18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΘετικά διαφοροποιήθηκε το Χ.Α. από την ευρωπαϊκή αγορά: Τα «βλέμματα» των επενδυτών...

Θετικά διαφοροποιήθηκε το Χ.Α. από την ευρωπαϊκή αγορά: Τα «βλέμματα» των επενδυτών στα τεκταινόμενα της Μέσης Ανατολής


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Με ανοδική αντίδραση ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακτώντας τη ζώνη των 1.400-1.420 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις. Στη συνέχεια, δέχθηκε (εξωγενείς) πιέσεις, στις οποίες, όμως, κατάφερε να βρει στηρίξεις, διατηρώντας τα κεκτημένα. Ωστόσο, κατά την τελευταία συνεδρίαση του χρηματιστηριακού πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης «προσγειώθηκε» ακριβώς στο ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, έπειτα από το διεθνές «μίνι» τραπεζικό sell-off, που μεταδόθηκε και εγχώρια, αλλά και από τις ευρύτερες αναταραχές που προκάλεσε ο απόηχος της κλιμακούμενης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Αναμφισβήτητα, αυτήν την εβδομάδα η ελληνική αγορά επανήλθε στην ανοδική τροχιά της, έστω και προσωρινά, έχοντας, παράλληλα εντείνει τη μεταβλητότητά της σε σχέση με τις αρχές του μήνα. Σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης αυτήν την περίοδο δείχνει να έχει εισέλθει σε trading range μεταξύ των 1.364 μονάδων, που αποτελούν τις βασικές στηρίξεις του, και των 1.431 μονάδων, που αποτελούν τις βασικές αντιστάσεις του. Αναλυτές υποστηρίζουν πως όσο ο δείκτης κυμαίνεται εντός αυτού του εύρους τιμών, η αγορά θα είναι ατασική.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, θα υπάρξουν προσεχώς θετικοί καταλύτες, που θα τονώσουν το κλίμα στο επενδυτικό κοινό. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως τα επικείμενα επιχειρηματικά deals, τα ικανοποιητικά τριμηνιαία αποτελέσματα που αναμένονται και οι ανακοινώσεις για διανομές μερισμάτων θα σταθούν εμπόδιο σε μια μεγάλη διόρθωση και πιθανότατα να στηρίξουν την κίνηση της αγοράς, ωθώντας τη ανοδικά. Επιπλέον, στο «σκαρί» βρίσκονται ακόμη η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του Τ.Χ.Σ. από τις ελληνικές τράπεζες και η η εισαγωγή του Χ.Α. σε watching list για την αναβάθμισή του στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ανέκτησε τις 1.400 τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινούμενο μόνιμα με θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δείχνοντας (έστω και προσωρινά) πως η διόρθωση (-2,7%) που προηγήθηκε ήταν δέλεαρ για εκ νέου τοποθετήσεις. Ο ημερήσιος τζίρος, αν και ανήλθε σε οριακά ικανοποιητικά επίπεδα, ήταν αρκετά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδρίασες.

Την ανοδική κίνηση στήριξαν οι συνήθεις ύποπτοι, οι τραπεζικοί τίτλοι (ξεχωρίζοντας οι Alpha Bank και Πειραιώς), αλλά και η μετοχή της Δ.Ε.Η. ενόψει των αποτελεσμάτων της για το τρίμηνο. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, η οποία είχε δεχθεί τις πιο ισχυρές πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα, υπεραπέδωσε από την αγορά.

Στις σημαντικές ειδήσεις ήταν και η εντολή που έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς στις Bank of America, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και UBS (ανάδοχη) για τη διεξαγωγή παρουσιάσεων της εταιρείας στο επενδυτικό κοινό, καθώς η ελληνική τράπεζα πρόκειται να εκδώσει νέο 6ετές ομόλογο (τύπου senior preffered), με δικαίωμα ανάκλησης στα 5 έτη, για την επίτευξη των στόχων του δείκτη MREL.

Η NBG Securities δήλωσε σύσταση “neutral” και τιμή-στόχο € 8,3 για τη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, επισημαίνοντας τη στήριξη που θα λάβει η εταιρεία από την αναμενόμενη ενίσχυση του τουρισμού στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά και της πτώσης στην κερδοφορίας της λόγω των διογκωμένων δαπανών. Επιπλέον, η Pantelakis Securities δήλωση σύσταση “overweight” για την Optima Bank και αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο της μετοχής της στα € 11, ξεχωρίζοντάς την από τις συστημικές τράπεζες λόγω του μεγαλύτερου επιτοκιακού περιθωρίου και των μικρότερων δαπανών.

