14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Γκέρτρουντ Βάντερμπιλτ Γουίτνεϊ

Fe-Memorance: Γκέρτρουντ Βάντερμπιλτ Γουίτνεϊ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Gertrude Vanderbilt, γνωστή γλύπτρια και ιδρύτρια του Μουσείου Αμερικάνικης Τέχνη στη Νέα Υόρκη, γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1875 στη Νέα Υόρκη.

Η μεγαλύτερη αδερφή της πέθανε πριν γεννηθεί η Gertrude, με αποτέλεσμα όμως να μεγαλώσει μαζί με πολλά αδέλφια και μια μικρότερη αδερφή, μιας και η οικογένειά της είχε πολλά παιδιά. Το σπίτι της οικογένειάς της βρισκόταν στην Νέα Υόρκη και ήταν ένα πολυτελές αρχοντικό.

Από νεαρή ηλικία, η Gertrude σύχναζε τα καλοκαίρια συνήθως στο Newport, στο καλοκαιρινό σπίτι της οικογένειάς της. Έλαβε μια πολύ καλή εκπαίδευση από καταξιωμένους ιδιωτικούς δασκάλους, ενώ αργότερα πήγε στο αποκλειστικό Brearley School, που ήταν για γυναίκες φοιτητές στη Νέα Υόρκη. Από τότε άρχισε να εκδηλώνει την έντονη στροφή της προς τις τέχνες. Είχε αρχίσει να κάνει μικρά σχέδια και υδατογραφίες στα προσωπικά της τετράδια.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Κατά την επίσκεψή της στην Ευρώπη, στις αρχές του 1900, η Gertrude Whitney ανακάλυψε τον αναπτυσσόμενο κόσμο της τέχνης της Μονμάρτρης και της Μονπαρνάς στη Γαλλία. Αυτό που είδε την ενθάρρυνε να συνεχίσει τη δημιουργικότητά της και να πιέσει τον εαυτό της, ώστε να γίνει γλύπτρια και να ασχοληθεί με τη δύσκολη, αλλά και γοητευτική αυτή μορφή τέχνης.

Αργότερα, σπούδασε στο Art Students League της Νέας Υόρκης, με τους Hendrik Christian Andersen και James Earle Fraser. Υπήρξε συμμαθήτρια με τις Άννα Βον Χάιτ και Μαλβίνα Χόφμαν. Κατόπιν, όταν βρέθηκε στο Παρίσι, σπούδασε με τον Andrew O’Connor και δέχθηκε επίσης κριτική από τον Auguste Rodin στο Παρίσι. Η εκπαίδευσή της με γλύπτες δημόσιων μνημείων ήταν αναμενόμενο να επηρεάσει την μετέπειτα κατεύθυνσή της. Από το 1907 μέχρι και το 1914, έδωσε μια σειρά από σημαντικές και πετυχημένες εκθέσεις έργων τέχνης.

Το 1931 ίδρυσε το Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Whitney στη Νέα Υόρκη. Απεβίωσε σαν σήμερα, στις 18 Απριλίου 1942, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.