20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Καρίν Μανχάιμερ

Fe-Memorance: Καρίν Μανχάιμερ


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Καρίν Μανχάιμερ ήταν Σουηδέζα σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και παραγωγός. Η θεματολογία των κειμένων της αφορούσε τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Η Καρίν Μπιργκίτα Τζέικομπσον γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1934, στο Όσμπι της Σουηδίας. Το 1955, ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στην φιλοσοφία και το 1957, τελείωσε το μεταπτυχιακό της.

Το 1969, έλαβε μεγάλη προσοχή από το κοινό της Σουηδίας, μετά την δημοσίευση του βιβλίου της με τίτλο Report on Women, για το οποίο κέρδισε το Βραβείο Λογοτεχνίας ABF, το 1973. Στη συνέχεια, έγινε γνωστή μέσα από την δημιουργία κοινωνικών και συνάμα ρεαλιστικών τηλεοπτικών σειρών, όπως το “Lära för livet” το 1977, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχει η πραγματικότητα μέσα στο σχολείο, για το οποίο έλαβε κριτική από την τοπική κοινότητα. Επόμενο έργο της ήταν η σειρά “Solbacken: Avd. Ε” του 2003, η οποία αφορούσε την φροντίδα των ηλικιωμένων και την ιδιαίτερη προσοχή που έχουν ανάγκη.

Πηγή εικόνας: nordicwomeninfilm_com

Έλαβε πολλά βραβεία, εκ των οποίων το 2010, τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο “Piratenpriset” και το 2011, της απονεμήθηκε τιμητικό διδακτορικό στο “Sahlgrenska Academy”, για τον τρόπο που παρουσίασε την γνώση της για την γήρανση του ατόμου και την προσοχή που έδινε στη σημασία της καλής φροντίδας, με την ευημερία του ατόμου να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Το 2011, έλαβε μεγάλη προσοχή με την κωμωδία της “Last Minute”, που έκανε πρεμιέρα στο Γκέτεμποργκ και την ίδια χρονιά ψηφίστηκε ως Συγγραφέας της Χρονιάς, από την Δυτική Σουηδική Εταιρεία Συγγραφέων.

Η Μανχάιμερ παντρεύτηκε δύο φορές. Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο πολιτικός, Σόρεν Μανχάιμερ, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιοακίμ και την δημοσιογράφο, Άννα Μανχάιμερ. Ο γάμος τους έληξε το 1977, και το 1980 παντρεύτηκε τον Γκάνναρ Χάνσεν, αλλά χώρισαν το 1990.

Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε η κόρη της, Άννα, στην εφημερίδα “Göteborgs-Posten Mannheimer”, η Μανχάιμερ πέθανε ξαφνικά στις 11 Ιουλίου 2014, σε ηλικία 79 ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.