Στο «πράσινο» ξεκίνησε η ευρωπαϊκή αγορά τις συναλλαγές την εβδομάδα, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με κέρδη 0,5% στις 508,93 μονάδες. Παρόμοια μεταβολή είχαν και οι επιμέρους βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον ισπανικό IBEX 35 (-0,04%). Στηρίξεις δόθηκαν, κυρίως, από τους κλάδους των πρώτων υλών (+2%), των αυτοκινήτων (+1,3%) και των βιομηχανικών προϊόντων (+0,8%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Τα νέα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη γερμανική οικονομία τόνωσαν τη διάθεση του επενδυτικού κοινού, ιδίως σε κυκλικούς κλάδους (όπως οι παραπάνω που αναφέρθηκαν). Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε αύξηση 2,1% κατά τον Μάρτιο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters έδειχναν ενίσχυση μόνο κατά 0,3%.

Επιπλέον, το θετικό κλίμα ενίσχυσαν και οι προσδοκίες που υπήρχαν στην αγορά για κάποιο αισιόδοξο μήνυμα από την Ε.Κ.Τ., μετά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη (11/4/2024). Επικουρικά λειτούργησε και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, που προκλήθηκε έπειτα από δημοσιεύματα για απόσυρση ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, γεγονός που σηματοδοτεί πιθανή αποκλιμάκωση του πολέμου.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,29% στις 1.401,35 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.403,7 μονάδων (+1,46%) και των 1.383,45 (0%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,39% στις 3.374,75 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,68%, ανεβαίνοντας στις 1.195,96 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 112,8 εκατ., εκ των οποίων τα € 16,3 εκατ. ήταν 18 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 27,78 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η άνοδος άνω του 4% για τις Δ.Ε.Η. και Alpha Bank και 3,30% για την ΕΛΧΑ. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Βιοχάλκο, Εθνική Τράπεζα, Ελλάκτωρ, Quest και Ελληνικά Πετρέλαια και άνω του 1% για τις Eurobank, Ε.ΥΔ.Α.Π. και Μυτιληναίος.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών διαφοροποιήθηκε από την ευρωπαϊκή αγορά, επεκτείνοντας την ανοδική κίνηση της Δευτέρας. Σχεδόν σε όλη τη συνεδρίαση το πρόσημο στον Γενικό Δείκτη διατηρήθηκε θετικό, καταφέρνοντας να εξαλείψει σχεδόν εξολοκλήρου της απώλειες της περασμένης εβδομαδιαίας διόρθωσης. Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς σημαντική συμμετοχή των «πακέτων».

Οι τράπεζες (+3,18%), με πρωταγωνίστρια τη Eurobank (+5,41%), και η Μυτιληναίος (+4,08%) οδήγησαν, κατά κύριο λόγο, την ανοδική κίνηση της αγοράς, ξεχωρίζοντας οι αποδόσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (+1,69%). Στον αντίποδα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση (+0,39%), αν και έκλεισε με θετικό πρόσημο, υποαπέδωσε σημαντικά σε σχέση με το σύνολο της αγοράς.

Στα εταιρικά νέα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης νέου ομολόγου της Πειραιώς, τύπου senior preffered και διάρκειας 6 ετών (και δικαίωμα ανάκλησης στα 5 έτη), συγκεντρώνοντας € 500 εκατ. Η υψηλή ζήτηση που παρουσιάστηκε για το ομόλογο της ελληνικής τράπεζας διαμόρφωσε τις προσφορές στα € 1,45 δις (ποσό οριακά τριπλάσιο της ονομαστικής αξίας) και το κουπόνι (επιτόκιο) στο 5% αντί για 5,25%.

Σύσταση “overweight” έδωσε η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες, δηλώνοντας αισιόδοξη για την προσεχή πορεία των μετοχών τους, στηριζόμενη στις επικείμενες ανακοινώσεις για τις διανομές μερισμάτων εντός των επόμενων μηνών, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση των επενδυτών για τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους. Συγκεκριμένα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως οι μερισματικές τους αποδόσεις να ανέλθουν μεταξύ 5-11% εντός της 2ετίας.

Πτωτικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,6% στις 505,82 μονάδες. Ισχυρότερη ήταν η υποχώρηση για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (-0,1%). «Βαρίδι» αποτέλεσαν ο τραπεζικός κλάδος (-1,1%), του οποίου η πτώση προκλήθηκε από έρευνα της Ε.Κ.Τ. που έδειξε πως η ζήτηση δανείων υπέστη μεγάλη μείωση σε αντίθεση με την ενίσχυσή της που εκτιμούσαν οι τράπεζες. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Επιφυλακτικότητα επικράτησε, εν γένει, στην αγορά, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τις ανακοινώσεις των επόμενων ημερών για τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α. και τις δηλώσεις της Ε.Κ.Τ. μετά τη συνεδρίασή της.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,17% στις 1.417,75 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.419,26 μονάδων (+1,28%) και των 1.399,94 μονάδων (-0,10%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 1,69% στις 3.431,92 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,18%, ανεβαίνοντας στις 1.234 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 121 εκατ., εκ των οποίων τα € 5,5 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 32,38 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 5,41% σημείωσε η Eurobank. Ισχυρή ήταν και η άνοδος 4,08% για τη Μυτιληναίος. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη άνω του 2% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank και άνω του 1% για τις Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Lamda και Jumbo. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 1,12% για τη Motor Oil.

