20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 10/6 – 14/6

Financial Report: 10/6 – 14/6


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

10/06/2019: Με ράλι ανόδου άνοιξε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μία συνεδρίαση χρειάστηκε για να αναιρεθεί η εύλογη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας και να επιστρέψει πάνω από τις 840 μονάδες.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,28% στο ύψος των 842,76 μονάδων, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε κλείσει στις 815,97 μονάδες! Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 817,69 μονάδες και το υψηλότερο στις 846,66 μονάδες. Η ΔΕΗ και η Πειραιώς έδωσαν το έναυσμα στην αγορά, με τα εντυπωσιακά τους κέρδη, δεδομένου ότι ήταν από τους τίτλους που είχαν πιεστεί σημαντικά στην διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε.

Σε προεκλογικό κλίμα φαίνεται να επέστρεψαν οι αγορές και μάλιστα αποπνέοντας ιδιαίτερη αισιοδοξία. Σε αυτό πιθανότατα να συνέβαλε και η αναμενόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το απόγευμα της ημέρας, προκειμένου να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Άλλωστε, εδώ και καιρό, διαφαίνεται ότι η ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση δημιουργεί περισσότερο προσδοκίες παρά ανασφάλεια στους επενδυτές που προεξοφλούν ευρεία πολιτική αλλαγή.

Σε διεθνές επίπεδο, ανοδικά κινούνται τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όσο και οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να επιστρέφει πάνω από τις 26.000 μονάδες μετά από ένα μήνα σχεδόν, διευρύνοντας το ανοδικό του σερί. Το κλίμα που διαμορφώνει η απόφαση του Λευκού Οίκου να αναστείλει την επιβολή δασμών στο Μεξικό είναι θετικό, μετά και τη συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας για μέτρα περιορισμού των μεταναστευτικών ροών προς στις ΗΠΑ. Την αισιοδοξία των επενδυτών ενισχύει και η δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της G-20 ότι θα προστατέψουν την παγκόσμια ανάπτυξη από τα προβλήματα που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις.

11/06/2019: Με μικρή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο, που έδειξε να σταθεροποιείται μετά τα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης ημέρας.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 845,95 μονάδες, από τις 842,76 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 838,17 μονάδων στο χαμηλότερο σημείο και των 850,09 μονάδων στο υψηλότερο.

Η συνεδρίαση σήμερα είχε τόσο ανοδικούς τίτλους τους, όσο και διορθώσεις σε άλλους που λόγω της βαρύτητάς τους συγκράτησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω από το επίπεδο των 850 μονάδων. Η ψυχολογία στην εγχώρια αγορά, πάντως, παραμένει θετική λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών και του θετικού momentum που επικρατεί στις αγορές του εξωτερικού. Αυτό που χρειάζεται η αγορά, πλέον, είναι να εισρεύσει νέο χρήμα από επενδυτές έχουν πειστεί για την αλλαγή πορείας του ΧΑ. Σε αυτό συμβάλλει και το roadshow της ΕΧΑΕ που άρχισε σήμερα στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή 25 εισηγμένων ελληνικών εταιρειών, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για την προσέλκυση επενδύσεων με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα επίπεδα των πρόσφατων βελτιώσεων. Το ελληνικό 10-ετές ομόλογο αξιολογείται με απόδοση 2,81%, ενώ το 5-ετές συντηρεί την απόδοσή του στο 1,66%.

12/09/2019: Σταθερά πάνω από τις 840 μονάδες διατηρήθηκε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης και την μικρή ζημιά που τελικά καταγράφηκε.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 843,73 μονάδες, από τις 845,95 μονάδες την προηγούμενη μέρα. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 838,71 μονάδες και το υψηλότερο στις 847,68 μονάδες.

Μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, άλλωστε, δεν αναμένεται να αλλάξουν κατά πολύ οι ισορροπίες. Έως ότου η νέα κυβέρνηση δώσει τα πρώτα απτά δείγματα της πολιτικής της, η μεταβλητότητα θα υπερισχύει. Ταυτόχρονα, το μεγάλο ζητούμενο μέσα στον επόμενο μήνα είναι εάν θα επιτρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να έχει αυτοδυναμία, προκειμένου η οικονομία να μη χάσει κι άλλο χρόνο εξαιτίας των διεργασιών σχηματισμού κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα Natixis, σε ανάλυσή της, το έργο της Ν.Δ. δεν θα είναι εύκολο. Η δημοσιονομική ευελιξία παραμένει περιορισμένη, ενώ το διεθνές εμπορικό κλίμα και ο κίνδυνος μη συμφωνίας για το Brexit δημιουργούν ανησυχία στις αγορές για τις μελλοντικές προοπτικές.

Από την άλλη, τα μηνύματα από τη Νέα Υόρκη και το 8ο Greek Ιnvestment Forum της ΕΧΑΕ, είναι ιδιαίτερα θετικά. Διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον το οποίο εδράζεται στην προσδοκία ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις και θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι εκτιμήσεις για την εδραίωση ενός σταθερού οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος, καθώς και το «ξεπάγωμα” σημαντικών επενδύσεων (Ελληνικό) τροφοδοτεί το ενδιαφέρον για σειρά κλάδων, όπως οι υποδομές, οι κατασκευές, η ενέργεια και ο τουρισμός. Σε αυτό το κλίμα συμβάλλει και το ράλι στο ΧΑ, όπως και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

13/06/2019: Με σημαντική άνοδο, κόντρα στην έντονη μεταβλητότητα που κυριάρχησε, έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπερνώντας, μάλιστα, το φράγμα των 850 μονάδων!

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 850,37 μονάδες, από τις 843,73 μονάδες. Ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 840,33 μονάδων και των 854,13 μονάδων στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αν και το γεγονός ότι έσπασε το φράγμα των 850 μονάδων δεν εξαφάνισε την μερική επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην αγορά λόγω της μεγάλης ανόδου του προηγούμενου διαστήματος, η παραμονή του Γενικού Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα θεωρείται θετική εξέλιξη από τους περισσότερους αναλυτές. Οι εξελίξεις, μάλιστα, αναφορικά με τις εκλογές προσφέρουν χώρο και δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του χρηματιστηρίου.

Στο μέτωπο των ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,72%, ενώ σημαντική είναι και η βελτίωση στο 5-ετές ομόλογο, με την απόδοσή του στο 1,55%. Συνεχίζεται η πορεία με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις, σε προ κρίσης επίπεδα.

14/06/2019: Με μικρή προσαρμογή προς τα κάτω έκλεισε την εβδομάδα, προ του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, το Χρηματιστήριο που σταθεροποιήθηκε λίγο κάτω από τις 850 μονάδες.

Ημέρα Παρασκευή και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 847,36 μονάδες, από τις 850,37 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο ήταν στις 842,61 μονάδες, ενώ το υψηλότερο στις 852,62 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ κλείνει με κέρδη της τάξεως του 3,85%, συνεχίζοντας το ανοδικό ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Στα σημεία αναφοράς, την εβδομάδα που πέρασε, ήταν και η έναρξη της διαδικασίας άντλησης 300 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς με την έκδοση ομολόγου. Η ολοκλήρωση της άντλησης των κεφαλαίων θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά για επόμενες αντίστοιχες κινήσεις.

Πτωτικά, τέλος, κλείνει η εβδομάδα στις ευρωαγορές ως απόρροια των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, με την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν να κλιμακώνεται μετά τις επιθέσεις που δέχτηκαν δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν. Το περιστατικό ενισχύει τους φόβους για πιθανή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ με το Ιράν, αλλά και για ενδεχόμενες αναταράξεις στις προμήθειες πετρελαίου. Με μεικτά πρόσημα κινήθηκε η αγορά στις ΗΠΑ.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