20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 13/5 – 17/5

Financial Report: 13/5 – 17/5


Της Μαριάννας Τζανέτου,

13/05/2019: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει να δέχεται πιέσεις.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 736,01 (την Παρασκευή), στις 724,65 μονάδες (-1,54%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 724,53 μονάδες και το υψηλότερο στις 737, 86 μονάδες.

Οι εμπορικές διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό μεταξύ των δύο, γεγονός το οποίο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό οι πολιτικές αντιπαραθέσεις οξύνονται λόγω των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών που είναι προγραμματισμένες στις 26 Μαΐου. Το παραπάνω γεγονός γεννά ερωτήματα στους επενδυτές σχετικά με τη σειρά ρυθμίσεων που εξαγγέλλει η ελληνική κυβέρνηση αν πρόκειται για μία κίνηση προεκλογικού ή αναπτυξιακού χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά ρυθμίσεων συνεπάγεται χαμηλότερο πλεόνασμα από το συμφωνηθέν με τους θεσμούς.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναβάλει την έκδοση του επταετούς ομολόγου που ήταν σχεδιασμένη να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, η οποία θα αποτελούσε σημαντικό καταλύτη για την ελληνική αγορά. Ωστόσο αυτή τη χρονική στιγμή τόσο οι εξωτερικοί, όσο και οι εσωτερικοί παράγοντες δεν ευνοούν μία τέτοια κίνηση. Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι καταγράφουν συνεχώς άνοδο στις αποδόσεις τους το δεκαετές διαμορφώνεται στο 3,567%, το πενταετές στο 2,483% και το επταετές στο 3,1%.

14/05/2019: Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να αντιδράσει στη διόρθωση.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 724,65 στις 732,06 μονάδες (+ 1,02%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 724,49 μονάδες και το υψηλότερο στις 735,49 μονάδες.

Νευρικότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά, η οποία προσπαθεί με ήπια αντίδραση να ελέγξει τη διόρθωση, επηρεασμένη από τη θετική εικόνα των παραγώγων της Wall Street.

Πρωταγωνιστής αποτέλεσε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κατέγραψε ισχυρή άνοδο με την προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στον δείκτη MSCI Global Standard. Το παραπάνω γεγονός υπήρξε θετικό κίνητρο για την ελληνική αγορά ήδη από την Παρασκευή.

Όσον αφορά το εσωτερικό πλαίσιο ρυθμίσεων της κυβέρνησης ανησυχία υπάρχει στους θεσμούς για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Επιπλέον ερωτήματα υπάρχουν για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ. Το γεγονός αυτό θα δώσει θετικό μήνυμα για την ελληνική αγορά, καθώς δείχνει ότι η χώρα οδεύει προς την κανονικότατα.

15/05/2019: Πτωτικά κινήθηκε για ακόμη μία μέρα αυτής της εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση από 732,06 στις 722,88 μονάδες (-1,25%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 721,81 μονάδες και το υψηλότερο στις 740,55 μονάδες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εμπορικές συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες φαίνεται ότι θα παραμείνουν στο επίκεντρο των επενδυτών παγκοσμίως για αρκετό καιρό ακόμα.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή είχε έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, γεγονός το οποίο προβλημάτισε τους αναλυτές. Αυτοί προειδοποιούν ότι το πακέτο παροχών που υπόσχεται η κυβέρνηση υπερβαίνει κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέα δημοσιονομική τρύπα. Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι τα οικονομικά της χώρας δεν αντέχουν πρόσθετες παροχές για το 2019. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η νευρικότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά ομολόγων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ανησυχία των επενδυτών.

16/05/2019: Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών με τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο από 722, 88 στις 726,51 μονάδες (+ 0,50%), το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 721,93 μονάδες και το υψηλότερο στις 733,58 μονάδες.

Μετά τη νέα έκθεση της HSBC, η οποία ανέφερε ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι έχουν περαιτέρω περιθώριο ανόδου για το επόμενο διάστημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών να στηρίχθηκε για άλλη μια μέρα στον τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές αν οι θεσμοί συνδέσουν την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας από την ελληνική κυβέρνηση με την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι δε θέλουν ακόμα να ασκήσουν πιέσεις λόγω των επικείμενων Ευρωπαϊκών Εκλογών.

17/05/2019: Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία ημέρα της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε άνοδο από 726, 51 στις 729,31 μονάδες (+0,39%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 726,24 μονάδες και το υψηλότερο στις 733,40 μονάδες.

Οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα κινήθηκαν με επιφυλάξεις τόσο για τις διεθνείς εξελίξεις, σχετικά με τη διατάραξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσο και στους προεκλογικούς ρυθμούς πού κινείται η αγορά. Μπορεί οι ευρωεκλογές να μην καθορίζουν άμεσα την κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο το αποτέλεσμα τους θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, γεγονός το οποίο γνωρίζουν οι επενδυτές, γι’ αυτό και παρακολουθούν τις κινήσεις των υποψηφίων κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα η αγορά βρήκε στήριγμα στις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον δείκτη MSCI και οδήγησαν στην κινητικότητα των τραπεζικών μετοχών αυξάνοντας τον όγκο και τον τζίρο της αγοράς.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