Έπειτα από αρκετές πιέσεις, την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει στο «πράσινο». Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε θετικό έδαφος, αλλά στη συνέχεια, κατά τις 15:30, η αγορά άλλαξε ρότα, παρουσιάζοντας έντονη διακύμανση και εναλλαγές προσήμων. Η νευρικότητα αυτή μεταφέρθηκε από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία δέχθηκαν πιέσεις μετά τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με τον πληθωρισμό στις Η.Π.Α. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο ενισχύθηκε σημαντικά από τα «πακέτα».

Οι τράπεζες (-0,15%) σε αυτήν τη συνεδρίαση διαφοροποιήθηκαν αρνητικά από την αγορά, όπως, επίσης, και η μεσαία κεφαλαιοποίηση (-0,48%) όπου επενδυτές ήταν πιο επιφυλακτικοί, γεγονός που φάνηκε και στη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Η υψηλή κεφαλαιοποίηση (+0,26%) υπεραπέδωσε ελαφρώς από την αγορά, ξεχωρίζοντας θετικά η μετοχή του Ο.Τ.Ε. (+2,95%), της Ελλάκτωρ (+1,98%) και της ΓΕΚ Τέρνα (+1,57%).

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με άνοδο 0,15% στις 506,59 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, αλλά μεικτά τα πρόσημα. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Αναταραχές προκάλεσε στη διεθνή αγορά –και κατ’ επέκταση στην ευρωπαϊκή– η δημοσίευση των στοιχείων του αμερικανικού πληθωρισμού για τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τον (γενικό) δείκτη να αυξάνεται στο 3,5% σε ετήσια βάση από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αναμενόταν να ανέβει στο 3,4%. Επίσης, η αύξηση σε μηνιαία βάση ανήλθε σε 0,4%, ενώ προβλεπόταν σε 0,3%. Ο δομικός δείκτης διατηρήθηκε στο 3,8% και τον Μάρτιο, ωστόσο εκτιμιόταν πως θα διολισθήσει στο 3,7%. Τα παραπάνω –εν μέρει μη αναμενόμενα– δεδομένα άλλαξαν τις προσδοκίες για τις μειώσεις των επιτοκίων φέτος, εξαλείφοντας το (μικρό) ενδεχόμενο για ξεκίνημα των περικοπών τον Μάιο.

Ωστόσο, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι πιέσεις περιορίστηκαν σε αυτήν τη συνεδρίαση, καθώς, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α., στο μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη επικρατεί αρκετά μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 1.420,3 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.425,68 μονάδων (+0,56%) και των 1.412,91 μονάδων (-0,34%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 3.440,69 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,15%, πέφτοντας στις 1.232,19 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 135 εκατ., εκ των οποίων τα € 23,8 εκατ. ήταν προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 30,37 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 2,95% για τον Ο.Τ.Ε. και άνω του 1% για τις Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 2% για τις ΕΛΧΑ και Ε.ΥΔ.Α.Π. και άνω του 1% για τις Autohellas και Quest.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με μικρές απώλειες, συμπαρασυρόμενο από την κίνηση στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο, η πτώση περιορίστηκε αρκετά στην εγχώρια αγορά, συγκριτικά με άλλα χρηματιστήρια, αν και ο Γενικός Δείκτης κυμάνθηκε σε όλη σχεδόν τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο. Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ, επίσης, δέχθηκε σημαντική ενίσχυση από τα «πακέτα», γεγονός θετικό, καθώς φάνηκε πως το ενδιαφέρον κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα σε μια πτωτική συνεδρίαση.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (-0,24%) δεν υπήρξαν μεγάλες (ημερήσιες) μεταβολές στους επιμέρους τίτλους, με τον σχετικό δείκτη να κινείται σχεδόν μαζί με την αγορά. Οι τοποθετήσεις ήταν επιλεκτικές, ξεχωρίζοντας θετικά η μετοχή της Motor Oil (+1,05). Στον αντίποδα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση (-0,59%) δέχθηκε μεγαλύτερες πιέσεις.

