20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Λουδοβίκος ΙΑ'

In Memoriam: Λουδοβίκος ΙΑ’


Του Άγγελου Μεταλλίδη,

Ο Λουδοβίκος ΙΑ’ υπήρξε βασιλιάς της Γαλλίας κατά το διάστημα 1461-1483, γιος και διάδοχος του βασιλιά της Γαλλίας Καρόλου Ζ΄ και της Μαρίας του Ανζού.

Γεννήθηκε στην πόλη Μπουρζ, την περίοδο όπου η Αγγλία κατείχε τη βόρεια Γαλλία. Ο πατέρας του, Κάρολος Ζ’, είχε τον έλεγχο μονάχα στα κεντρικά και τα νότια της χώρας του. Ο Λουδοβίκος ΙΑ’, ήταν επίσης εγγονός από τη μεριά της μητέρας του, της Γιολάντας της Αραγωνίας. Με τον γάμο του με την Μαργαρίτα της Σκωτίας, η οποία ήταν κόρη του βασιλιά της Ιακώβου Α’, ισχυροποίησε τη θέση του στον θρόνο. Δεν απέκτησαν εντούτοις απογόνους και η Μαργαρίτα απεβίωσε το 1445. Το 1451 ο Λουδοβίκος ΙΑ’ σύνηψε δεύτερο γάμο με την Καρλόττα της Σαβοΐας, κόρη του Λουδοβίκου δούκα της Σαβοΐας και απέκτησε τέκνα: την Άννα, την  Ιωάννα, τον Κάρολο Η΄ και τον Λουδοβίκο.

Το 1440 συμμετείχε σε επανάσταση που είχε σχεδιαστεί εναντίον του πατέρα του και στόχος του ήταν να τον ελέγξει και να μπορέσει να ανακηρυχθεί ο ίδιος αντιβασιλιάς. Τα πράγματα ωστόσο δεν πήραν καλή τροπή για εκείνον. Το κίνημα απέτυχε οικτρά και ο Λουδοβίκος ΙΑ’ αναγκάστηκε να υποταχθεί στον Κάρολο, που τον συγχώρησε. Παρά την ανάμειξη του σε αυτό το γεγονός συνέχισε τη στρατιωτική του δράση, αλλά παράλληλα το μίσος προς τον πατέρα του εντάθηκε. Έτσι, ο πατέρας του αναγκάστηκε να τον εξορίσει στην επαρχία του Ντωφινέ. Ο Λουδοβίκος ΙΑ’ και ο πατέρας του δεν συναντήθηκαν ξανά έπειτα από αυτό το σημείο.

Το 1461 όταν γνωστοποιήθηκαν τα μαντάτα για τον θάνατο του πατέρα του, έσπευσε να καταλάβει τον θρόνο και να προλάβει τον αδελφό του, Κάρολο. Παρόλο που οι σχέσεις του με τον πατέρα του δεν υπήρξαν ποτέ καλές, όταν ο ίδιος κλήθηκε να κυβερνήσει συνέχισε εν μέρει την πολιτική του, χωρίς να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης. Κυβέρνησε με δικαιοσύνη, περιορίζοντας τη δύναμη των βαρόνων και των δουκών, καταδιώκοντας τους συνωμότες που τον περιστοίχιζαν επί χρόνια ως φίλοι του. Έγινε πιο σώφρων και οικονομικά εγκρατής, παρά τη σπάταλη πριγκιπική ζωή του. Φορούσε απλά ρούχα. Τα περισσότερα πράγματα που γνωρίζουμε για την ζωή του Λουδοβίκου ΙΑ’ προέρχονται από την πιο αξιόπιστη πηγή της εποχής, τον αυλικό Φίλιππο Κομίν.

Κατά την βασιλεία του η Γαλλία πήρε μέρος στον πόλεμο κατά της Αγγλίας. Ο Λουδοβίκος ΙΑ’ μετά την αποτυχία του με τους Άγγλους στράφηκε στο δουκάτο της Βουργουνδίας, με βασιλιά τον Φίλιππο Γ’ τον Καλό. Οι σχέσεις, όμως του Λουδοβίκου ΙΑ’ με τον υιό του Φιλίππου, Κάρολο, υπήρξαν κάκιστες και η συμμαχία του Λουδοβίκου ΙΑ’ με την Βουργουνδία δεν κράτησε αρκετά, καθώς υπήρξε προσέγγιση για συμμαχία με την Ελβετία.

Στις 30 Αυγούστου του 1483 άφησε την τελευταία του πνοή, είχε ωστόσο καταφέρει να εξουδετερώσει τους κυριότερους αντιπάλους του και να κάνει την Γαλλία μέρος του σύγχρονου μετα-μεσαιωνικού κόσμου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μεταλλίδης
Άγγελος Μεταλλίδης
Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1998 και μεγάλωσε στην Καλαμαριά του νομού Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται στο χώρο της πολιτικής ιστορίας του νέου ελληνικού κράτους και στην διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών και ιδεολογιών της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.