14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 14/10 - 18/10

Financial Report: 14/10 – 18/10


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

14/10/2019: Με μικρή πτώση, σταθεροποιητικά, ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, υψώνοντας άμυνες στις 850 μονάδες.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,01%, από τις 855,95, στις 855,89 μονάδες. Στη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 848,45 και 856,04 μονάδων.

Την αντιστροφή του αρχικά αρνητικού κλίματος στην ελληνική αγορά έφερε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος από το -2,24% ενδοσυνεδριακά έκλεισε τελικά στο +0,56%, καθώς όλοι οι τίτλοι του, πλην της Eurobank, γύρισαν θετικοί στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης. Μετά το +10% της προηγούμενης εβδομάδας, ο κλάδος φαίνεται να βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης κατεύθυνσης, ενώ αποτιμάται και το σχέδιο «Ηρακλής», που εγκρίθηκε από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες οι διεθνείς αναλυτές, η αγορά έχει στα χέρια της δύο σημαντικές εξελίξεις, αφενός την επιτυχημένη έκδοση του 10-ετούς ομολόγου και αφετέρου την έγκριση του σχεδίου μείωσης των «κόκκινων δανείων» των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξελίξεις οι οποίες θα πρέπει να επισφραγισθούν από την αξιολόγηση της S&P εντός του μήνα. Με αυτό τον τρόπο, η αγορά θα μπορέσει να προσελκύσει κεφάλαια, τα οποία και έχει ανάγκη για να μπορέσει να σπάσει τη συσσώρευση που παρατηρείται τελευταία.

Όπως τονίζεται, μάλιστα, η έγκριση του «Ηρακλή», του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, είναι ένα βήμα καίριας σημασίας για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και για την προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Ο αντίκτυπος, βέβαια, στην ελληνική οικονομία πιθανότατα θα πάρει περισσότερο χρόνο για να γίνει ορατός.

15/10/2019: Σε θετικά εδάφη επέστρεψε το Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,27%, από τις 855,89, στις 858,16 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 853,01 μονάδων και των 862,80 μονάδων.

Δύο πρόσωπα είχε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, τα οποία διαμορφώθηκαν κυρίως από την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Από υψηλό ημέρας στο +1,59% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, σε μια εικόνα έντονης μεταβλητότητας, με τον ίδιο δείκτη να φτάνει έως το -1,27%. Είναι σαφές, λοιπόν, αυτό που σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, ότι χωρίς τον τραπεζικό κλάδο η ελληνική αγορά δε μπορεί να περιμένει πολλά.

Η κατάσταση που βλέπουμε, δηλαδή η αγορά να «παίζει» με τα περιθώρια επιλεγμένων τίτλων, δεν αναμένεται να λήξει σύντομα. Η αγορά χρειάζεται κάποιους καταλύτες για να ξεκολλήσει, όπως το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και την τελική μορφή του προϋπολογισμού. Ένα σερί θετικών μηνυμάτων, όπως το πρωτογενές αποτέλεσμα, που διαμορφώθηκε σε 4,479 δισ. ευρώ στο 9-μηνο του έτους, έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,467 δισ. ευρώ, είναι αναγκαίο στην παρούσα φάση.

16/10/2019: Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει ο Γενικός Δείκτης, λίγο κάτω από τις 860 μονάδες.

Ειδικότερα, έκλεισε με κέρδη 0,02%, από τις 858,16 μονάδες, στις 858,37 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 853,96 και των 861,03 μονάδων.

Δεν κατάφερε να διασπάσει τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών ούτε σε αυτή τη συνεδρίαση, παρά την υποστηρικτική αποτίμηση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2020. Η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη, τόσο μεταξύ των διττών μηνυμάτων από Κομισιόν και ΔΝΤ, όσο και στη διεθνή αβεβαιότητα που προκαλούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος για το 2020, ενώ υπάρχει και περιθώριο για πρόσθετες παροχές. Επίσης, διατηρεί την πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020. Σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Κομισιόν, το ΔΝΤ εκτιμά επιτάχυνση του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους (ανάπτυξη στο 3% το τέταρτο τρίμηνο από 1,5% το πρώτο εξάμηνο), θεωρώντας ότι επιβεβαιώνεται ο στόχος της κυβέρνησης για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ φέτος κατά 2%. Ωστόσο, για το 2020 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%, κάτω από τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8%.

