17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Τζανέτ Νόλαν

Fe-Memorance: Τζανέτ Νόλαν


Της Ραφαέλας – Γεωργίας Τσιμτσιλή,

Η Τζανέτ Νόλαν ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, που ξεχώρισε με τη φωνή και το ταλέντο της. Η επαγγελματική της καριέρα εκτείνεται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση μέχρι και τον κινηματογράφο.

Η Νόλαν γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1911 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Στον ιστορικό χώρο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, Pasadena Community Playhouse, στην Καλιφόρνια, ξεκίνησε τις πρώτες της παραστάσεις. Το 1932, κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο κολέγιο της γενέτειράς της, ξεκίνησε τη ραδιοφωνική της καριέρα στο “Omar Khayyam”, την πρώτη διηπειρωτική εκπομπή του σταθμού KHJ. Τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου, τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, η Νόλαν συμμετείχε σε πληθώρα προγραμμάτων και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα, ερμηνεύοντας δράμα, κωμωδία, σαπουνόπερες και ντοκιμαντέρ, όπως το “The March of Time”, “Cavalcade of America” κ.α. Η φωνή της αργότερα χρησιμοποιήθηκε και από την Disney σε κινούμενα σχέδια.

Πηγή εικόνας: https://www.rottentomatoes.com/celebrity/jeanette_nolan

Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1948, στην αριστουργηματική διασκευή του κλασικού σαιξπηρικού θεατρικού, «Μάκβεθ», ως η Lady Macbeth του Όρσον Γουέλς. Ο ρόλος αυτός την ανέδειξε και τη συντρόφευσε στην πορεία της καριέρας της. Εμφανίστηκε σε περισσότερα από 300 τηλεοπτικά προγράμματα, κυρίως σε σειρές εγκλήματος και μυστηρίου, όπως το “Charlie’s Angels”, “MacGyver” και “The FBI”. Προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Emmy και ο τελευταίος της ρόλος ήταν στην ταινία «Ο γητευτής των αλόγων», το 1998.

Το 1935, παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τζον Μακιντάιρ και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον ηθοποιό Τιμ Μακιντάιρ και την ηθοποιό Χόλι Μακιντάιρ. «Συναντήθηκαν» αρκετές φορές επαγγελματικά και έμειναν μαζί μέχρι και τον θάνατο του Μακιντάιρ, το 1991.

Η Νόλαν πέθανε στις 5 Ιουνίου 1998 στο νοσοκομείο Cedars-Sinai, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Ραφαέλα - Γεωργία Τσιμτσιλή
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση Διοικητική Επιστήμη & Δημόσιο Δίκαιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, έχει ως πάθος τα ταξίδια και αυτή την περίοδο διδάσκεται την Ισπανική γλώσσα.