19.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

21η Δεκεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1795: Γεννιέται στο Βάιχε του τότε εκλεκτοράτου της Σαξονίας, ο Λεοπόλδος φον Ράνκε, Γερμανός συγγραφέας και ιστορικός. Σπουδάζοντας στο πανεπιστήμιο της Λειψίας, ασχολήθηκε με τις κλασικές σπουδές και ιδιαίτερα με τη Φιλολογία. Με το έργο του υπήρξε ο άνθρωπος που μετέφερε την Ιστορία στον ακαδημαϊκό χώρο και της έδωσε επιστημονικό υπόβαθρο, συστηματοποιώντας τη μελέτη των γραπτών πηγών, με σκοπό την άσκηση κριτικής στα γεγονότα του παρελθόντος.

1907: Σφαγή της Σάντα Μαρία ντε Ικίκε. Ο χιλιανός στρατός, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ρομπέρτο Σίλβα Ρενάρ ανοίγει πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων απεργών εργατών των ορυχείων νιτρικού νατρίου. Οι περίπου 5.000 εργάτες είχαν συγκεντρωθεί στη Σχολή Σάντα Μαρία της πόλης και διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η κυβέρνηση αποφάσισε την καταστολή της κινητοποίησης, με αποτέλεσμα να σφαγιαστούν περίπου 2.200 απεργοί και μέλη των οικογενειών τους στον ευρύτερο χώρο της συγκέντρωσης, μετά και την άρνησή τους να παραδοθούν. Οι νεκροί ετάφησαν σε ομαδικό τάφο και το έγκλημα συγκαλήφθηκε από την χιλιανή κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες για το συμβάν να διαδίδονται μόνο προφορικά για αρκετά χρόνια. Οι επιζώντες αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα πόστα τους και το εργατικό κίνημα σίγησε για μία δεκαετία.  

1913: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Κόσμος της Νέας Υόρκης» το πρώτο σταυρόλεξο στην ιστορία. Ήταν έμπνευση του Άγγλου δημοσιογράφου Άρθουρ Γουάιν, επιμελητή της σελίδας Ψυχαγωγίας της εφημερίδας. Την επόμενη της κυκλοφορίας του φύλλου με το σταυρόλεξο, ημέρα, η εφημερίδα δέχτηκε πολλαπλά γράμματα αναγνωστών της, οι οποίοι ζητούσαν κι άλλα σταυρόλεξα. Σύντομα η νέα εφεύρεση διαδόθηκε και γνώρισε μεγάλη απήχηση στις ΗΠΑ. Τη δεκαετία του ’20 πέρασε στην Ευρώπη και την επόμενη γνώρισε παγκόσμια αποδοχή.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