15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΘετικό πρόσημα σε μία, κατά τα άλλα, στατική εβδομάδα

Θετικό πρόσημα σε μία, κατά τα άλλα, στατική εβδομάδα


Του Βασίλη Λιόση,

Ο δεύτερος κύκλος καραντίνας είναι εδώ. Μπορεί, αυτή τη φορά, να μην αφορά την κοινωνία, αλλά το χρηματιστήριο. Έτσι, μια ακόμα βδομάδα στασιμότητας πέρασε, σχεδόν, απαρατήρητη, με τις ελπίδες για την όποια ανάκαμψη να έχουν «ανατεθεί» στον επερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ξεκινώντας με την Δευτέρα, δεν ήρθε ποτέ η πολυπόθητη βελτίωση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις πτωτικές τάσεις στο τελείωμα της προηγούμενης εβδομάδας, παρά το γενικότερο καλό άνοιγμα των διεθνών αγορών. Μετά την Πέμπτη και την Παρασκευή, η Δευτέρα ήταν η τρίτη συνεχόμενη μέρα πτωτικής πορείας για την ελληνική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0.11% στις 632.56 μονάδες, κινούμενος μεταξύ 630.92 (-0.37%) και 638.90 (+0.89%) μονάδων. Ο τζίρος κινήθηκε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα και στα €20.2 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο, σε τεμάχια, την ίδια ώρα, να πέφτει κάτω από τα 12 εκατομμύρια μετοχές, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τους τελευταίους μήνες και ξεπερνά ακόμα και την «νωχελική» περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Στυλοβάτες της αγοράς στο άνοιγμα της εβδομάδας ήταν οι ΕΥΔΑΠ (+4.68%) και Coca Cola HBC (+2.62%) με τις OTE, Motor Oil, Fourlis και ΤΙΤΑΝ να ακολουθούν από κοντά. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι ΑΔΜΗΕ (-4.3%), Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, Εθνική, Viohalco, Jumbo, ΟΠΑΠ και Σαράντης, όλες τους με πτώση μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας (-1%).

Το σερί των αρνητικών προσήμων δεν διακόπηκε ούτε την Τρίτη, με τον γενικότερο φόβο γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και με την απαισιοδοξία που επικρατεί στο μέτωπο καταπολέμησης της πανδημίας, να κυριαρχούν. Για μία ακόμα μέρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχθηκαν αρκετοί τίτλοι του και να ανεβάσει τον ρυθμό των συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0.51% στις 629.34 μονάδες. Το ημερήσιο εύρος του ήταν ανάμεσα στις 625.11 (-1.18%) και τις 636.76 (+0.66%) μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται στα €26.5 εκατομμύρια ευρώ και τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνά τα 13.5 εκατομμύρια τεμάχια. Στην κορυφή του ταμπλό βρέθηκε η ΟΠΑΠ, που γνώρισε άνοδο 3.05%, με τις ΔΕΗ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτηλιναίος και ΟΤΕ να βρίσκονται κοντά. Την ίδια ώρα, ΟΛΘ (-2.76%), Ικτίνος (-2.08%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (-1.97%) βρέθηκαν στο χαμηλότερο στρώμα του πίνακα για την ημέρα.

Το αίσθημα επιβίωσης φαίνεται να έκανε την εμφάνιση του στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη. Παρά την όχι και τόσο ηχηρή αντίδραση, κρατάμε το γεγονός πως υπήρξε έστω και μικρότερου μεγέθους αντίδραση. Δίχως να παρουσιάζεται ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά, αποτελεί σημαντική επιτυχία το σπάσιμο των αρνητικών αποτελεσμάτων που κρατούσε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αριθμητικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1.03% στις 635.84 μονάδες. Ο ίδιος δείκτης κινήθηκε μεταξύ 627.03 και 638.02 μονάδων, ενώ ο τζίρος ήταν στα €29.2 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 13.2 εκατομμύρια τεμάχια. Σε επίπεδο τίτλων, πρωτοστάτησε η Τέρνα Ενεργειακή (+4.42%), με τις ΔΕΗ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Alpha Bank να συμβάλλουν εξίσου σημαντικά. Το άκρως θετικό είναι πως δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες πτώσεις σε επίπεδο τίτλων για την ημέρα.

