21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΙσχυρή εβδομάδα, αλλά με απώλειες στο τέλος της

Ισχυρή εβδομάδα, αλλά με απώλειες στο τέλος της


Του Βασίλη Λιόση,

Με το δεξί μπήκε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το εκρηκτικό ξεκίνημα του, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη να ξεπεράσει, μετά από καιρό, το όριο των 660 μονάδων. Ταυτόχρονα, η συναλλακτική δραστηριότητα σημείωσε, επίσης, άνοδο και αναμένεται να διατηρηθεί σε ανάλογα επίπεδα προκειμένου να βασιστούν πάνω σε αυτή η περαιτέρω πορεία του ΓΔ. Αξίζει να σημειωθεί πως αποδεικνύεται ότι η γεωπολιτική κατάσταση στη Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πορεία της αγοράς. Εξάλλου, έπειτα από την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών, η αγορά τονώθηκε ψυχολογικά. Στηρίγματα για αυτήν την ψυχολογική τόνωση, όμως, η αγορά δεν βρήκε μόνο στην αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, αλλά και στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την ΔΕΘ καθώς και από τη διορθωτική πρόβλεψη της UniCredit, για την ύφεση στην ελληνική οικονομία, η οποία προέβλεψε ύφεση 9,5% αντί 16%.

Αναλυτικότερα, την Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,95% στις 661,13 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 640,84 (+0,76%) και 661,66 μονάδων (+4,03%) με τον τζίρο να ανέρχεται στα 67,2 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.590,39 μονάδες με άνοδο 4,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 343,77 μονάδες με ράλι +8,29%.

Στις μετοχές, εντυπωσιακό ξέσπασμα σε ποσοστό 10,01% έκανε η Ελλάκτωρ, που είχε πιεστεί τελευταία, άνω του 9% ενισχύθηκαν οι Εθνική και Eurobank, στο +8,31% η Πειραιώς, πλέον του 7% κέρδισαν οι Viohalco και ΕΧΑΕ, ενώ σημαντική αντίδραση έβγαλαν μετοχές όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Motor Oil κ.λπ. Σε ήπια αρνητικό έδαφος έκλεισε μόνο η Τέρνα Ενεργειακή (-0,52%).

Η συνεδρίαση της Τρίτης, αποτέλεσε συνέχεια αυτής της Δευτέρας. Μπορεί το ξεκίνημα της ημέρας να είχε θέσει σε αρνητική τροχιά τον Γενικό Δείκτη αλλά έδειξε ανθεκτικότητα και ανέκαμψε, πετυχαίνοντας άνοδο, με μικρά κέρδη. Χαρακτηριστικό της ημέρας είναι ο μειωμένος τζίρος σε σχέση με τον αντίστοιχο της προηγούμενης μέρας. Το αρνητικό ξεκίνημα και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, οφείλονται στις πιέσεις για κατοχύρωση των κερδών της Δευτέρας. Αντίθετα, τα θετικά της ημέρας ήταν η συνέχεια της αποκλιμάκωσης της γεωπολιτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αλλά και οι δηλώσεις του τελευταίου για διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Ειδικά το τελευταίο χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από την αγορά, καθώς μία τέτοια προσέγγιση, πιθανώς να μειώσει τα κυβερνητικά κονδύλια για τα αμυντικά συστήματα και να αυξήσει ισόποσα το ρευστό που θα μπει στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 663,6 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 657,73 (-0,51%) και 667,03 μονάδων (+0,89%) και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,1 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 μετά το +4,16% της Δευτέρας, έκλεισε στις 1.593,70 μονάδες με άνοδο 0,21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τελικώς στις 344,44 μονάδες με άνοδο 0,19%.

Στα θετικά των μετοχών, η μετοχή του Fourlis σημείωσε άνοδο άνω του 5%, άνω του 4% ενισχύθηκαν οι ΔΕΗ και Aegean Airlines, ενώ καλή εικόνα είχαν οι Viohalco, ΟΛΠ, Lamda Development, Motor Oil, Alpha Bank, Σαράντης. Στον αντίποδα, διόρθωση πέτυχαν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, Eurobank, Πειραιώς και Jumbo.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης, ήταν συνεδρίαση διόρθωσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοιού στην χώρα τις τελευταίες ημέρες, ο οποίος πυροδότησε εκ νέου τους φόβους των επενδυτών για ένα νέο lockdown και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο, καθώς είναι γνωστό πως το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν έχει βρει λύση και μία νέα καραντίνα θα έφερνε σε τρομερά δινή θέση τον συγκεκριμένο κλάδο. Εξάλλου, ο φόβος ενός ενδεχόμενου lockdown, έσπειρε την αβεβαιότητα σε όλη την αγορά, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάθεση των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου, και κατά συνέπεια και η συναλλακτική δραστηριότητα. Στα θετικά της ημέρας, ο ενεργειακός κλάδος ξεχώρισε, ενώ η είδηση της ημέρας ανήκει στην είσοδο του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 661,19 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 660,23 (-0,51%) και 667,32 μονάδων (+0,56%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 44 εκατ. ευρώ. Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο ταμπλό της Τετάρτης, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 4,76%, με την Alpha Bank και την Πειραιώς να ακολουθούν με πτώση που έφτασε το 3,61% και 3,47% αντίστοιχα. Η ΓΕΚ Τέρνα έχασε 2,88%, η Eurobank υποχώρησε κατά 2,68%, άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Titan, Aegean, Jumbo, ΟΤΕ και Σαράντης. Στην άλλη πλευρά, εκτός του Ελλάκτωρα που έκλεισε στο limit up, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 3,14%, ο ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 2,36%, με τις ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή να ολοκληρώνουν στο +1,79% και +1,21% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Φουρλής, Coca Cola και ΟΠΑΠ, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν αμετάβλητα.

