22.1 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΗ κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και το «σήμα» από τη Fed έπληξαν...

Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και το «σήμα» από τη Fed έπληξαν την ευρωπαϊκή αγορά: Σε σημαντική διόρθωση το Χ.Α.


Του Κωνσταντίνου Γκότση,

Έχασε τα επίπεδα των 1.400 μονάδων η ελληνική αγορά την εβδομάδα που μας πέρασε, σημειώνοντας σημαντική διόρθωση οι δείκτες και ιδιαίτερα αυτοί της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που περιλαμβάνουν τίτλους με υψηλότερο ρίσκο, προφανώς. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η πτώση οφείλεται σε αρκετούς, αλλά αβέβαιους παράγοντες και θεωρείται νωρίς αυτή η χρονική στιγμή για να ληφθούν καθαρά συμπεράσματα.

Αρχικά, η διόρθωση ήταν αναμενόμενο να επέλθει κάποια στιγμή, εφόσον ο Γενικός Δείκτης δυσκολευόταν να αφομοιώσει τα επίπεδα των 1.400-1.430 μονάδων που είχε καταγράψει τις προηγούμενες εβδομάδες. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί και το μεγάλο «ράλι» που έχει καταγράψει από τα χαμηλά του Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς, ξεκινώντας από τη ζώνη των 1.100 μονάδων. Τουλάχιστον από τεχνικής πλευράς, είναι εντελώς λογικό οι δείκτες του Χ.Α. να εμφανίσουν κόπωση και να οδηγηθούν σε μια «μίνι» βουτιά. Ωστόσο, αφορμή για την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτέλεσε, πρώτον, η κατάσταση στις διεθνείς αγοράς, όπου λίγο η κλιμάκωση στα πολεμικά μέτωπα (τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρια και εγκαταστάσεις, επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία κ.ο.κ.) έχουν «τεντώσει» αρκετά την κατάσταση στο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, γεγονός που προμηνύει αστάθεια. Δεύτερον, σε εγχώριο επίπεδο, ενόψει, μάλιστα, των Ευρωεκλογών, το πολιτικό τοπίο δείχνει αρκετά οξυμένο, κάτι που προκαλεί την αίσθηση ανακατανομής της δύναμης και πιθανής πολιτικής αβεβαιότητας. Προφανώς κάτι τέτοιο, προς το παρόν, είναι πολύ δύσκολο να διακριθεί στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο η αγορά πάντα προσπαθεί να προεξοφλήσει τα μελλοντικά γεγονότα και, όταν το τοπίο είναι «θολό», μπορεί να το κάνει υπεραντιδρώντας (ή και υποαντιδρώντας). Τα παραπάνω, βέβαια, αποτελούν εκδοχές των αναλυτών για τα αίτια της διόρθωσης στην ελληνική αγορά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τεχνικά υπάρχει κόπωση.

Επίσης, η μεγαλύτερη πτωτική αντίδραση, απέναντι σε εξωγενείς παράγοντες, του Χ.Α. σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια δηλώνει και την ευαισθησία που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά, κάτι που σίγουρα θα προβληματίσει τους επενδυτές σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Tη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά, λόγω της αργίας για το Πάσχα των Καθολικών.

Κατακρημνίστηκε από τη ζώνη των 1.400 μονάδων τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει «βουτιά» 2%, κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας. Ειδικότερα, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ήπια άνοδο για την αγορά, αλλά το πρόσημο άλλαξε άμεσα σε αρνητικό και διατηρήθηκε μέχρι το τέλος, χωρίς κάποια εναλλαγή. Μάλιστα, οι πτωτικές πιέσεις εντάθηκαν όταν ο Γ.Δ. έχασε την επαφή με τις 1.400 μονάδες, ενώ, συγχρόνως, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς σημαντική ενίσχυση από τα «πακέτα». Τράπεζες και λοιπή υψηλή κεφαλαιοποίηση κινήθηκαν σε παρόμοιο ρυθμό, ξεχωρίζοντας θετικά ο Ο.Τ.Ε. (+1,02%), ο οποίος κυριάρχησε και σε επίπεδα τζίρου (πίσω από την Πειραιώς). Μετά ακολουθούν η Τέρνα Ενεργειακή (+0,7) και η Jumbo (+0,15%), ως οι μοναδικές μετοχές του FTSE 25 που έκλεισαν στο «πράσινο». «Βαριές» ήταν οι απώλειες για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι οποίες ανήλθαν στο 3,13%, γεγονός αναμενόμενο, δεδομένου του κλίματος που επικράτησε.

Σημαντική ήταν η πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά, επηρεαζόμενη και από την καθοδική κίνηση στη Wall Street, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 0,8% στις 508,57 μονάδες. Παρόμοιες ήταν οι μεταβολές και για τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100, του οποίου οι απώλειες περιορίστηκαν στο 0,2%. «Βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων (-2%), ενώ στηρίξεις δόθηκαν από τον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου (+2,5%) και τον κλάδο των πρώτων υλών (+1,9%), ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης στο Ρωσοουκρανικό μέτωπο και τη Μέση Ανατολή.

