23.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΔημοσκόπηση Marc: Ένας μήνας μακριά από τις Ευρωεκλογές

Δημοσκόπηση Marc: Ένας μήνας μακριά από τις Ευρωεκλογές


Του Αντώνη Δεληολάνη,

Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές τις 9ης Ιουνίου του 2024, τόσο σημαντικότερες θα μας είναι οι δημοσκοπήσεις που κάνουν την εμφάνισή τους στα ελληνικά Μ.Μ.Ε. Συγκεκριμένα, στις 25.04.2024, η Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» δημοσιοποιεί μια δημοσκόπηση με χρονικό διάστημα 18-25 Απριλίου και τα αποτελέσματα που παρουσιάζει, τόσο για τα κόμματα όσο και για τους αρχηγούς αυτών, θεωρούνται σημαντικά, καθώς βρισκόμαστε σαράντα μέρες περίπου μακριά από τις Ευρωεκλογές.

Οι Αρχηγοί

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πρώτος και στη δημοτικότητα με 42,3% θετικής γνώμης, αλλά και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι συμμετέχοντες προς το πρόσωπό του (37,6%) με πολύ μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με τον δεύτερο, Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος φτάνει μόλις μέχρι το 10,3%, ενώ σε δημοτικότητα θετικής γνώμης βρίσκεται πίσω από πέντε αρχηγούς κομμάτων στο 25,9%. Ο δεύτερος φαίνεται να μην έχει τύχει ιδιαίτερης συμπάθειας, καθώς, ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παίρνει «κεφάλι» στην Αντιπολίτευση, συνεχίζει να βρίσκεται πολύ μακριά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε εμπιστοσύνη και σε θετική γνώμη. Τρίτος στον πίνακα εμπιστοσύνης βρίσκεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, παρόλο που η θετική γνώμη των συμμετεχόντων βρίσκεται στο 25%. Πολύ κοντά σε αυτόν βρίσκονται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5,5% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4,9% σε κλίμακα εμπιστοσύνης. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αν και πέμπτος στα ποσοστά εμπιστοσύνης, παρουσιάζεται δεύτερος σε θετική γνώμη των συμμετεχόντων, όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν και έκτη στα ποσοστά εμπιστοσύνης, τρίτη στην θετική γνώμη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αν και πρωτοπόρος στην πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση δεν εξαργύρωσε την απόφασή του αυτή με αύξηση ποσοστών εμπιστοσύνης και θετικής γνώμης, σχετικά με παλαιότερες δημοσκοπήσεις. Νατσιός, Λοβέρδος και Χαρίτσης βρίσκονται σε χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης, κάτω του 2% με τους δύο τελευταίους να έχουν ένα σημαντικό τεστ να περάσουν, καθώς τα κόμματά τους συμμετέχουν για πρώτη φορά σε εκλογές. Στο σημαντικό 22,2% κινείται το ποσοστό του Δ.Α. που σίγουρα θα παίξει τον ρόλο του στις εκλογές της 9ης Ιουνίου για τα τελικά ποσοστά.

Πηγή: protothema.gr

Τα Κόμματα

Αρκετά ευχάριστη μπορεί να θεωρηθεί η δημοσκόπηση της Marc για τη Νέα Δημοκρατία. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος (33,4%) θα φτάσει –και ίσως να ξεπεράσει– το ποσοστό που είχε λάβει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, γεγονός που είχε θέσει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ν.Δ. θα πορευθεί σε μια πολιτική κατευναστική, συσπείρωσης και περιοδειών, θέλοντας να διασφαλίσει το όριο του 33% και την απόσταση απ’ την Αντιπολίτευση. Στη μάχη της Αντιπολίτευσης τώρα κερδισμένος βγαίνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ένα μικρό «ξεπέταγμα» τον φέρνει στο 14,7% σχεδόν τρεις μονάδες από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρόλο που η «Ομπρέλα» που ήταν ενάντια στον Κασσελάκη μέσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δημιούργησε κόμμα και θα συμμετέχει στις Ευρωεκλογές. Επιπρόσθετα, στο ερώτημα για την πιο ουσιαστική Αντιπολίτευση, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται στην πρώτη θέση με τρεις μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, ενώ τον Μάρτιο του 2024 βρισκόταν με μόλις μία μονάδα. Τέμπη, ακρίβεια και δημόσια υγεία θα είναι τα κύρια σημεία της Αντιπολίτευσης προς τη Ν.Δ. Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Φαίνεται να χάνει τη μάχη της Αντιπολίτευσης με 11,4%, ενώ κινδυνεύει και από την άνοδο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ που βρίσκεται στο 9,8% και ισοβαθμεί με το κόμμα αυτό στον πίνακα της πιο ουσιαστικής Αντιπολίτευσης.

Η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κινηθεί κατά τις αξιοπιστίας της Κυβέρνησης και των Τεμπών, ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου θα περιμένει μέρος των ψηφοφόρων των «Σπαρτιατών» που δεν θα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές με απόφαση του Αρείου Πάγου. Το Κ.Κ.Ε. (8,5%) φιλοδοξεί να αυξήσει τα ποσοστά του, ενώ η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ μοιάζει να ενισχύεται σημαντικά σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές και φτάνει στο 5,3%. Πίσω από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου ακολουθεί η Νίκη (3,4%), η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (2,5%), το Μ.Ε.Ρ.Α. 25 (2,4%), η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ (2,2%) και οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ (1,7%) που έχουν ένα σημαντικό  “crash test” να περάσουν, είτε γιατί προσδοκούν το 3% είτε γιατί είναι οι πρώτες «μεγάλες» εκλογές που συμμετέχουν.

Πηγή: protothema.gr

Αναποφάσιστοι, «Σπαρτιάτες», celebrities

Στο 10% συναντάμε τους αναποφάσιστους που, κατά πάσα πιθανότητα, ανατοποθετούνται στο κέντρο ή δεν εκφράζονται από τον άξονα αριστεράς–δεξιάς. Ουσιαστικά, οι Eυρωεκλογές στοχεύουν σε αυτά τα άτομα τα οποία, εν τέλει, θα κρίνουν τα τελικά ποσοστά των κομμάτων. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, οι «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» δεν θα συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές με απόφαση του Αρείου Πάγου και αναμένεται σημαντικό μέρος του 2,4% να μετακινηθεί στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και στη ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ. Τέλος, γνωρίζουμε ότι στις Ευρωεκλογές η αναγνωρισιμότητα διαδραματίζει ρόλο μείζονος σημασίας για τους ψηφοφόρους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ (protothema.gr), διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνης Δεληολάνης
Αντώνης Δεληολάνης
Γεννημένος το 2000 μεγάλωσε στο Δοξάτο Δράμας και πλέον βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη καθώς σπουδάζει στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Ενδιαφέρεται για τομείς όπως πολιτική ιστορία, κοινωνικές θεωρίες, πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα και του αρέσει να ενημερώνεται από άρθρα και επιστημονικά βιβλία. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται αρκετά με το ποδόσφαιρο, είτε παίζοντας είτε βλέποντας και τη μουσική, αφού μαθαίνει ντραμς, ενώ έχει ιδιαίτερη αγάπη στα σκυλιά.