17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 6/5 – 10/5

Financial Report: 6/5 – 10/5


Της Μαριάννας Τζανέτου,

06/05/2019: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φάνηκε ευάλωτο στις εμπορικές εντάσεις που κλιμακώνονται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε πτώση από 772,99 (την Παρασκευή), στις 754,20 μονάδες (-2,11%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 753,21 μονάδες και το υψηλότερο στις 768,61 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δοκιμάζεται στις 760 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει τους αρνητικούς καταλύτες τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό. Η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη από τη νέα εμπορική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στη Κίνα μέσω του Twitter. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την απογοήτευση του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κίνα και ανέφερε ότι η δεύτερη πληρώνει χαμηλούς δασμούς για τα αμερικανικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα απείλησε για αύξηση του συντελεστή δασμολόγησης από 10% σε 25%. Το παραπάνω γεγονός δε μπορούσε να μην αποτελέσει πλήγμα τόσο για την ασιατική, όσο και για την παγκόσμια αγορά. Οι νέες πολιτικές των ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσουν βαρύ επακόλουθο στην ανάπτυξη της Κίνας και κατ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Όσον αφορά το εσωτερικό οι επενδυτές είναι στραμμένοι στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το τελικό σχέδιο ρυθμίσεων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 3ης μετά-μνημονιακής αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη και θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

Στο επίκεντρο των επενδυτών είναι και οι πολιτικές εξελίξεις της χώρας έπειτα από την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης εναντίον του αναπληρωτή Υπουργού υγείας Παύλου Πολάκη, καθώς οι εξελίξεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

07/05/2019: Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε όμως να κινηθεί πάνω από τις 760 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε αύξηση από 754,20 στις 758, 97 μονάδες (+0,63%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 755,87 μονάδες και το υψηλότερο στις 765,85 μονάδες.

Από νευρικότητα συνεχίζει να διακατέχεται η ελληνική αγορά, η οποία προσπαθεί  να ελέγξει τη διόρθωση. Την ίδια στιγμή παραμένουν οι ανησυχίες των επενδυτών για το τι πρόκειται να ακολουθήσει έπειτα από τις απειλές περί νέων δασμών του Αμερικανού προέδρου προς την Κίνα. Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο εμπορικών γιγάντων το φθινόπωρο είχαν καταστροφικές συνέπειες τόσο για την παγκόσμια, όσο και για την ελληνική αγορά.

Παράλληλα οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα από τη συνάντηση των θεσμών με την κυβέρνηση σχετικά με το πλαίσιο ρυθμίσεων, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει νέα μέτρα παροχών. Οι παροχές αυτές θέτουν προβληματισμούς, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Οι δοκιμασίες για την ελληνική αγορά συνεχίζονται, καθώς η ελβετική τράπεζα UBS στη νέα της έκθεση φαίνεται να είναι επιφυλακτική για την περαιτέρω πορεία των ελληνικών ομολόγων. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί πάνω από την κατηγορία ΒΒ και προς την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο όρος επενδυτική βαθμίδα αφορά τα κρατικά ομόλογα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ως ομόλογα με επαρκεί πιστοληπτική ικανότητα. Συνεπώς φαίνεται ότι η κίνηση για την έκδοση νέων ομολόγων που ήταν να πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα θα μεταφερθεί καθώς όλα δείχνουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.

08/04/2019: Πτωτικά κινήθηκε για άλλη μία μέρα για αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε πτώση από τις 758,97 στις 743,01 μονάδες  (-2,10%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 743,02 μονάδες και το υψηλότερο στις 757,64 μονάδες.

Οι επενδυτές παραμένουν στραμμένοι τόσο στο εξωτερικό αναμένοντας εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ και Κίνας, όσο και στο εσωτερικό όπου περιμένουν την ανακοίνωση των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης.

Για να μπορέσει η ελληνική αγορά να επανέλθει στην κανονικότατα χρειάζεται τη στήριξη της αγοράς ομολόγων, κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό καθώς οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι καταγράφουν συνεχώς άνοδο στις αποδόσεις τους. Με την απόδοση του δεκαετές ομολόγου να σημειώνεται στο 3,44%, το πενταετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 2,36% και του επταετές, το οποίο εκδόθηκε το 2018 στο 2,7%

09/05/2019: Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγραφεί απώλειες από την αρχή της εβδομάδας κοντά στο 6%.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε  πτώση από τις 743,01 στις 728,62 μονάδες  (-1,94%). Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν στις 723,35 μονάδες και το υψηλότερο στις 741,74 μονάδες.

Οι επενδυτές για άλλη μια μέρα είναι στραμμένοι στις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών σε κινέζικα προϊόντα αξίας 200 δις δολάρια από 10% σε 25% την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εμπορίας της Κίνας δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να απαντήσει. Το παραπάνω γεγονός προκαλεί διεθνή ανησυχία για τις συνέπειες.

Όσον αφορά το εσωτερικό και τη συνάντηση των θεσμών με την κυβέρνηση, αξίζει να σημειωθεί η σύσταση του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στα δημοφιλή μέτρα.

Παράλληλα στην αγορά ομολόγων παρατηρούμε ότι η απόδοση τόσο του δεκαετούς, όσο και του πενταετούς ομολόγου συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία. Με το πρώτο να διαμορφώνεται στο 3,533% και το δεύτερο στο 2,441%.

10/05/2019: Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το πτωτικό σερί της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης δέχτηκε άνοδο από 728,62 στις 736,01 μονάδες (+1,01%).Το χαμηλότερο της ημέρας ήταν 729,81 μονάδες και το υψηλότερο στις 743,25 μονάδες.

Με κύριο καταλύτη τον τραπεζικό κλάδο, η ελληνική αγορά κατάφερε να αντιδράσει και να καλύψει ένα μέρος από την απώλεια που κατέγραψε από την αρχή της εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πρόκειται τη Δευτέρα να επανέλθει στο δείκτη MSCI Greece, γεγονός το οποίο είχε θετικό αντίκτυπο στους επενδυτές. Ο δείκτης MSCI μετρά την απόδοση των μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που τον απαρτίζουν, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 85% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Όσον αφορά την αγορά ομολόγων δεν κατάφερε να ακολουθήσει την αντίδραση και συνέχισε την ανοδική πορεία με το δεκαετές ομόλογο να κινείται στο 3,544% και το πενταετές στο 2,479%.


Μαριάννα Τζανέτου

Γεννηθείσα το 1998, είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Χρηματοοικονομική επιστήμη. Στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις και έχει παρακολουθήσει πολλαπλά συνέδρια. Επιπλέον ασχολείται με την αρθρογραφία σχετικά με χρηματοοικονομικά και πολιτικό - οικονομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