Στα μακροοικονομικά νέα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάρτιο διολίσθησε, σε ετήσια βάση, στο χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2021, στο 2,3%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που βρίσκονταν κατά μέσο όρο στο 2,5%. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε, εν μέρει, το ενδεχόμενο η Ε.Κ.Τ. να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της ήδη από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης.

Επίσης, ο μεταποιητικός P.M.I. της Ευρωζώνης τον Μάρτιο μειώθηκε στις 46,1 μονάδες από τις 46,5 τον προηγούμενο μήνα, δηλώνοντας αύξηση του ρυθμού συρρίκνωσης στη μεταποιητική δραστηριότητα. Ο τελικός P.M.I. στη βρετανική οικονομία τον Μάρτιο ενισχύθηκε στις 50,3 μονάδες από τις 47,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, δηλώνοντας οριακή επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στον μήνα και σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Να τονιστεί πως ο συγκεκριμένος δείκτης είχε να βρεθεί πάνω από τη βάση των 50 μονάδων από τον Ιούλιο του 2022.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2% στις 1.393,84 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.423,72 μονάδων (+0,10%) και των 1.391,13 μονάδων (-2,19%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,95% στις 3.353,65 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,08%, πέφτοντας στις 1.170,02 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 121,59 εκατ., εκ των οποίων τα € 14 εκατ. ήταν 17 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 28,8 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» 5,70% σημείωσε η Ελλάκτωρ. Ισχυρή ήταν και η πτώση άνω του 4% για τις Aegean και Βιοχάλκο και άνω του 3% για τις ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Coca Cola και Ε.ΥΔ.Α.Π. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Δ.Ε.Η., ΓΕΚ Τέρνα, Ο.Π.Α.Π., Lamda και Quest και άνω του 1% για τις Εθνική Τράπεζα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Autohellas. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 1,02% για τον Ο.Τ.Ε.

Επέκτεινε τη διόρθωση την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας στηρίξεις στη ζώνη των 1.380 μονάδων. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με επιφυλακτικότητα, παρουσιάζοντας ήπια μεταβλητότητα με εναλλαγές προσήμου. Η πτωτική πορεία διαμορφώθηκε όταν κλιμακώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, οι οποίες, στη συνέχεια, περιορίστηκαν και μερικώς ανατράπηκαν (για τον τραπεζικό κλάδο), όταν ο κλαδικός δείκτης ακούμπησε τις στηρίξεις των 1.150 μονάδων.

Ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε σε, παρόμοια με της Τρίτης, ικανοποιητικά επίπεδα, χωρίς σημαντική ενίσχυση από τα «πακέτα». Η υψηλή κεφαλαιοποίηση, στο σύνολό της, ακολούθησε τη διακύμανση της αγοράς, ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση και σε αυτήν τη συνεδρίαση δέχθηκε ισχυρότερο πλήγμα, χάνοντας 1,06%.

Στα δημοσιονομικά νέα, πραγματοποιήθηκε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου € 625 εκατ. και διάρκειας 13 εβδομάδων, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 3,73% και τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα € 996 εκατ.

Στο «πράσινο» επανήλθε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κλείνει με άνοδο 0,33% στις 510,23 μονάδες. Παρόμοια ήταν η μεταβολή και για τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, ξεχωρίζοντας αυτοί των περιφερειακών χρηματιστηρίων. Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε θετικά.

Το θετικό κλίμα διαμορφώθηκε έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, από τη Eurostat. Ειδικότερα, ο δείκτης του πληθωρισμού υποχώρησε στο 2,4% (σε ετήσια βάση) από το 2,6% του Φεβρουαρίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πως θα παραμείνει στάσιμος. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε και αυτός στο 2,9% από το 3,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ προβλεπόταν να διολισθήσει στο 3%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,73% στις 1.383,69 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.395,84 μονάδων (+0,14%) και των 1.378,93 μονάδων (-1,07%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,74% στις 3.328,73 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,54%, πέφτοντας στις 1.163,72 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 128 εκατ., εκ των οποίων τα € 13,7 εκατ. ήταν 23 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 29,58 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,17% για τη Motor Oil και άνω του 1% για τις Ε.ΥΔ.Α.Π., Jumbo, Quest, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Ο.Π.Α.Π. και Τιτάν. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη άνω του 1% για τις Aegean και ΕΛΧΑ.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Διέκοψε την πτωτική του τάση την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώνοντας ο Γ.Δ. το θετικό πρόσημο στις τελικές δημοπρασίες. Αρχικά, η αγορά κινήθηκε αγορά, πάνω από τις 1.390 μονάδες, όπου και βρήκε αντιστάσεις. Στη συνέχεια, οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών ώθησαν την αγορά κάτω από τις 1.380 μονάδες, όπου ενεργοποιήθηκε εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο ημερήσιος τζίρος, αν και ελαφρώς πεσμένος, έκλεισε σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά με τη βοήθεια των «πακέτων». Έντονη ήταν η διακύμανση στις τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει σημαντική άνοδο, η οποία περιορίστηκε στη συνέχεια, αλλά υπεραπέδωσε της αγοράς. Υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση κινήθηκαν στα επίπεδα του Γ.Δ., με πρωταγωνιστές την Autohellas και τη Reds, αντίστοιχα.

