17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Helen Wallbank Milliken

Fe-Memorance: Helen Wallbank Milliken


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η Helen Wallbank Milliken υπήρξε Πρώτη Κυρία του Μίσιγκαν (1969-1983) και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και του περιβάλλοντος. Ήλθε στη ζωή στις 4 Δεκεμβρίου του 1922 στο Κολοράντο και απεβίωσε στις 16 Νοεμβρίου 2012. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, υπήρξε μια από τους κορυφαίους υποστηρικτές της προτεινόμενης τροπολογίας στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών περί ίσων Δικαιωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το 1972, η τροποποίηση συζητήθηκε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και επικυρώθηκε από τριάντα πέντε πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Μίσιγκαν. Όσον αφορά τις σπουδές της, παρακολούθησε μαθήματα στο Smith College στο Northampton της Μασαχουσέτης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1945.

Το 1943, γνώρισε τον σύζυγό της, William Milliken, στο Κολοράντο. Ο Milliken τότε φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Yale, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον αμερικάνικο στρατό. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά. Όσο η Helen φρόντιζε για την ανατροφή τους, ο σύζυγός εργαζόταν στην οικογενειακή επιχείρηση. Στη συνέχεια, η Helen έγινε μια πολύ ενεργή πολιτικά προσωπικότητα, καθώς το 1960 εμφανίστηκε στην πολιτική αρένα, όταν ο σύζυγός της εξελέγη Γερουσιαστής. Υπηρέτησε, λοιπόν, ως Πρώτη Κυρία για δεκατέσσερα χρόνια, γεγονός που την τοποθετεί σε ξεχωριστή θέση στην ιστορία του αμερικανικού κράτους, καθώς διετέλεσε τη μεγαλύτερη θητεία οποιασδήποτε Πρώτης Κυρίας. Εκείνη την περίοδο, υποστήριζε ανοιχτά κάποια μεταϋλιστικά αιτήματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών και του περιβάλλοντος.

Το 1994, ο υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς, ο Wolpe ζήτησε από την Helen, να συμμετέχει στο πλευρό τους. Όμως, απέρριψε την προσφορά του Wolpe. Αυτός βέβαια ηττήθηκε στις εκλογές του 1994 για την θέση του κυβερνήτη από τον Ρεπουμπλικάνο John Engler. Γενικότερα, η Helen απέφευγε τις πολιτικές εκστρατείες κατά τη μετέπειτα ζωή της κι αυτό, διότι ενέκρινε μόνο δύο εξέχοντες Δημοκρατικούς, την Τζένιφερ Γκράνχολμ, υποψήφια για Κυβερνήτη του Μίσιγκαν και τον προεδρικό υποψήφιο για τους Δημοκρατικούς, τον Γερουσιαστή Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2004.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.