19.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΣτο «κόκκινο» έκλεισαν οι αγορές στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή:...

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι αγορές στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή: Το Χ.Α. κατάφερε να περιορίσει τις απώλειές του στο τέλος της εβδομάδας


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών διαφοροποιήθηκε αρνητικά από την ευρωπαϊκή αγορά, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, υποχωρώντας ξανά κάτω από τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Οι απώλειες ενδοσυνεδριακά έφτασαν σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει ακόμα και τις 1.380 μονάδες, ωστόσο η πτώση περιορίστηκε σε σημαντικό βαθμό κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, ενώ είχε προηγηθεί ακόμα μία αντίδραση στο ενδιάμεσο. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς να λάβει ιδιαίτερη ενίσχυση από τα «πακέτα» που διακινήθηκαν.

Σε επίπεδο δεικτών, η υψηλή κεφαλαιοποίηση (-0,54%) κινήθηκε παρόμοια με το σύνολο της αγοράς, περιορίζοντας, μάλιστα, στο τέλος ακόμα περισσότερο τις απώλειές του. Τράπεζες (-1,1%) και μεσαία κεφαλαιοποίηση (-1,5%), αν και περιόρισαν, επίσης, την πτώση τους κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, δέχθηκαν αρκετά μεγαλύτερες πιέσεις.

Η Alpha Finance αναθεώρησε προς τα πάνω τις τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, περίπου κατά μέσο όρο 25%, δίνοντας σύσταση αγοράς και ξεχωρίζοντας τη Eurobank. Μάλιστα, υπογράμμισε την ισχυρή τους κερδοφορία κατά το 2023 και εκτιμά υψηλότερα κέρδη και χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου λόγω της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

H Eurobank Equities, με αφορμή το deal της Μυτιληναίος με τη Δ.Ε.Η., αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, από € 45,2 στα € 48,4 και δήλωσε ξανά σύσταση αγοράς. Επίσης, αναμένει άνοδο κατά 13% στα λειτουργικά κέρδη το 2024, δηλαδή να διαμορφωθούν στα € 1,14 δις.

Ήπια άνοδο παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να προσθέτει 0,1%, κλείνοντας στις 505,93 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κατάφερε να φτάσει αρκετά υψηλότερα (άνω των 510 μονάδων), ωστόσο τα κέρδη περιορίστηκαν λόγω της επενδυτικής επιφυλακτικότητας που επικρατεί από την αβεβαιότητα στην αγορά. Ανοδικά κινήθηκαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (-0,4%) και τον ισπανικό IBEX 35 (≈0%). Στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο της βιομηχανίας, ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο τομέας της ενέργειας (υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου).

Το κλίμα στην αγορά, εν γένει, ήταν επιφυλακτικό κατά την πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων της εβδομάδας που μας πέρασε, κάτι που φάνηκε και από τον περιορισμό των κερδών, καθώς πλησίαζαν οι συνεδριάσεις στο κλείσιμό τους. Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε από τα γεγονότα που προηγήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στη Μέση Ανατολή, με την ευθεία επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους και drones, με τους επενδυτές, τώρα, να αναμένουν την αντίδραση του δεύτερου εν μέσω πιέσεων της Δύσης για αποκλιμάκωση.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,71% στις 1.390,69 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.400,61 μονάδων (0%) και των 1.375,44 μονάδων (-1,8%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,54% στις 3.377,37 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,1%, πέφτοντας στις 1.169,5 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 155 εκατ., εκ των οποίων τα € 8,8 εκατ. ήταν 16 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 36,17 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Aegean, Δ.Ε.Η., Lamda, Εθνική Τράπεζα και ΕΛΧΑ και άνω του 1% για τις Autohellas, Alpha Bank, Ε.ΥΔ.Α.Π., ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank και Quest. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για τις Σαράντης, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

«Βουτιά» κατάγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας την πτωτική πορεία και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής αγοράς, συμπληρώνοντας 4η σερί ημέρα στο «κόκκινο». Ο ημερήσιος τζίρος ήταν υψηλός, λαμβάνοντας αρκετή ενίσχυση και από τα «πακέτα» που διακινήθηκαν.