Από την άλλη πλευρά, οι ξένοι κυρίως επενδυτές δείχνουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, εξέλιξη που επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας έχουν αποκτήσει νέα δυναμική ενόψει της συνόδου των ηγετών, με βρετανικές εφημερίδες να αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία.

17/10/2019: Τείχος βρήκε για ακόμα μια συνεδρίαση στις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,11%, από τις 858,37 μονάδες, στις 859,32 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 856,15 μονάδες και το υψηλότερο στις 864,23 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο, παρά τις προσπάθειες, παρέμεινε κοντά, αλλά κάτω από τις 860 μονάδες. Η διάσπαση της αντίστασης αυτής έχει μετατραπεί σε έναν γρίφο για την αγορά. Στα της συνεδρίασης, η αρχική ευφορία από την καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 864 μονάδες. Μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, των εξελίξεων γύρω από το Brexit αποθάρρυνε τους αγοραστές, οι οποίοι αναδιπλώθηκαν σημαντικά.

Όπως σημειώνουν πλέον, βέβαια, οι εγχώριοι αναλυτές, οι προϋποθέσεις για μια ανοδική κίνηση έχουν δημιουργηθεί. Αυτό που απομένει είναι ένα έναυσμα για τους αγοραστές. Το αρνητικό είναι ότι η τελική εικόνα γύρω από το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία θα το μάθουμε από την ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου, με πολλές πιθανότητες ίδιας κατάληξης με τις προηγούμενες, κάτι που θα επηρεάσει την αγορά.

Πάντως, οι ξένοι επενδυτές προφανώς θα εστιάσουν περισσότερο στις εγχώριες εξελίξεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι θετικές. Ήδη οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι έχουν εκφραστεί θετικά για την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής». Η Moody’s μάλιστα θεωρεί το γεγονός ως «πιστωτικά θετικό», ενώ και η DBRS αναφέρει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη.

18/10/2019: Μια εβδομάδα αναμονής και επιλεκτικών κινήσεων έκλεισε στο Χρηματιστήριο.

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38%, από τις 859,32 μονάδες, στις 862,58 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ 855,01 μονάδων και 862,66 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, τώρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,77%, καταγράφοντας μόλις μία οριακά αρνητική συνεδρίαση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε μια από τις πιο περιορισμένες σε εύρος εβδομαδιαίες κινήσεις, μένοντας πρακτικά στα ίδια επίπεδα με το κλείσιμο της προηγούμενης. Είναι αναμενόμενο οι αναμονές των μεγάλων θεσμικών επενδυτών να είναι μεγαλύτερες προς το τέλος του έτους. Η τακτική αυτή έχει να κάνει περισσότερο με την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης ζημιάς, παρά με την ανάληψη νέων θέσεων που θα χαλάσουν την εικόνα των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου.

Πέρα από τη στασιμότητα στις χρηματιστηριακές τιμές, τα αισιόδοξα μηνύματα συνεχίστηκαν με κυριότερο την έγκριση του σχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2020 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις στη φορολογία. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τιμολογημένη στις τρέχουσες τιμές και ενδεχομένως να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για ένα ράλι προς το τέλος της χρονιάς ή στο ξεκίνημα της επόμενης.

Στην αγορά ομολόγων, το κλίμα παραμένει εξαιρετικό για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του 10-ετούς έκλεισε στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 1,32%, σημειώνοντας σημαντική πτώση από το 1,44% στην αρχή της εβδομάδας, κοντά και στα ιστορικά χαμηλά.


Μανώλης Ανδριγιαννάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