Πτωτικά έκλεισε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με απώλειες 0,4% στις 504,55 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με τα περιφερειακά χρηματιστήρια να δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις. «Βαρίδια» αποτέλεσαν ο κλάδος των τραπεζών (-2,4%) και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών (-2,1%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκε η συνεδρίαση της Ε.Κ.Τ., η οποία αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να μην μεταβάλει τα επιτόκια πολιτικής, για 5η σερί συνεδρίαση. Στην ομιλία της η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ε.Κ.Τ., επισήμανε πως «τον Ιούνιο θα έχουμε καινούργια στοιχεία και νέες προβλέψεις… τότε θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά για να δούμε αν επιβεβαιώνουν την ελπίδα μας ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας». Επίσης, υπογράμμισε πως αν τα στοιχεία ενισχύσουν «περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτική». Προς το παρόν, ανέφερε πως δεν θα δεσμευτεί η Κεντρική Τράπεζα για την πορεία της πολιτικής της. Ακόμα, λίγα ήταν τα μέλη του Δ.Σ. που υποστήριξαν την επιλογή περικοπής των επιτοκίων από τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,27% στις 1.416,53 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.421,78 μονάδων (+0,10%) και των 1.411,31 μονάδων (-0,63%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,24% στις 3.432,52 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,34%, πέφτοντας στις 1.228,01 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 99,29 εκατ., εκ των οποίων τα 24,4 εκατ. ήταν 23 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 19,53 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Cenergy, Σαράντης, Quest, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Aegean. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 1,05% για τη Motor Oil.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, πέφτοντας στο ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, παρά το αξιοσημείωτο ανοδικό ξεκίνημα που παρουσίασε η αγορά λόγω του μεγάλου επιχειρηματικού deal ανάμεσα σε Δ.Ε.Η. και Μυτιληναίος που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά ενισχύθηκε αρκετά από τα «πακέτα».

«Βαρίδι» αποτέλεσε τραπεζικός κλάδος (-2,09%), λόγω της ευρύτερης πτώσης στον κλάδο από τα μη ικανοποιητικά (για τους επενδυτές) αποτελέσματα μεγάλων αμερικανικών τραπεζών (JP Morgan, Citibank και Wells Fargo), σημειώνοντας, έτσι, μεγάλη διακύμανση ενδοσυνεδριακά. Αξίζει να αναφερθεί πως από τις εγχώριες εισηγμένες τράπεζες μόνο η Optima Bank (+0,6%) διαφοροποιήθηκε θετικά από τον κλάδο. Έντονες ήταν, ως συνήθως, και οι πιέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (-2,26%).

Η Morgan Stanley έδωσε σύσταση “buy” για τη μετοχή της Μυτιληναίος, αναθεωρώντας προς τα πάνω την τιμή-στόχο για τον τίτλο της εισηγμένης από τα € 43 στα € 46, σύμφωνα με την ανανεωμένη αναφορά που δημοσίευσε την Παρασκευή.

Μικρή άνοδο παρουσίαση η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με κέρδη 0,14% στις 505,25 μονάδες. Η εικόνας στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών ήταν μεικτή. Μικρές ήταν, επίσης, οι μεταβολές τους, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100 (+0,91%). Στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο των ορυχείων (+2,4%), ενώ «βαρίδι» αποτέλεσε οι τράπεζες (-2,4%) και η αυτοκινητοβιομηχανία (-1,3%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε αρνητικά.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκε το ανησυχητικό ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Ο φόβος αυτός οδήγησε σε νέα άνοδο τις τιμές πετρελαίου, αλλά και την τιμή του χρυσού, που κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό.

Στα μακροοικονομικά νέα, η βρετανική οικονομία τον Φεβρουάριου μεγεθύνθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, όπως και είχε προβλεφθεί από τους αναλυτές. Επιπλέον, o πληθωρισμός στη γερμανική οικονομία τον Μάρτιο μειώθηκε στο 2,2% σε ετήσια βάση από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,12% στις 1.400,61 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.423,83 μονάδων (+0,52%) και των 1.395,54 μονάδων (-1,48%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,07% στις 3.395,74 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,09%, κλείνοντας στις 1.202,29 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 130 εκατ., εκ των οποίων τα € 27,6 εκατ. ήταν 25 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 27 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση 4,01% για την Quest άνω του 3% για τις Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Δ.Ε.Η. και Τράπεζα Πειραιώς. Σημαντικές ήταν και οι απώλειες άνω του 2% για τις ΕΛΧΑ, Cenergy, Aegean, Alpha Bank και Eurobank. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για τις Coca Cola και Ε.ΥΔ.Α.Π.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,24%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 2,02%, o FTSE Mid Cap υποχώρησε κατά 1,13% (στις 2.261,59 μονάδες) και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,23%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,19%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.