21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Μαρία Θηρεσία της Γαλλίας

In Memoriam: Μαρία Θηρεσία της Γαλλίας


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Στις 19 Δεκεμβρίου 1778 γεννήθηκε το πρώτο και μοναδικό παιδί της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας που επέζησε, η Μαρία Θηρεσία. Ήταν κόρη του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ και της Μαρίας Αντουανέτας. Είχε παντρευτεί τον γιο του Καρόλου Ι’, δούκα του Ανγκουλέμ, τον Λουδοβίκο Αντώνιο. Ούσα η μόνη απόγονος του Λουδοβίκου ΙΣΤ’, στέφθηκε βασίλισσα για 20 λεπτά μεταξύ της παραίτησης του πεθερού της και του συζύγου της. Όλοι περίμεναν στο παλάτι τον άρρενα διάδοχο, αλλά εν τέλει το πρώτο παιδί ήταν κορίτσι. Βαφτίστηκε από τη γιαγιά της, Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας κι είχε πάντοτε τη στοργικότητα του πατέρα της, αλλά και την αυστηρότητα της μητέρας της, η οποία ήθελε να τη μάθει να ζει με λίγα πράγματα, αν και η ίδια θα χαρακτηριζόταν ως μια βασίλισσα που αγαπούσε την πολυτέλεια.

Η νεαρή πριγκίπισσα αιχμαλωτίστηκε κι αυτή κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Η οικογένεια αρχικά περιορίστηκε στα ανάκτορα του Κεραμεικού στο Παρίσι. Προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τη χώρα αλλά δεν τα κατάφεραν. Όπως η βασιλική οικογένεια, έτσι κι άλλα πρόσωπα που σχετίζονταν άμεσα με τη μοναρχία, προσπάθησαν να διαφύγουν χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ο αποκεφαλισμός του πατέρα της ήταν οδυνηρός για την πριγκίπισσα, η οποία φυλακίστηκε μαζί με τη μητέρα και τη θεία της. Τα δύο αυτά κοντινά της πρόσωπα τα έχασε τον επόμενο χρόνο, αφού κι αυτές εκτελέστηκαν.

Στη συνέχεια, έφυγε από τη Γαλλία και βρήκε καταφύγιο στην Αυστρία και πιο συγκεκριμένα στην αυλή του Φραγκίσκου Β’. Έπειτα, πήγε στο Μιτώ στη Λετονία για να βρει τον θείο της που ήταν θεωρητικά ο βασιλιάς της Γαλλίας. Επρόκειτο για τον Λουδοβίκο ΙΗ’ της Γαλλίας. Τελικός προορισμός της ήταν το Εδιμβούργο, όπου έμεινε όλη η βασιλική οικογένεια έως την πτώση του Ναπολέοντα.

Το 1815, με την επιστροφή του Ναπολέοντα στη Γαλλία, έμεινε στη χώρα για να τον αντιμετωπίσει. Πιο συγκεκριμένα, έδωσε μάχη στο Μπορντώ κι η γενναιότητά της εξέπληξε τον Ναπολέοντα. Το 1820 δολοφονήθηκε ο κουνιάδος της, Κάρολος Φερδινάνδος και το 1824 πέθανε ο θείος της και βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος ΙΗ’. Τον διαδέχθηκε ο Κάρολος Ι’, ο οποίος ανατράπηκε από την Ιουλιανή Επανάσταση το 1836. Το ίδιο έτος πέθανε στην Πράγα ο πεθερός της, τον οποίο και φρόντιζε, από χολέρα.

Ύστερα, αποσύρθηκε σε ένα κάστρο έξω από τη Βιέννη, όπου ασχολήθηκε με το διάβασμα και τους περιπάτους. Απεβίωσε από πνευμονία στις 19 Οκτωβρίου 1851.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).