15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μπέτυ Φορντ

Fe-Memorance: Μπέτυ Φορντ


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή, 

Η Μπέτυ Φορντ υπήρξε μία πρωτοποριακή Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1973, έως το 1977.

Η Ελίζαμπεθ Άννι Μπλούμερ γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1918, στο Σικάγο, ενώ μεγάλωσε στο Μίσιγκαν, σε τριμελή οικογένεια. Με παρότρυνση της μητέρας της, η Μπλούμερ σπούδασε μπαλέτο και μοντέρνο χορό στο “Calla Travis Dance Studio” στο Γκραντ Ράπιντς και έγινε επαγγελματίας χορεύτρια.

Το 1942, παντρεύτηκε έναν πωλητή επίπλων, τον Γουίλιαμ Γ. Γουόρεν, ωστόσο μετά από τρία χρόνια έγγαμου βίου, χώρισαν. Τον Αύγουστο του 1947, γνώρισε τον 34χρονο, τότε, δικηγόρο, Γκεράλντ Φορντ, υπολοχαγό του Ναυτικού των ΗΠΑ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές του 1948, με τον Τζέραλντ να κερδίζει στις εκλογές και να οδηγεί την Μπέτυ στον κόσμο της πολιτικής. Εκείνη την περίοδο μετακόμισαν σε προάστιο της Βιρτζίνια, όπου εκεί μεγάλωσε τα τέσσερα παιδιά τους, Μισέλ, Τζον, Στίβεν, και Σούζαν.

Υπό την πίεση του σκανδάλου “Watergate” και μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον, ο Φορντ έγινε ο 38ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Μπέτυ επίσημα η Πρώτη Κυρία. Γνώρισε συχνά την αποδοκιμασία του Ρεπομπλικανικού κόμματος, εξαιτίας του ειλικρινούς χαρακτήρα της. Η εμφάνισή της στην εκπομπή “60 λεπτά”, όπου συζήτησε ανοιχτά για το προγαμιαίο σεξ και τη χρήση ελαφρών ναρκωτικών, έκανε τους συντηρητικούς να την αποκαλούν “No Lady” και να ζητούν την παραίτησή της.

Πηγή εικόνας: www.wikipedia.com

Λίγες βδομάδες μετά, διαγνώστηκε με κακοήθη καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκε σε μαστεκτομή. Η ίδια μίλησε ανοιχτά για την ασθένειά της, παρακινώντας της Αμερικανίδες να μην ξεχνούν τους ιατρικούς ελέγχους. Υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, το περιοδικό TIME την ονόμασε γυναίκα της χρονιάς, το 1975. Το 1976, στήριξε ενεργά τον άντρα της στην εκστρατεία για το χρίσμα του Προέδρου και πολλοί υποστηρικτές της φορούσαν κονκάρδες που έγγραφαν «Ψηφίστε για τον σύζυγο της Μπέτυ».

Η Φορντ έπαθε εξάρτηση αναλγητικών χαπιών και στη συνέχεια και οινοπνεύματος. Εισήλθε στο Ναυτικό Νοσοκομείο “Long Beach” για αποτοξίνωση. Το 1982, και μετά την πλήρη ανάρρωσή της, ίδρυσε το “Betty Ford Center”, αφιερωμένο στην βοήθεια όλων των ανθρώπων και ιδίως των γυναικών που πάσχουν από χημικές εξαρτήσεις. Για την συνεισφορά της, το 1991 ο Τζορτζ Μπους της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, ενώ το 1999 έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου.

Η Μπέτυ Φορντ πέθανε, σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου του 2011, σε ηλικία 93 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.