21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Μπέρτραντ Ράσελ

In Memoriam: Μπέρτραντ Ράσελ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Μπέρτραντ Ράσελ υπήρξε διακεκριμένος, φιλόσοφος και μαθηματικός. Εκτός από την πλούσια επιστημονική δραστηριότητα του ανέπτυξε και έντονη πολιτική δράση και σκέψη. Πρωτοστάτησε σε κινήματα και προτάγματα κατά του πολέμου και σε επιχειρήματα υπέρ της ειρήνης.

Γεννήθηκε στην ακμή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, στις 18 Μάιου του 1872 στο Τρέλεκ του Μονμαουθσαίρ. Η οικογένεια του ήταν αριστοκρατικής καταγωγής και έτσι ο Ράσελ κατάφερε να λάβει μόρφωση και σπουδές με κύρος. Οι γονείς του είχαν αποβιώσει όταν ακόμα βρισκόταν σε πολύ μικρή ηλικία και το ίδιο και ο γέρος παππούς του, με αποτέλεσμα την φροντίδα του να την αναλάβει η γιαγιά του.

Οι σπουδές του ξεκίνησαν στον πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1890 και ύστερα συνέχισε στο κολέγιο Τρίνιτι όπου σπούδασε μαθηματικά. Το 1893 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και το 1902 παντρεύτηκε. Τα επιστημονικά έργα του είδαν το πρώτο φως της δημοσιότητας μόλις το 1896. Μέχρι το 1920 ο Ράσελ είχε ταξιδέψει σε μια σειρά από χώρες και δίδαξε, όπως στη Ρωσία και στη Κίνα.

Αδογμάτιστο πνεύμα ακόμα και στις πολιτικές πεποιθήσεις του, οι οποίες απασχόλησαν μια σειρά μελετητών του επιστήμονα, φαίνεται ότι πολιτικά έκλεινε προς τον Αναρχοσυνδικαλισμό και τον Σοσιαλισμό, τον οποίο όμως επέκρινε αργότερα, ιδιαίτερα το καθεστώς της ΕΣΣΔ. Οι αναρχικές απόψεις του Ράσελ διαφαίνονται και μέσα από τις κολακευτικές αναφορές του στον αναρχισμό σε διάφορα βιβλία του, καθώς και σε κάποια αποφθέγματα που έχει αναφέρει και ταυτίζονται με την αναρχική θεωρία. Ο ίδιος είχε δείξει ελπίδα με την Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά όταν επισκέφτηκε τη Σοβιετική Ένωση οι ελπίδες του μειώθηκαν ριζικά και θεώρησε τον Κομμουνισμό ως ανελεύθερο.

Μετά το τέλος του ολέθριου Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο Ράσελ δίδαξε σε μια σειρά από πανεπιστήμια στην Αμερική, στα οποία δεν δίσταζε να καταδικάζει τον πόλεμο στο Βιετνάμ και τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Μπέρτραντ Ράσελ πέθανε σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου του 1970, στην οικία του στην Ουαλία από γρίπη. Μέχρι τον θάνατο του είχε καταφέρει να σπάσει την ουδετερότητα των Δυτικών επιστημόνων απέναντι στην Αμερικάνικη εμπλοκή στο Βιετνάμ αλλά και την μονότονη υπεράσπιση των «επιστημονικών επιτευγμάτων» της ΕΣΣΔ από οργανικούς επιστήμονες, υποστηρικτές του υπαρκτού σοσιαλισμού.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.