21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Νικολά Πουσέν

In Memoriam: Νικολά Πουσέν


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Το 1594 σε μια μικρή πόλη της Νορμανδίας γεννήθηκε ο Γάλλος ζωγράφος, Νικολά Πουσέν. Καταγόμενος από μια φτωχή οικογένεια, η οποία παρά τις δυσκολίες, του έδωσε τη βασική μόρφωση. Στα 18 του, δηλαδή περίπου το 1612, επηρεαζόμενος από τον Κεντέν Βαρέν ξεκίνησε τη πορεία του στον καλλιτεχνικό κόσμο. Αρχικά, βρέθηκε στη Ρουέν αλλά γρήγορα μετοίκησε στο Παρίσι. Εκεί γνώρισε την τέχνη της ώριμης Αναγέννησης και σύντομα, το 1624 βρέθηκε στη Ρώμη για να φιλοτεχνήσει απεικονίσεις για το έργο του Οβιδίου, «Μεταμορφώσεις».

Η Ρώμη ήταν γι’ αυτόν η Ιθάκη του, αφού εκεί έζησε πολλά χρόνια και εκεί γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες, που του μεταλαμπάδευσαν τις αξίες του ρωμαϊκού και αρχαιοελληνικού πνεύματος. Έτσι, ο Πουσέν τις αγάπησε και τις υιοθέτησε. Το 1630 ο Πουσέν νυμφεύθηκε την Αν-Μαρί Ντυγκέ, κόρη Γάλλου ζαχαροπλάστη στη Ρώμη. Ωστόσο, δεν άφησε απογόνους. Τα πρώτα χρόνια της πορείας του φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος τους, ενώ τα καλύτερα χρόνια έπονται.

Το 1638 και 1639 ήταν οι χρονιές κατά τις οποίες ο Πουσέν «απογειώθηκε» ως καλλιτεχνική προσωπικότητα. Αυτή του η εξέλιξη και η επακόλουθη φήμη δεν έμειναν απαρατήρητες από την αυλή του Γάλλου βασιλιά. Ο τότε μονάρχης της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΙΓ’, καθώς και ο καρδινάλιος Ρισελιέ πιέζουν τον Πουσέν να φύγει από τη Ρώμη, να γυρίσει στο Παρίσι και να γίνει μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Ζωγραφικής και Γλυπτικής. Στα τέλη του 1640 έφτασε στο Παρίσι, όπου η υποδοχή του ήταν ένθερμη.

Ωστόσο, αυτές οι μέρες δόξας θα είναι σύντομες, αφού τον Σεπτέμβριο του 1642 εγκατέλειψε το Παρίσι. Τα έργα της περιόδου του Παρισίου δεν έχαιραν των αναμενόμενων εγκωμίων και επαίνων. Αυτή η κακή καλλιτεχνική απόδοση σε συνδυασμό με την αλαζονεία του καλλιτέχνη, τον έφεραν σε ρήξη με τους αυλικούς. Ακολουθούν ήρεμα χρόνια στη Ρώμη έως και το 1665, όταν ο καλλιτέχνης σταματά να ζωγραφίζει λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο Πουσέν ήταν ένας ζωγράφος της εποχής του Μπαρόκ. Ωστόσο, προσπάθησε να αλλάξει τη μόδα της εποχής. Αρχικά, εμπνεύστηκε από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, καθώς και από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια στα έργα του κυριαρχεί το γυμνό σώμα. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται στο μουσείο του Λούβρου.

Ο Πουσέν πέθανε στις 19 Νοεμβρίου του 1665 στη Ρώμη και θάφτηκε εκεί.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).