Προχωρώντας προς το τέλος της εβδομάδας, την Πέμπτη, το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο που πλανάται στον αέρα, οδήγησε σε συγκρατημένες έως αμυντικές στρατηγικές, τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Μετά το σύντομο, κατά τα φαινόμενα, διάλειμμα της Τετάρτης, το Χρηματιστήριο Αθηνών επανήλθε στις πτωτικές πορείες την Πέμπτη. Ήπιοι τόνοι και πολύ μικρές διακυμάνσεις ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της ημέρας.

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0.43% στις 633.09 μονάδες. Κίνηση μεταξύ -0.7% και +0.28% και συγκεκριμένα μεταξύ 631.40 και 637.64 μονάδων. Ο τζίρος έφτασε τα €31 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 11 εκατομμύρια τεμάχια. Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή πρωταγωνίστησαν θετικά, με ανόδους άνω της ποσοστιαίας μονάδας, και κράτησαν σε καλό επίπεδο την αγορά παρά την όποια πτώση. Στον αντίποδα, η Eurobank (-3.11%) δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ με -2.1% πτώση, έκαστος ακολούθησαν κατά πόδας.

Κλείνοντας την εβδομάδα, την Παρασκευή, επικράτησε μια τάση σταθεροποίησης και συγκρατημένων κινήσεων θα λέγαμε ενόψει της νέας εβδομάδες. Ελάχιστη μεταβολή σε επίπεδο αγοράς, με χαμηλά, όμως, επίπεδα συναλλαγών. Χάρη στην καλή απόδοση συγκεκριμένων τίτλων, η αγορά κράτησε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, παρά το γεγονός πως δεν μπόρεσε να βρει την πολυπόθητη τάση για μια μακράς διαρκείας πορεία ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0.22% στις 634.47 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 629.69 (-0.54%) και 636.16 (+0.48%) μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα €31.2 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που ο όγκος συναλλαγών «έπιασε» τα 20 εκατομμύρια τεμάχια. Η Alpha Bank με άνοδο +3.72% τράβηξε τα βλέμματα και φυσικά τον δείκτη, με άξιους συμπαραστάτες τις Εθνική, Jumbo και Motor Oil. Για άκρως αντίθετους λόγους, οι ΟΠΑΠ (-1.35%) και Fourlis (-1.59%) σχολιάστηκαν αρνητικά.

Συνοψίζοντας, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0.18%, μικρή βελτίωση συγκριτικά με την πτώση 0.17% που συνολικά είχε την προηγούμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, ο FTSE25 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος με άνοδο 0.05%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε και αυτός με άνοδο την τάξεως του 0.46%.

Σε γενικές γραμμές, κυριαρχεί εδώ και αρκετό διάστημα μία στασιμότητα, λόγω των πολλών ανοιχτών μετώπων σε διάφορα επίπεδα. Από την μία, βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει επηρεάσει κάθε τομέα. Επιπλέον, η τουρκική προκλητικότητα δεν δείχνει να περιορίζεται όσο και αν η ελληνική διπλωματία καταβάλλει τα μέγιστα, ώστε να μην λήξει αναίμακτα η υπόθεση, την ώρα που έχουν παγώσει και οι όποιες κινήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τις εκλογές των ΗΠΑ να μπαίνουν στην κουβέντα και την Ευρώπη να φοβάται την όποια κίνηση, δεν θα μπορούσε η αγορά σε καμία περίπτωση να χαρακτηρίζεται από υψηλότερη κινητικότητα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Λιόσης
Βασίλης Λιόσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστήμιο Πειραιά. Του αρέσει να ενημερώνεται για τις οικονομικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Λατρεύει τα ταξίδια και τον αθλητισμό.