22.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

12η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

627: Μάχη της Νινευί. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος νικάει τους Πέρσες του βασιλιά Χοσρόη Β’ στη μάχη που έδωσε τέλος στον πόλεμο μεταξύ της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Σασσανίδων Περσών. Ο Ηράκλειος βάδιζε προς την περσική πρωτεύουσα, Κτησιφώντα και οι Πέρσες υπό τον στρατηγό Ραζάντ επιχείρησαν να τον σταματήσουν. Στη μάχη που δόθηκε στη Νινευί, οι 25.000-50.000 άντρες του Ηρακλείου επικράτησαν των 12.000 Περσών, οι οποίοι, μάλιστα, έχασαν στη μάχη περίπου τους μισούς πολεμιστές τους. Αξιοσημείωτη στην εν λόγω μάχη είναι η προσωπική μονομαχία του Βυζαντινού αυτοκράτορα και του Πέρση στρατηγού. Ο Ηράκλειος έκοψε το κεφάλι του Ραζάντ με ένα χτύπημα και πήρε ως λάφυρο την ασπίδα και την πανοπλία του, γεγονός που έριξε σε μεγάλο βαθμό το ηθικό των Περσών. Ο πόλεμος έληξε και οι Βυζαντινοί ανέκτησαν τα χαμένα τους εδάφη και τον Τίμιο Σταυρό.


1821: Γεννιέται στη Ρουέν της Γαλλίας ο Γκιστάβ Φλομπέρ, Γάλλος μυθιστοριογράφος. Υπήρξε βασικός εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεαλισμού στη χώρα του. Σπούδασε Νομικά στο Παρίσι, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Στα πιο διάσημά του έργα συγκαταλέγονται η Μαντάμ Μποβαρί, ο Σαλαμπό και η Αισθηματική Αγωγή. Πέθανε το 1880 στο Κρουασέ από εγκεφαλική αιμορραγία.


1915: Γεννιέται στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσεϊ ο Φράνσις Άλμπερτ Σινάτρα, Ιταλοαμερικανός μουσικός και ηθοποιός. Υπήρξε ένας εκ των σημαντικότερων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα για τις ΗΠΑ. Οι ηχογραφήσεις του ξεπέρασαν τις 1400 και πούλησαν πάνω από 150.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Έλαβε 11 βραβεία Γκράμι, καθώς και ένα Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία From Here to Eternity (1953). Επίσης, αποτέλεσε συχνά αντικείμενο συζήτησης της αμερικανικής κοινής γνώμης για τη σχέση του με προσωπικότητες του οργανωμένου εγκλήματος των ΗΠΑ. Πέθανε το 1998 στο Λος Άντζελες από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