17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Έλενα Ναθαναήλ

Fe-Memorance: Έλενα Ναθαναήλ


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Έλενα Ναθαναήλ ήταν πασίγνωστη Ελληνίδα ηθοποιός, με συμμετοχές σε πληθώρα κινηματογραφικών ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, αλλά και τηλεοπτικών σειρών. Όλοι τη θυμούνται για την καθηλωτική μεσογειακή της ομορφιά.

Η Έλενα Δεληβασίλη γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1947 στη Νέα Φιλαδέλφεια από εύπορη οικογένεια. Αφού αποφοίτησε από το ιταλικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Τεχνών της Ρώμης, σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια, συμμετέχει στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, «Κάτι να καεί», το 1964, στην οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με την ερμηνεία της. Ο ίδιος ο Δαλιανίδης την προέτρεψε να καθιερώσει το επώνυμο της μητέρας της κι έτσι έγινε γνωστή ως Έλενα Ναθαναήλ. Εκτός από υποκριτικό ταλέντο, η Έλενα Ναθαναήλ διέθετε και πλούσια ομορφιά. Η φήμη της ομορφιά της έφτασε μέχρι τη Γερμανία, απ’ όπου δέχτηκε και πρόταση, για να παίξει στην ταινία “Wälsungenblut”, κάτι το οποίο έπραξε το 1965.

Πηγή εικόνας: TheCaller

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες. Οι ταινίες «Ντάμα Σπαθί» το 1966, «Ο 13ος» το 1967 και «Επιχείρησις Απόλλων» το 1968 αποτελούν μερικά δείγματα έργων, στα οποία ξεδίπλωσε το υποκριτικό της ταλέντο. Η μεγάλη διάκριση, όμως, για την Έλενα Ναθαναήλ ήρθε μέσω της συμμετοχής στην ταινία «Ραντεβού με μια άγνωστη» το 1968, αφού, χάρη σε αυτήν, της απονεμήθηκε το Α΄ Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν και άλλες ερμηνείες σε διάφορους κινηματογραφικούς ρόλους, όπως αυτοί στις ταινίες «Εκείνο το καλοκαίρι» το 1971 και «Αναζήτησις» το 1972, καθώς και συμμετοχές σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, με γνωστότερες τις σειρές «Άγγιγμα Ψυχής» το 1998 και «Γοργόνες» το 2007, με τη δεύτερη να αποτελεί την τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση της ηθοποιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ηλικία 19 ετών, η Έλενα Ναθαναήλ φωτογραφήθηκε στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το περιοδικό “Paris March”, προκειμένου να προβάλει τη χώρα διεθνώς. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης, φορούσε κοσμήματα, τα οποία αποτελούσαν αρχαιολογικά ευρήματα!

Η Έλενα Ναθαναήλ δεν υποστήριζε τον θεσμό του γάμου και δεν παντρεύτηκε ποτέ. Το 1973, έφερε στον κόσμο την κόρη της, Ίνκα, με τον επιχειρηματία, Γιώργο Τσάγκαρη. Για σχεδόν 30 χρόνια, συζούσε με τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Τάσο Μητρόπουλο, στο κτήμα της στην Εύβοια και έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τα άλογα.

Η Έλενα Ναθαναήλ διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα στις αρχές του 2008 και άφησε την τελευταία της πνοή δύο μήνες μετά, στις 4 Μαρτίου 2008. Η απαράμιλλη ομορφιά της και το ταλέντο της, όμως, παραμένουν αξέχαστα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.