17.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

22α Οκτωβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1797: Ο Γάλλος Αντρέ-Ζακ Γκαρνερέν χρησιμοποιεί για πρώτη φορά την εφεύρεσή του, το αλεξίπτωτο χωρίς πλαίσιο, όταν προσγειώνεται με τη βοήθειά του, μέσα σε μία γόνδολα, στο αστικό πάρκο Μονσό του Παρισιού, από υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων.

1859: Η Ισπανία κυρήσσει τον πόλεμο στο Μαρόκκο, ξεκινώντας τον Ισπανομαροκινό Πόλεμο. Αφορμή υπήρξε η επίθεση Μαροκινών ατάκτων στην ισπανική φρουρά της πόλης Θεούτα. Οι Ισπανοί, παρά τις εκκλήσεις των Βρετανών, εισέβαλαν στο Μαρόκο και αφού νίκησαν στη Θεούτα, πολιόρκησαν το Τετουάν και ανάγκασαν τον σουλτάνο του Μαρόκο να παραδοθεί (1860). Το Μαρόκο αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημίωση και να αναγνωρίσει την ισπανική επικυριαρχία στη Θεούτα και τη Μελίγια.

1923: Κίνημα Γαργαλίδη-Λεοναρδόπουλου. Οι δύο στρατηγοί ηγούνται στρατιωτικού κινήματος εναντίον της βενιζελικής Επαναστατικής Επιτροπής που κυβερνούσε τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το κίνημα είχε στόχο να καταλάβει την εξουσία αναίμακτα και να οδηγήσει τη χώρα σε «δίκαιες», κατά τη γνώμη των στρατηγών, εκλογές, καθώς ο εκλογικός νόμος της κυβέρνησης Γονατά ευνοούσε τους βενιζελικούς. Το κίνημα στήριξαν παραγκωνισμένοι από την Επαναστατική Επιτροπή βενιζελικοί αξιωματικοί, καθώς και βασιλόφρονες, που ανησυχούσαν για τυχόν επικράτηση αβασίλευτου καθεστώτος. Η δράση του κινήματος ξεκίνησε από την περιφέρεια της χώρας, καταπνίγηκε ωστόσο από τον Πάγκαλο, τον Πλαστήρα και τον Κονδύλη. Ως αποτέλεσμα, 1284 στρατιωτικοί αποτάχθηκαν με τις κατηγορίες της συμμετοχής και της στήριξης του κινήματος και οι Γαργαλίδης-Λεοναρδόπουλος καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά αργότερα τους δόθηκε χάρις.

1949: Γεννιέται στο Στρασβούργο ο Αρσέν Βενγκέρ, πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ποδοσφαίρου, ευρέως γνωστός για τη θητεία του ως προπονητής της Άρσεναλ, από το 1996 έως το 2018, η μεγάλη διάρκεια της οποίας τον κατατάσσει στην κορυφή της σχετικής λίστας. Θεωρείται ο πιο πετυχημένος προπονητής του συλλόγου, καθώς τον οδήγησε στην κατάκτηση πολλών τίτλων, ενώ επηρέασε γενικότερα με την προπονητική του σκέψη το αγγλικό ποδόσφαιρο εν τω συνόλω.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