21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Φλόρενς Γκίριφ Τζόινερ

Fe-Memorance: Φλόρενς Γκίριφ Τζόινερ


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Η Φλόρενς Γκίριφ Τζόινερ ήταν Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου, θεωρείται, μάλιστα, η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών, καθώς, μέχρι και σήμερα, οι επιδόσεις της σε αποστάσεις 100 και 200 μέτρων αποτελούν παγκόσμιο ρεκόρ. Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1959 στο Λος Άντζελες. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Καλιφόρνια στο Northbridge, ωστόσο έπρεπε να εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή της πορεία, για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά της. Ο προπονητής της, Bob Kersee, την ενίσχυσε οικονομικά, για να συνεχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες το 1980, από όπου και αποφοίτησε, το 1983, ως ψυχολόγος.

Την ίδια χρονιά, το 1983, συμμετέχει στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ελσίνκι, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση στον δρόμο 200 μέτρων. Έναν χρόνο αργότερα, το 1984, λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο στον αγώνα 200 μέτρων και το 1985 διαπρέπει στον τελικό των Γκραντ Πρι στα 100 μέτρα, με χρόνο 11 δευτερόλεπτα. Αποσύρθηκε για δύο χρόνια και το 1987 επανήλθε με συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρώμης, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση και με την ομάδα σκυταλοδρομίας των Η.Π.Α. κερδίζουν επάξια την πρώτη θέση. Το 1988, στην Ινδιανούπολη, στη διάρκεια των ημιτελικών των 100 μέτρων για την ανάδειξη της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ, με χρόνο 10,49 δευτερόλεπτα.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το 1988, αποσπά τρία χρυσά μετάλλια κι ένα αργυρό. Επιπλέον, της απονέμεται το Βραβείο James E. Sullivan ως της καλύτερης ερασιτέχνιδας αθλήτριας των Η.Π.Α., ενώ, την ίδια χρονιά, ψηφίζεται και αθλήτρια της χρονιάς από το Associated Press. Έπειτα από την Ολυμπιάδα της Σεούλ, η Γκίριφ αποσύρθηκε από τους αγώνες. Το 1989, ίδρυσε μια οργάνωση για τα παιδιά με νοητική υστέρηση και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1993, διορίστηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου Φυσικής Κατάστασης έως το 1995, ότε και το USA Track and Field την ενέταξε στο Hall of Fame.

Η Φλόρενς Γκίριφ Τζόινερ έφυγε από τη ζωή στις 21 Σεπτεμβρίου 1998, σε ηλικία 39 ετών, έπειτα από κρίση επιληψίας.


Μαριτίνα Γκίνη

Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.