«Βαριές» ήταν οι απώλειες και στους επιμέρους βασικούς δείκτες, με τον τραπεζικό δείκτη (-2,14%) να δέχεται ελαφρώς ηπιότερες πιέσεις. Ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις, όπως αναμενόταν, στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (-2,68%).

Το Δ.Ν.Τ., στο 6μηνιαίο world economic outlook, προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 2% για το 2024 και 1,9% για το 2025, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναμένει ανάπτυξη 2,3% και 2,5%, αντίστοιχα.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας άνοδο κατά 30% εντός ενός έτους, κατά μέσο όρο.

Ισχυρή πτώση σημείωσε η ευρωπαϊκή αγορά, ακολουθώντας τον ρυθμό της Wall Street, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με απώλειες 1,5% στις 498,21 μονάδες, υπό τον φόβο κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 9 μηνών για τον πανευρωπαϊκό δείκτη. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών. «Βαρίδια» αποτέλεσαν ο κλάδος των πρώτων υλών και οι τράπεζες. Όλοι οι κλάδοι έκλεισαν αρνητικά.

Σε δηλώσεις της στο CNBC, η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ε.Κ.Τ., δεν άλλαξε τη στάση της όσον αφορά την εκτιμώμενη πορεία του πληθωρισμού και τις πιθανές επικείμενες μειώσεις βραχυπρόθεσμα, αναφέροντας πως «Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας… Χρειάζεται απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σχετικά με αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε κάποιο μεγάλο σοκ… οδεύουμε στο χρονικό σημείο που θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική πολιτική». Στον αντίποδα, ο Jerome Powell, επικεφαλής της Fed, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Κ.Τ. χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο για να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2,4% στις 1.357,3 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.390,69 μονάδων (0%) και των 1.357,3 μονάδων (-2,4%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 2,25% στις 3.296,79 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,14%, πέφτοντας στις 1.161,4 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 157,28 εκατ., εκ των οποίων τα € 17 εκατ. ήταν 14 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 37,2 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» 5,73% και 5,34% σημείωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, αντίστοιχα. Ισχυρή ήταν και η πτώση 4,31% για την Aegean και άνω του 3% για τις Alpha Bank, Δ.Ε.Η., Quest, Coca Cola και Ε.ΥΔ.Α.Π. Σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις Cenergy, Lamda, Jumbo και Autohellas και άνω του 1% για τις Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Ο.Τ.Ε., ΕΛΧΑ, Motor Oil και Σαράντης. Μόνο η Ελλάκτωρ έκλεισε με θετικό πρόσημο (+0,20%).

Διέκοψε το πτωτικό σερί του το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη, ακολουθώντας περίπου την κίνηση της ευρωπαϊκής αγορά και κλείνοντας με μικρά κέρδη, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη ζώνη των 1.360 μονάδων. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και ενισχύθηκε σημαντικά από τα «πακέτα» που διακινήθηκαν.

Ο τραπεζικός κλάδος (+0,22%) έμεινε πίσω στην ανοδική κίνηση, υποαποδίδοντας του Γενικού Δείκτη, όπως και ευρύτερα η υψηλή κεφαλαιοποίηση (+0,46%). Στον αντίποδα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση (+1,32%), που είχε δεχθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις τις μεγαλύτερες πιέσεις, υπεραπέδωσε σημαντικά, ξεχωρίζοντας η Α.Δ.Μ.Η.Ε. (+5%) λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε.

