15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ανν Ράντκλιφ

Fe-Memorance: Ανν Ράντκλιφ


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Ανν Ράντκλιφ ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, γνωστή για την κλίση που είχε προς το λογοτεχνικό είδος του γοτθικού μυθιστορήματος (γοτθική μυθοπλασία).

Γεννήθηκε ως Ανν Γουόρντ στο Λονδίνο στις 9 Ιουλίου 1764. Πατέρας της ήταν ο έμπορος Γουίλιαμ Γουόρντ, ενώ τα νεανικά της χρόνια τα πέρασε δίπλα στον πλούσιο θείο της, Τόμας Μπέντλεϋ. Το 1788, παντρεύτηκε τον Γουίλιαμ Ράντκλιφ στο Μπαθ. Το ζευγάρι, όμως, δεν έκανε παιδιά και η Ανν στράφηκε στη συγγραφή μυθιστορημάτων.

Το 1789, εξέδωσε το πρώτο της έργο με τίτλο «Τα κάστρα του Άθλιν και του Ντάνμπαϊν» (“The Castles of Athlin and Dunbayne”). Αυτό αποτέλεσε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του συγγραφικού της στυλ. Τα έργα της είχαν συνήθως ως πρωταγωνίστριες αθώες, αλλά δυναμικές κοπέλες, που με κάποιο τρόπο κατέληγαν σε σκοτεινά κάστρα μυστηρίων βαρώνων με ακόμη πιο σκοτεινό παρελθόν. Παρόλο που οι περισσότερες από τις ιστορίες της Ανν λάμβαναν χώρα στην ηπειρωτική Ευρώπη, εκείνη δεν ταξίδεψε ποτέ εκεί!

Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org

Τα έργα της Ανν ήταν αρκετά δημοφιλή και είχαν απήχηση στην υψηλή κοινωνία, καθώς και στην ανερχόμενη μεσαία τάξη, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες. Πετύχαιναν τον απόλυτο συνδυασμό τρόμου και φόβου με τα ήσυχα στοιχεία ρασιοναλισμού. Άλλα μυθιστορήματά της ήταν το «Ένα Σικελικό Ρομάντσο» (“The Sicilian Romance”) το 1790, το «Ρομάντσο του Δάσους» (“The Romance of the Forest”) το 1791, το «Τα Μυστήρια του Ουδόλφου» (“The Mysteries of Udolpho”) το 1794, και το «Ο Ιταλός» (“The Italian”) το 1796.

Η επιτυχία του μυθιστορήματος «Ρομάντσο του Δάσους» (“The Romance of the Forest”) κατέστησε την Ανν δεσπόζουσα μορφή του είδους των γοτθικών μυθιστορημάτων και διατήρησε ακλόνητο το ενδιαφέρον των αναγνωστών της για τα επόμενα έργα της.

Η Ανν Ράντκλιφ άφησε την τελευταία της πνοή στις 7 Φεβρουαρίου 1823 σε ηλικία 58 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.