Την Πέμπτη, η συνεδρίαση παρά τις έντονες εναλλαγές προσήμων και και την νευρικότητα που επικρατούσε, άφησε θετικό στίγμα στον Γενικό Δείκτη, καθώς έκλεισε σημειώνοντας κέρδη. Οι κλάδοι των κατασκευών και της ενέργειας, με την παρουσία και την δυναμική τους τις τελευταίες ημέρες, έχουν δώσει το έναυσμα για τον περιορισμό της αβεβαιότητας στην ελληνική αγορά. Αντίθετα με τους προαναφερθέντες κλάδους, ο τραπεζικός δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί το momentum αυτό, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο, την Πέμπτη, κατάφερε να μην επηρεαστεί, σε μεγάλο τουλάχιστον βαθμό, από το διεθνές αρνητικό κλίμα και τελικά να διαφοροποιηθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 663,25 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 655,68 (-0,83%) και 664,49 μονάδες (+0,50%), με το τζίρο ανέρχεται στα 46,7 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.577,03 μονάδες με άνοδο 0,26% ενώ διόρθωσε αρχικά έως τις 1.571,63 μονάδες (-0,88%). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 328,77 μονάδες με νέα πτώση 1,21%, συνεχίζοντας από το -3,19% της προηγούμενης ημέρας.

Σχετικά με τις μετοχές, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα της τάξεως του 8,48%, με τη ΓΕΚ Τέρνα και την Aegean να ακολουθούν με άνοδο 3,91% και 3,46% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Motor Oil και Ελλάκτωρ, ο ΟΛΠ έκλεισε στο +1,04%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Jumbo και Λάμδα.

Αντίθετα κινήθηκαν η ΔΕΗ, που διόρθωσε κατά 2,57%, ενώ Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Eurobank και Σαράντης ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Titan, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, με την Πειραιώς να ολοκληρώνει χωρίς μεταβολή.

Images from Athens Stock Exchange, Athens,on Feb. 17, 2015 / Εικόνες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2015.

Το κλείσιμο της εβδομάδας, την Παρασκευή, έφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιμέτωπο με την πτώση του  Γενικού Δείκτη υπό των 660 μονάδων, η οποία οδήγησε σε απώλειες. Σε γενικές γραμμές, η Παρασκευή ήταν ημέρα ανησυχιών για το ΧΑ, καθώς από την μία ο φόβος και η αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και από την άλλη οι προγραμματισμένες αλλαγές σε βασικούς δείκτες για την ελληνική αγορά, όπως οι FTSE και Stoxx. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως το Ελληνικό Χρηματιστήριο την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει ανθεκτικότητα, παρά την αδυναμία του να συγκεντρώσει υψηλό τζίρο. Ταυτόχρονα, το γεγονός πως το νομοσχέδιο για την δημιουργία των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων μπαίνει στην τελική ευθεία, γεμίζει ελπίδα τους επενδυτές, καθώς αναμένεται αυτή η κίνηση να βοηθήσει σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 658,54 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 654,36 (-1,34%) και 664,22 μονάδων (+0,15%) και ο τζίρος ανήλθε στα 74,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.577,32 μονάδες με πτώση 0,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 323,56 μονάδες με πτώση 1,58% κλείνοντας για τρίτη σερί ημέρα πτωτικά.

Στο ταμπλό, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 5%, με την Aegean να ακολουθεί με το δικό της -4,37% και τις ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και Coca Cola να κλείνουν με πτώση άνω του 2%. Ακόμα, άνω του -1% έκλεισαν οι Eurobank, Φουρλής, Titan, ΟΠΑΠ και ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Motor Oil, με την ΕΧΑΕ να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με +1,01% και τον Σαράντη με +1,14%, ενώ η Λάμδα έκλεισε ανοδικά κατά 2,46%. Αντίθετα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Εθνική, Jumbo, Πειραιώς και ΔΕΗ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,53%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,31%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 1,92%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.