Η Optima Bank αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο της μετοχής της Μυτιληναίος, από € 47 στα € 49, διατηρώντας τη σύσταση αγορά και υπογραμμίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στην ανάπτυξη Α.Π.Ε. και τις ισχυρές προοπτικές πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, αναφερόμενη η τράπεζα κυρίως στις περσινές και προπέρσινες επιδόσεις του ομίλου, έκανε λόγο για «άγγιγμα του Μίδα»!

Στα δημοσιονομικά νέα, το Δ.Ν.Τ. ανακοίνωσε πως αναμένει για την Ελλάδα να καταγράψει πρωτογενή πλεονάσματα 2,1% για την περίοδο 2024-2029.

Οριακά σε θετικό έδαφος έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να σημειώνει μικρά κέρδη 0,06%, κλείνοντας στις 498,52 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών παρουσίασε αρκετά υψηλότερες επιδόσεις, ειδικά αυτών της περιφέρειας. Στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των οικιακών αγαθών, ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος της τεχνολογίας. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Στα μακροοικονομικά νέα, η τελική μέτρηση της Eurostat για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κατά τον Μάρτιο επιβεβαίωσε τις προκαταρτικές μετρήσεις, δείχνοντας τον δείκτης στο 2,4% σε ετήσια βάση.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν και οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, ιδίως μεγάλων εισηγμένων, όπως της Adidas και της LVMH, τα οποία (για αυτές τις δύο τουλάχιστον) ήταν υπερικανοποιητικά για την αγορά.

Εκτός των παραπάνω, επικουρικά στη θετική εικόνα λειτούργησε και η δήλωση που έδωσε την προηγούμενη ημέρα η Christine Lagarde, δείχνοντας αισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού, με τα έως τώρα δεδομένα. Προφανώς, όμως, η ανοδική κίνηση περιορίστηκε στην Ευρώπη, καθώς συνέχισε να είναι «θολό» το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη την εβδομάδα που μας πέραση. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,6% στις 1.365,48 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.371,51 μονάδες (+1,05%) και των 1.357,3 μονάδων (0%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 3.311,98 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,22%, ανεβαίνοντας στις 1.163,93 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 125,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 20 εκατ. ήταν 19 προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 2% για τις Quest, Autohellas, Cenergy, Coca Cola και Ε.ΥΔ.Α.Π. και άνω του 1% για τις ΕΛΧΑ, Lamda, Βιοχάλκο, Aegean, Motor Oil, Alpha Bank και Τέρνα Ενεγρειακή.

Συνέχισε για δεύτερη συνεδρίαση την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών την άνοδο και με μεγαλύτερη δυναμική, ακολουθώντας την τάση της ευρωπαϊκής αγοράς και ξεπερνώντας τη. Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και ενέτεινε τους ανοδικούς ρυθμούς προς το τέλος των διαπραγματεύσεων. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, λαμβάνοντας, όμως, σημαντική ενίσχυση από τα «πακέτα» που διακινήθηκαν.

Σε επίπεδο δεικτών, ο τραπεζικός δείκτης (+0,85%) υποαπέδωσε ξανά της αγοράς, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση (1,37%) υπεραπέδωσε ελαφρώς, όπως και το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,2%).

Πέρα από το θετικό κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά, ώθηση δόθηκε και από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες για το α’ τρίμηνο του 2024 τις τελευταίες ημέρες, όπως η Jumbo και η Lamda. Μάλιστα, τις καλές επιδόσεις της πρώτης υπογράμμισε η NBG Securities, δηλώνοντας σύσταση “outperform” και τιμή-στόχο της μετοχής της στα € 32,3. Επίσης, η Citi Group δήλωσε σύσταση αγοράς και τιμή-στόχο στα € 32,5 για τη μετοχή της Jumbo, στηριζόμενη στα υψηλότερα από το αναμενόμενα περιθώρια κέρδους που παρουσίασε η ελληνική εισηγμένη.

