15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ντόροθι Χάιτ

Fe-Memorance: Ντόροθι Χάιτ


Της Καλλιόπη Τσιπλαντώνη,

Η Dorothy Irene Height, γεννημένη στις 24 Μαρτίου 1912, ήταν Αφροαμερικανίδα ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ούσα πολύ μελετηρή, έλαβε υποτροφία, το 1929, για την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο Barnard της Νέας Υόρκης, αλλά δεν της επετράπη, τελικά να το παρακολουθήσει, καθώς δεν δεχόταν Αφροαμερικανούς. Αντ’ αυτού, η Height αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο NYU της Νέας Υόρκης, από όπου έλαβε πτυχίο στην εκπαίδευση και μεταπτυχιακό στην ψυχολογία. Η πρώτη της δουλειά ήταν ως κοινωνική λειτουργός στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Αργότερα, προσχώρησε στον Χριστιανικό Σύλλογο Νέων Γυναικών του Χάρλεμ. Μετά από λίγο, έγινε ηγέτιδα της οργάνωσης. Δημιούργησε διάφορα προγράμματα και προώθησε τον οργανισμό σε εθνικό επίπεδο.

Η επιθυμία της για ισότητα την ώθησε τότε στο Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών Νέγρικής Καταγωγής (NCNW). Μέσω του NCNW, προώθησε τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και επικεντρώθηκε στην αναδιάρθρωση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Το 1957, έγινε η τέταρτη πρόεδρος του συμβουλίου. Το NCNW βοήθησε οικονομικά πολλούς ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα. Η ίδια, μάλιστα, ήταν πρόεδρος αυτού του συμβουλίου για 40 χρόνια, ενώ στην παραμονή της εκεί συνεργαζόταν στενά με τον Martin Luther King. Επιπλέον, η εξέχουσα θέση της στο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων και η απαράμιλλη γνώση της στην οργάνωση την οδήγησαν και στην παροχή συμβουλών για πολιτικά θέματα. Το 1963, η Height μαζί με άλλους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων οργάνωσαν πορεία στην Ουάσιγκτον, με θέμα τις θέσεις εργασίας και την ελευθερία. Παρ’ όλο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της πορείας, δεν κλήθηκε να μιλήσει. Βρισκόταν, όμως, στη σκηνή μαζί με τον King, όταν εκείνος έβγαλε την περίφημη ομιλία του με την αξέχαστη φράση, «έχω ένα όνειρο». Παρά την προφανή φυλετική διάκριση που υπήρχε στο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων, εκείνη έμεινε και συνέχισε να αγωνίζεται.

Πηγή εικόνας: https://www.blackpast.org/african-american-history/height-dorothy-irene-1912/

Εκτός από τη δουλειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Height ταξίδεψε αρκετά. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια-ομιλήτρια στο Πανεπιστήμιο του Δελχί της Ινδίας και στην Ομοσπονδία Μαύρων Γυναικών της Νότιας Αφρικής. Για όλες τις προσπάθειές της, κατά τη θητεία της στο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων, η Height βραβεύτηκε και αναγνωρίστηκε από πολλούς οργανισμούς. Το 1994, έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Bill Clinton και το 2004 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Την ίδια χρονιά, η Height εισήχθη στο Democracy Hall of Fame International. Έλαβε, επίσης, περίπου 24 τιμητικά πτυχία, ενώ ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλεί τη Height «νονά» του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα.

Στις 20 Απριλίου 2010, η Dorothy Height πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Η κηδεία της έγινε στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσιγκτον. Λίγο μετά τον θάνατό της, η βουλευτής Eleanor Holmes και ο δήμαρχος Vincent Gray μετονόμασαν ένα ιστορικό ταχυδρομικό γραφείο σε “Dorothy I. Height Post Office”. Αυτή η τιμή έκανε τη Height τη μόνη Αφροαμερικανίδα γυναίκα που είχε ένα ομοσπονδιακό κτίριο στην Ουάσιγκτον με το όνομά της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.