21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15η Αυγούστου


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

718: Οι Άραβες λύουν την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης και μπαίνει τέλος στις προσπάθειές τους για κατάλυση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Άραβες, ένας πολύ επικίνδυνος εχθρός, εμφανίστηκαν λίγο μετά το θρίαμβο των Ρωμαίων έναντι των Περσών. Σάρωσαν ό,τι βρήκαν και έφτασαν έξω από την πρωτεύουσα. Παρά το γεγονός ότι απέκλεισαν την Πόλη από στεριά, ο στόλος τους διαλύθηκε από τους Βυζαντινούς με τη βοήθεια του υγρού πυρός. Ο χειμώνας, που ακολούθησε, αποδεκάτισε τους Άραβες έξω από τα τείχη της Πόλης. Την άνοιξη κατέφθασε νέος αραβικός στόλος, ο οποίος, όμως, ηττήθηκε ξανά. Οι Άραβες αποχώρησαν. Η αυτοκρατορία γλίτωσε από τη διάλυση, καθώς επίσης και ολόκληρο το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης.


1096: Ξεκινά η Α’ σταυροφορία για την ανακατάληψη των Αγίων Τόπων. Στο συνέδριο του Κλεμόρν το 1095, ο Πάπας Ουρβανός ο Β’ καλεί σε εκστρατεία τους χριστιανούς, προκειμένου να βοηθήσουν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να ανακαταλάβει ένα μέρος των εδαφών που χάθηκαν με την είσοδο των Σελτζούκων Τούρκων στη Μικρά Ασία. Αρχικά, ένα πλήθος απλών και μη εκπαιδευμένων στον πόλεμο ανθρώπων ξεκίνησε για τα Ιεροσόλυμα. Βλέποντας πως ο δρόμος ήταν δύσκολος, άρχισαν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον ηγέτη τους, Πέτρο Ερημίτη, και επιδόθηκαν σε λεηλασίες στην περιοχή της Ουγγαρίας και στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Εν τέλει, οι άνθρωποι αυτοί σφαγιάστηκαν από τους Σελτζούκους. Ωστόσο, στη συνέχεια ήρθαν οι πραγματικοί σταυροφόροι, που νίκησαν τους Σελτζούκους και το 1099 κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ και ίδρυσαν τα σταυροφορικά κράτη της Μέσης Ανατολής.


1940: Ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Τήνο, το ιταλικό υποβρύχιο Delfino εξαπολύει επίθεση εναντίον του ελαφρού καταδρομικού, Έλλη, καθώς και των επιβατηγών, Έλση και Έσπερο. Η τορπίλη χτύπησε στις 8:25 και το πλοίο βυθίστηκε μία ώρα αργότερα. Υπήρξαν 9 νεκροί και 24 τραυματίες, οι οποίοι σώθηκαν από τα αλιευτικά σκάφη του Μιχάλη Πετυχάκη. Η έρευνα αξιωματικών του Βασιλικού ναυτικού έδειξε πως επρόκειτο για ιταλικές τορπίλες. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μεταξά δεν αποκάλυψε τίποτα έως και την 30η Οκτωβρίου 1940 και δεν επέτρεψε στον Τύπο της εποχής να κάνει οποιονδήποτε υπαινιγμό για την εθνικότητα του υποβρυχίου.


1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου φτάνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και εξερχόμενος από το αεροπλάνο δηλώνει: «Η Ελλάς ανήκει στους Έλληνες». Στις 14 Αυγούστου οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης φτάνουν στο τέλος τους με άδοξο τρόπο. Έτσι, οι Τούρκοι βάζουν μπροστά νέα επιχείρηση, με την οποία συνεχίζουν την παράνομη εισβολή στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το 36,2 % του νησιού και εκτοπίζουν 120.000 Κύπριους. Οι νεκροί στρατιώτες και οι άμαχοι είναι χιλιάδες, καθώς επίσης και οι αγνοούμενοι. Από την παράνομη αυτή εισβολή προέκυψε ένα «κράτος», με την ονομασία Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, την οποία αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).