15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατινάτου

Fe-Memorance: Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατινάτου


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατινάτου ήταν πριγκίπισσα, γερμανικής καταγωγής, σύζυγος του Δούκα της Ορλεάνης, Φιλίππου Α΄, οι οποίοι υπήρξαν ιδρυτές του Οίκου της Ορλεάνης. Έχει χαρακτηριστεί ως η «Γιαγιά της Ευρώπης», καθώς υπήρξε πρόγονος πολλών και σημαντικών βασιλικών οίκων της Γηραιάς Ηπείρου.

Γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1652 στη Χαϊδελβέργη. Καθώς ήταν ένα αδύνατο και αδύναμο βρέφος, βαφτίστηκε άμεσα, διότι πίστευαν πως δεν θα επιβιώσει. Οι γονείς της, μία πενταετία μετά τη γέννησή της, χώρισαν. Η μικρή Ελισάβετ έζησε με τη μητέρα της. Έλαβε την επιμελημένη παιδεία της εποχής της και διδάχθηκε, παράλληλα, γαλλικά, τέχνες και ιστορία.

Στις 16 Νοεμβρίου 1671, η Ελισάβετ νυμφεύθηκε τον Φίλιππο Α΄. Η πριγκίπισσα είχε βαπτιστεί κατά το προτεσταντικό δόγμα. Έτσι, τη  χρονιά εκείνη, μετεστράφη προς τον Ρωμαιοκαθολικισμό, ώστε να καταστεί έγκυρος ο γάμος. Οι δυο τους απέκτησαν τρία παιδιά. Μετά, όμως, τον θάνατο του πρώτου τους υιού, η Ελισάβετ Καρλόττα πέρασε κατάθλιψη.

Πηγή εικόνας: History of Royal Women

Όταν ανέλαβε ο Λουδοβίκος 14ος τον γαλλικό θρόνο, η Ελισάβετ βρέθηκε στην αυλή. Οι δύο τους ανέπτυξαν μία έντονη φιλία και απέκτησαν κοινές, αγαπημένες συνήθειες, όπως το κυνήγι. Σύντομα, η πριγκίπισσα έγινε αγαπητή στον γαλλικό λαό και αποτέλεσε ένα πρότυπο για τις νεαρές αριστοκράτισσες. Η συμπεριφορά της, το γλυκό ταπεραμέντο της και το γεγονός πως γνώριζε να μιλά γαλλικά, την κατέστησαν ιδιαιτέρως δημοφιλή στα σαλόνια των Γάλλων ευγενών.

Το 1701, ο Φίλιππος Α΄ πέθανε και κληροδότησε στην Ελισάβετ μία σειρά από χρέη. Η πριγκίπισσα δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί από την κοινή τους περιούσια, για να αποφύγει την αποπληρωμή των χρεών. Η ίδια έγινε πραγματικά έξαλλη και έκαψε την αλληλογραφία του συζύγου της με άλλα αγόρια (ο Φίλιππος Α΄ ήταν ομοφυλόφιλος).

Η χηρεία της τής προκαλούσε φόβο, καθώς θεωρούσε πως θα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την αυλή. Τελικά, μπόρεσε να συνεχίσει να ζει στο βασιλικό διαμέρισμα του συζύγου της στις Βερσαλλίες, αλλά ο ρόλος της στην αυλή περιορίστηκε σημαντικά.

Η Ελισάβετ Καρλόττα του Παλατινάτου άφησε την τελευταία της πνοή στις 8 Δεκεμβρίου 1722 στο Château de Saint-Cloud, κοντά στο Παρίσι.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.