15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαρία Τερέζα Σόσα Αβίλα

Fe-Memorance: Μαρία Τερέζα Σόσα Αβίλα


Της Νικολίνας Σκόνδρα, 

Η María Teresa Sosa Ávila γεννήθηκε στην πόλη Χιμαλτενάνγκο της Γουατεμάλας στις 12 Ιουλίου 1930 και υπήρξε πολιτικός και ακτιβίστρια της Γουατεμάλας. Υπηρέτησε ως Πρώτη Κυρία της Γουατεμάλας, από το 1982 έως το 1983, διότι ήταν η σύζυγος του Προέδρου της Γουατεμάλας, του Efraín Ríos Montt, με τον οποίο απέκτησε τρία τέκνα, τον Enrique, τον Homero και τη Zuri Rios.

Ο σύζυγός της, Efraín Ríos Montt, διώχθηκε ποινικά, το 2013, για τα αδικήματα της γενοκτονίας και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αφού θεωρήθηκε υπεύθυνος της γενοκτονίας των Ιξίλ και των Αμερινδιάνων Μάγια. Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι, κατά τον χρόνο της προεδρίας του, διαπράχθηκαν οι πιο σφοδρές σφαγές του εμφυλίου πολέμου της Γουατεμάλας, ο οποίος διήρκεσε 36 έτη (1960-1996). Ωστόσο, η ποινική δίωξη εναντίον του έπαυσε για τυπικούς λόγους, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση του λαού, που επιθυμούσε την τιμωρία του για τις πράξεις του. Οι δύο γιοι της María Teresa Sosa Ávila κατατάχθηκαν στον εθνικό στρατό της Γουατεμάλας και μάλιστα ο Homero σκοτώθηκε το 1982, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα. Η κόρη της ακολούθησε πολιτική καριέρα και έχει επανειλημμένα εκλεγεί δημοκρατικά ως βουλευτής στο εθνικό Κοινοβούλιο.

Στις εκλογές του 1995, η María Teresa Sosa Ávila υπήρξε υποψήφια για την Προεδρία στο Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο της Γουατεμάλας. Όμως, η υποψηφιότητά της ακυρώθηκε εξαιτίας ρητής απαγόρευσης, που προβλεπόταν στο άρθρο 186, εδάφιο γ’ του Συντάγματος της Γουατεμάλας. Η María Teresa έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, την 1η Οκτωβρίου 2018, έξι μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της (1926-2018), λόγω φυσικών αιτιών, στο σπίτι της, στη Γουατεμάλα.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Σκόνδρα
Νικολίνα Σκόνδρα
Γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στη σχολή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας λάβει ως κατεύθυνση την Πολιτική Ανάλυση. Έχει εργαστεί εθελοντικά στην ομάδα ΜΕΤΑ-δράση, η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.