20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ντίξι Λι Ρέι

Fe-Memorance: Ντίξι Λι Ρέι


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη, 

Η Ντίξι Λι Ρέι, γεννημένη στις 3 Σεπτεμβρίου 1914 στην Τακόμα της Ουάσιγκτον στις Η.Π.Α., ήταν Αμερικανίδα επιστήμονας και πολιτικός, που υπηρέτησε ως η 17η Κυβερνήτης της Πολιτείας της Ουάσιγκτον. Μάλιστα, η Ρέι ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη Κυβερνήτης της Ουάσιγκτον και μόνο η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία των Η.Π.Α. που εκλέχθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί σύζυγος. Το πολιτικό της ύφος ήταν μοναδικό και πολύ γνήσιο, ενώ υπήρξε γενική βελτίωση της κατάστασης της πολιτείας κατά τη διάρκεια της θητείας της. Την έχουν περιγράψει ως ιδιοσυγκρασιακή και «γελοία έξυπνη».

Ο παιδικός της ενθουσιασμός με τη θάλασσα την οδήγησε σε πτυχία και μεταπτυχιακά στη ζωολογία. Αφού δίδαξε βιολογία στο Όκλαντ, Καλιφόρνια για αρκετά χρόνια, η Ρέι απέκτησε και διδακτορικό στη ζωολογία από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Όντας ειδική στα θαλάσσια καρκινοειδή, εντάχθηκε στη σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, όπου δίδαξε για 27 χρόνια. Επίσης, το 1963, έγινε διευθύντρια του Pacific Science Center στο Σιάτλ, έχοντας προηγουμένως συμβουλευτεί το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και υπηρέτησε ως βοηθός υφυπουργός, υπεύθυνη του Γραφείου Ωκεανών, Διεθνών Περιβαλλοντικών και Επιστημονικών Υποθέσεων. Ωστόσο, παραιτήθηκε το 1975, καταγγέλλοντας έλλειψη υποστήριξης από τον υπουργό Εξωτερικών, Henry A. Kissinger. Επιπλέον, το 1978, έλαβε το Βραβείο Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών και το Βραβείο Εθνικού Ιδρύματος Ελευθερίας.

Γενικότερα, ήταν ειλικρινής υποστηρίκτρια της ατομικής ενέργειας και ενθάρρυνε τη μεταφορά πετρελαίου από την Αλάσκα. Έτσι, οι αντίπαλοί της ήταν, ως επί το πλείστον, περιβαλλοντολόγοι.

Η Ρέι εξελέγη κυβερνήτης της Ουάσιγκτον το 1977 και διετέλεσε τετραετή θητεία. Μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα, κατά τη διάρκεια της θητείας της, περιελάμβαναν τη δημιουργία ομάδας εργασίας, που πρότεινε πλήρη κρατική χρηματοδότηση της βασικής εκπαίδευσης. Έδειξε, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για προγράμματα για τους ηλικιωμένους και οργάνωσε τέσσερα συνέδρια για τη γήρανση. Ακόμα, είχε να αντιμετωπίσει αρκετές κρίσεις στη διάρκεια της θητείας της, όπως μια από τις χειρότερες ξηρασίες που καταγράφηκαν. Το πιο συναρπαστικό περιβαλλοντικό γεγονός, όμως, ήταν η έκρηξη του βουνού St. Helens, το 1980. Οι όλο και πιο συντηρητικές πολιτικές της, σε συνδυασμό με μια μαχητική σχέση με τον Τύπο, οδήγησαν στην ήττα της στη δημοκρατική πρωτοβουλία τον ίδιο χρόνο.

Η Ντίξι Λι Ρέι πέθανε στο σπίτι της στο Fox Island, κοντά στο Σιάτλ της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, στις 2 Ιανουαρίου 1994.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.