Στο «πράσινο» έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με κέρδη 0,24% στις 499,70 μονάδες. Αφορμή στάθηκαν οι αισιόδοξες δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Κ.Τ., αλλά και η απομάκρυνση από σενάρια κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Με ισχυρότερη άνοδο κινήθηκαν οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ιδίων αυτών στα περιφερειακά χρηματιστήρια. Στηρίξεις δόθηκαν κυρίως από τις τράπεζες, ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Σε δηλώσεις του στο CNBC, o Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης François Villeroy de Galhau ανέφερε πως η Ε.Κ.Τ. θα πρέπει να ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων με τη συνεδρίαση του Ιουνίου, εκτός απροόπτου μέχρι τότε, καθώς η πτωτική πορεία του πληθωρισμού επιβεβαιώνεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες.

Επίσης, ο Luis de Guindos Jurado, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ., ανέφερε προς την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Αν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενισχύσουν περαιτέρω την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο [του 2%] κατά τρόπο διαρκή, θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής».

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,1% στις 1.381,07 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.381,11 μονάδων (+1,14%) και των 1.365,48 μονάδων (0%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 3.351,7 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,85%, ανεβαίνοντας στις 1.173,79 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 115,95 εκατ., εκ των οποίων τα € 17,8 εκατ. ήταν 22 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 22,8 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 3% για τις Lamda και ΓΕΚ Τέρνα. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Μυτιληναίος, Jumbo, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas και άνω του 1% για τις Eurobank, Τιτάν και Coca Cola.

Ανοδικά κινήθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τους προσωρινούς τριγμούς που προκάλεσε το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί θετικά από την ευρωπαϊκή αγορά, καταφέρνοντας να μαζέψει τις αρχικές απώλειες και να ανακτήσει έδαφος. Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς σημαντική ενίσχυση από τα «πακέτα». Ωστόσο, ωθήθηκε από τη λήξη των παραγώγων του Απριλίου.

Σε επίπεδο δεικτών, ο τραπεζικός κλάδος (+0,5%) υποαπέδωσε ξανά από την υπόλοιπη αγορά, χάνοντας τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο αυτήν την εβδομάδα. Στον αντίποδα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση (+1,36%) υπεραπέδωσε και σε αυτήν τη συνεδρίαση, ενώ η υψηλή κεφλαιοποίηση (+0,81%) κινήθηκε μαζί με την αγορά.

Υποχώρηση σημείωσε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να διολισθαίνει κατά 0,08% στις 499,29 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών κινήθηκαν, επίσης, πτωτικά με ποικίλες μεταβολές, με εξαίρεση τον ιταλικό FTSE MIB (+0,12%). «Βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος της τεχνολογίας. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Οι μικροί τριγμοί στην αγορά προκλήθηκαν έπειτα από την ανακοίνωση της ήπιας επίθεσης που πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής το Ισραήλ προς το Ιράν, που ενδεχομένως δεν θα έχει απάντηση από τη δεύτερη. Ωστόσο, η αγορά συγκρατήθηκε σημαντικά, καθώς προεξοφλεί τις όλο και πιο πιθανές περικοπές επιτοκίων της Ε.Κ.Τ., έπειτα από τις τελευταίες ανακοινώσεις αξιωματούχων της Κ.Τ.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,84% στις 1.391,62 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.395,57 μονάδων (+1,05%) και των 1.371,58 (-0,69%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 3.378,85 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,5%, κλείνοντας στις 1.179,67 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 127,5 εκατ., εκ των οποίων τα € 4,6 εκατ. ήταν 10 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 24 εκατ. κομμάτια

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 5,19% σημείωσε η Cenergy. Ισχυρή ήταν και η άνοδος άνω του 4% για τις Βιοχάλκο και Lamda και 3,83% για την ΕΛΧΑ. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 2,87% για την Jumbo και άνω του 1% για τις Σαράντης, Ο.Π.Α.Π., Μυτιληναίος, Quest, Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.Ε.Η., ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Motor Oil και O.T.E.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,57%, ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,5%, ο FTSE Mid Cap είχε οριακές απώλειες 0,05% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,88%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,22%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.