Μικρή άνοδο παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με κέρδη 0,16% στις 510,84 μονάδες. Μεικτά ήταν τα πρόσημα μεταξύ των βασικών δεικτών των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με ήπιες μεταβολές, ξεχωρίζοντας θετικά ο ισπανικός IBEX 35 (+0,53%) και ο βρετανικός FTSE 100 (+0,48%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο, με τις βασικότερες στηρίξεις να πηγάζουν από τον εξορυκτικό κλάδο.

Στα σημαντικά νέα της ημέρας ήταν η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ε.Κ.Τ., στα οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φάνηκε να τείνουν όλο και πιο έντονα στην άποψη πως ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2% πλέον, ισχυροποιώντας την πιθανότητα για εκκίνηση των μειώσεων τον ερχόμενο Ιούνιο. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές θεώρησαν τα συγκεκριμένα πρακτικά ως «σήμα» της Ε.Κ.Τ. προς τις αγορές για μείωση τον επιτοκίων στις αρχές του καλοκαιριού.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,19% στις 1.386,38 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.394,08 μονάδων (+0,75%) και των 1.379,62 μονάδων (-0,51%). Ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 3.335,88 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,34%, ανεβαίνοντας στις 1.167,64 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 118,81 εκατ., εκ των οποίων τα € 22,87 εκατ. ήταν 25 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 27,9 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, «άλμα» 5,30% σημείωσε η Autohellas. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα κέρδη 2,86% για την Ελλάκτωρ και άνω του 1% για τις Aegean, Δ.Ε.Η., Eurobank και Τιτάν. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες 2,30% για την ΕΛΧΑ.

Εκ νέου πτώση παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπαρασυρόμενο και από το ευρύτερα πτωτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Όλοι οι δείκτες ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να διαπραγματεύονται με απώλειες μεγαλύτερες του 1,6%, όμως, στη συνέχεια, οι αγοραστές αντέδρασαν περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πτώση.

Ο ημερήσιο τζίρος ήταν ξεκάθαρα εξασθενημένος σε σχέση με αυτούς των προηγούμενων συνεδριάσεων. Αρνητικά ξεχώρισε, ξανά, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,06%.

Πτωτικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να χάνει 0,88%, κλείνοντας στις 506,34 μονάδες. Οι απώλειες στους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών ήταν άνω του 1%, εκτός από του FTSE 100 (-0,85%). «Βαρίδι» αποτέλεσε ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων (-2%), ενώ στηρίξεις δόθηκαν από τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών (+1,6%). Η πλειονότητα των κλάδων έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρέθηκαν δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, όπως του Neel Kashkari και της Lorie K. Logan, οι οποίες γέμισαν με αβεβαιότητα την αγορά όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς έχουν επικρατήσει κάποιες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Στα μακροοικονομικά νέα, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη κατά τον Ιανουάριο κατέγραψαν μείωση κατά 0,5% (πτώση για 3ο σερί μήνα), σύμφωνα με τα νέα προκαταρκτικά στοιχεία, όπως και αναμενόταν. Πτώση, επίσης, σημείωσαν και οι κατασκευές στη ζώνη του ευρώ κατά τον Μάρτιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τιμές στις κατοικίες υποχώρησαν κατά 1% τον Μάρτιο, αποτελώντας την πρώτη (μηνιαία) μείωση εδώ και 5 μήνες. Σε ετήσια βάση οι τιμές είχαν άνοδο 0,3%.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,21% στις 1.383,45 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ των 1.384,12 μονάδων (-0,16%) και των 1.364,08 μονάδων (-1,61%). Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,22% στις 3.328,6 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,25%, πέφτοντας στις 1.164,69 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 105,1 εκατ., εκ των οποίων τα € 10,4 εκατ. ήταν 20 προσυμφωνημένες συναλλαγές, και ο όγκος ανήλθε στα 26,3 εκατ. κομμάτια.

Ενδεικτικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ισχυρή ήταν η πτώση άνω του 3% για τις Quest και Σαράντης. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 1% για τις Ελλάκτωρ, Ε.ΥΔ.Α.Π., Coca Cola, Autohella και Alpha Bank. Αντίθετα, αξιοσημείωτα ήταν τα κέρδη 2,20% για τον Ο.Τ.Ε. και άνω του 1% για τις Cenergy και τη Motor Oil.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2,73%, ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 2,68% και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,52%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,07%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.