21.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 20 Απριλίου

Σαν Σήμερα – 20 Απριλίου


Του Γρηγόρη Χατζή,

1611: Ανεβαίνει για πρώτη φορά στο Globe Theatre του Λονδίνου το γνωστό έργο Macbeth του William Shakespeare.

1841: Δημοσιεύεται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ιστορία, το βιβλίο Οι φόνοι της οδού Μοργκ του Αμερικανού πεζογράφου Edgar Allan Poe.

Ο Louis Pasteur. Πηγή εικόνας: Aleteia.org

1862: Γίνεται η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια παστερίωσης γάλακτος από τον Γάλλο επιστήμονα Louis Pasteur. To πείραμα του χάρισε το βραβείο Alhumbert την ίδια χρονιά στο Παρίσι και η διαδικασία πήρε προς τιμήν του το όνομά του. Κατά την παστερίωση τα τρόφιμα υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία, ώστε να εξαλειφθούν παθογόνοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν σε αυτά. Ακόμα, η παστερίωση εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα τρόφιμα, γεγονός που καθιστά την κατάκτηση του Pasteur εξαιρετικά σημαντική για την ανθρωπότητα.

1876: Αρχίζει η «Εξέγερση του Απριλίου» στη Βουλγαρία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της χώρας από τον οθωμανικό ζυγό.

1887: Λαμβάνει χώρα στο Παρίσι ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων. Νικητές ήταν οι Georges Bouton και Jules-Albert de Dion, με το όχημά τους να αναπτύσσει πρωτοφανή ταχύτητα για την εποχή: 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο Αδόλφος Χίτλερ. Πηγή εικόνας: wikipedia.gr

1889: Γεννιέται ο Αδόλφος Χίτλερ. Υπηρέτησε τον γερμανικό στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και του είχε απονεμηθεί δύο φορές ο Σιδηρούς Σταυρός (Iron Cross) για την ανδρεία του στο πεδίο της μάχης. Όντας o ηγέτης της Ναζιστικής Γερμανίας (γνωστός και ως Führer), την περίοδο 1933-1945, θεωρείται κατά γενική ομολογία από τις πιο επιζήμιες προσωπικότητες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κατά τη δράση του, προώθησε τον παγγερμανισμό, τον αντισημιτισμό και τον αντικομμουνισμό. Έχοντας ως σκοπό την κατάκτηση τουλάχιστον όλης της Ευρώπης, προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ήταν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων (πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίοι σε όλη την Ευρώπη θανατώθηκαν). Αυτοκτόνησε το 1945.

Η Μarie Curie. Πηγή εικόνας: malevus.com

1902: Η Μarie Curie και ο σύζυγός της, Pierre Curie,  επιτυγχάνουν να απομονώσουν ραδιενεργά άλατα ραδίου από το ορυκτό ουρανινίτη, γεγονός για το οποίο τιμήθηκαν και με Νόμπελ Φυσικής το 1903, το οποίο το μοιράστηκαν με τον Γάλλο επιστήμονα A. Henri Becquerel. Επίσης, ήδη από το 1898 είχαν ανακαλύψει τα στοιχεία ράδιο και πολώνιο, κατά τη διάρκεια έρευνάς τους. Συγκεκριμένα, η Marie Curie, μελετώντας για χρόνια το φαινόμενο της ραδιενέργειας, ανακάλυψε πως η ακτινοβολία που εκπέμπεται από το ράδιο είναι αυτή που προκαλεί το φαινόμενο. Απεβίωσε το 1934 από λευχαιμία, λόγω της πολυδεκαετούς έκθεσής της σε ραδιενεργά στοιχεία. Αν και η υπερβολική έκθεση σε ραδιενέργεια, γενικά, είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, σήμερα χρησιμοποιείται επικουρικά σε διαδικασίες συντήρησης τροφίμων, διάγνωσης ασθενειών κ.λπ.

1946: Ο Κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης βγαίνει πρώτος στον Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο ρεκόρ για τότε, 2 ώρες, 29 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα.

2000: Ο Παναθηναϊκός κατακτά για δεύτερη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας στο final four της Θεσσαλονίκης τη Maccabi Tel Aviv με σκορ 73-67.

2018: Φεύγει από τη ζωή, μετά από αυτοκτονία, ο Σουηδός DJ Avicii, ένας από τους πιο επιτυχημένους DJ στον κόσμο. Μεγαλύτερή του επιτυχία αποτελεί το τραγούδι Levels, το οποίο του χάρισε πλήθος βραβείων.

2021: Ο Αμερικανός αστυνομικός Derek Chauvin καταδικάζεται σε 22,5 χρόνια φυλάκιση για τον φόνο του Αφροαμερικανού George Floyd στις 25 Μαΐου 2020.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, Σαν σήμερα στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • DanSnow, Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • This day in history: April 20, britannica.com, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.