21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής

In Memoriam: Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής


Του Γιώργου Ναθαναήλ, 

Ο ισχυρότερος Οθωμανός σουλτάνος γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1494 στην περιοχή της Τραπεζούντας και πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου 1566 κατά τη διάρκεια εκστρατείας του στην Ουγγαρία. Είχε 4 συζύγους, 10 γιους και 3 κόρες (υπάρχει η πληροφορία πως υπήρχε μια ακόμη σύζυγος και μία ακόμη κόρη). Τον διαδέχθηκε ο Σελίμ Β’ ο γνωστός ως μέθυσος και πατέρας του ήταν ο προκάτοχος του θρόνου, Σελίμ Α’, που επέκτεινε την αυτοκρατορία προς τα νότια και τα ανατολικά. Ο Σουλεϊμάν ανήλθε στο θρόνο το 1520 και σχεδόν πάντα βρισκόταν σε εκστρατείες, είτε στα ανατολικά είτε στα βόρεια σύνορα.

Η Δύση τον χαρακτηρίζει ως Μεγαλοπρεπή, αλλά οι Οθωμανοί υπήκοοι τον γνωρίζουν ως Νομοθέτη. Φυσικά δεν άλλαξε τη Σαρία, διότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Η Σαρία ήταν νόμος ιερός βασιζόμενος στο Ισλάμ, αλλά υπήρχαν και οι Κανόνες, πεδίο δόξης λαμπρό για τις νομοθετικές ικανότητες του αυτοκράτορα. Έτσι μετά από συγκέντρωση των αποφάσεων των προηγούμενων αυτοκρατόρων αποφεύγοντας αντιφάσεις και κενά, προχώρησε στην έκδοση των «Οθωμανικών νόμων», μια νομοθεσία που έμεινε σε ισχύ για περισσότερο από 3 αιώνες. Επίσης, βελτίωσε νομοθετικά τη θέση των ραγιάδων μέσα στην πολυεθνική κοινωνία της αυτοκρατορίας, προκειμένου να έχουν οφέλη από τις μεταρρυθμίσεις. Ευνόησε και τους Εβραίους και καταδίκασε τις διώξεις κατά αυτών. Έκανε ελαστικότερες τις ποινές για πολλά αδικήματα και επέβαλε φόρο σε όλα τα προïόντα. Τέλος, αύξησε τον αριθμό των μεκτέμπ, δηλαδή των πρωτοβάθμιων ιδρυμάτων εκπαίδευσης σε 14. Στη συνέχεια οι άνδρες μαθητές μπορούσαν να συνεχίσουν σε έναν από τους 8 μεντρεσέδες.

Ο αυτοκράτορας ήταν ένας άνθρωπος του ξίφους, όπως οι περισσότεροι προκάτοχοί του. Μετά τις ήττες των περισσότερων βαλκανικών λαών αποφάσισε την εξόντωση των Ούγγρων, έτσι ώστε να απειλήσει την Κεντρική Ευρώπη. Τον Αύγουστο του 1521 πέτυχε κάτι, στο οποίο είχε αποτύχει ο προπάππος του, Μωάμεθ Β’. Κατέλαβε το Βελιγράδι, ένα από τα σημαντικότερα οχυρά μεταξύ Βαλκανίων και Κεντρικής Ευρώπης. Στη συνέχεια επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στη Ρόδο και μετά από ανηλεή πολιορκία ανάγκασε τους υπερασπιστές της, Ιωαννίτες Ιππότες, σε συνθηκολόγηση.

Στις 29 Αυγούστου νίκησε στη μάχη του Μόχατς και κατέλαβε την Ουγγαρία, μια πολύ πλούσια περιοχή της Ευρώπης. Πολιόρκησε τη Βιέννη το 1529 αλλά δεν κατάφερε να μπει νικητής σ’ αυτή. Κατάφερε να επεκτείνει την αυτοκρατορία και στα ανατολικά εις βάρος του βασιλείου των Σαφαβιδών. Έδωσε αγώνες εναντίον των Ευρωπαίων για τη διατήρηση σημαντικών εμπορικών θέσεων στον Ινδικό Ωκεανό καθώς και στη Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική.

*Αναλυτικότερα για τον πόλεμο στον Ινδικό και τη σημασία του καθώς και για τις επιχειρήσεις στα Βαλκάνια μπορείτε να βρείτε εδώ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).