18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

26η Οκτωβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1185: Εξέγερση του Ασέν και του Πέτρου. Βούλγαροι και Βλάχοι που κατοικούσαν στο βυζαντινό θέμα Παρίστριον, εξεγείρονται κατά του αυτοκράτορα Ισαάκιου Β’ Αγγέλου. Αιτία της εξέγερσης ήταν η αύξηση της φορολογίας κυρίως στις βαλκανικές περιοχές της αυτοκρατορίας, που αποσκοπούσε στην κάλυψη των εξόδων του γάμου του αυτοκράτορα με την κόρη του βασιλιά της Ουγγαρίας και της Κροατίας, Μπέλα Γ’. Οι απεσταλμένοι των δυσαρεστημένων περιοχών, Πέτρος και Ασάν, έδωσαν τα ονόματά τους στην εξέγερση, η οποία ξεκίνησε αφού έλαβαν αρνητική απάντηση για διαπραγματεύσεις από τον Ισαάκιο. Η εξέγερση τελείωσε το 1187 και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εδαφών για το Βυζάντιο και τη δημιουργία της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.

1912: Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς. Έπειτα από τη νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα μετά τη σπουδαία ελληνική νίκη στα Γιαννιτσά, ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου που είχε θέσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, δηλαδή την κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν πλέον ανοιχτός. Μετά από μία διαφωνία με τον αρχιστράτηγο, διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος επιθυμούσε να καταληφθεί πρώτα το Μοναστήρι, για στρατηγικούς κυρίως λόγους, χρειάστηκε η παρέμβαση του βασιλέα Γεωργίου Α’ για να προχωρήσει το σχέδιο του Βενιζέλου, μιας και υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο κατάληψης της πόλης από τους Βουλγάρους. Το ελληνικό στράτευμα κατευθύνθηκε προς την πόλη και ο Ταξίν Πασάς ζήτησε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για έντιμη παράδοση της πόλης. Τη συμφωνία για την ελληνική πλευρά υπέγραψαν οι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτορας Δούσμανης, σε κείμενο που συνέταξε ο Ίωνας Δραγούμης. Ο τουρκικός στρατός παρέδωσε τον ελαφρύ και βαρύ οπλισμό του και με δαπάνη της ελληνικής κυβέρνησης μεταφέρθηκε στη Μικρά Ασία. Το πρωί της επόμενης ημέρας τμήματα του ελληνικού στρατού εισήλθαν την πόλη και ύψωσαν την ελληνική σημαία.

1947: Γεννιέται στο Σικάγο η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, Αμερικανίδα νομικός και πολιτικός, στέλεχος του Κόμματος των Δημοκρατικών. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών για την κυβέρνηση Ομπάμα από το 2009 εως το 2013, μέλος της Γερουσίας (για τη Νέα Υόρκη) από το 2001 εως το 2009 και Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ από το 1993 έως το 2001, ως σύζυγος του Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Στις προεδρικές εκλογές του 2016, υπήρξε υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών αλλά ηττήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