πολύ αγαπούσε, και την αδελφή της.

Ο χαμός της στέρησε στην αγγλική λογοτεχνία μια από τις μεγαλύτερες ευεργέτιδές της. Όμως, το έργο της Βιρτζίνια μελετάται μέχρι και σήμερα από μικρούς και μεγάλους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.