21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

3η Ιουλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1863: Έπειτα από τρεις ημέρες σφοδρής σύγκρουσης, λήγει με την τελική αποτυχημένη επέλαση των Νοτίων η μάχη του Γκέτισμπεργκ, η μεγαλύτερη που διεξήχθη στο πλαίσιο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Η Συνομοσπονδία επιχειρούσε από καιρό τη δεύτερη και τελευταία προσπάθειά της να εισβάλει στον Βορρά. Η απόπειρα αυτή πραγματώθηκε με την εκστρατεία του Γκέτισμπεργκ, όταν και οι Νότιοι βρέθηκαν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσινγκτον. Την πορεία της Στρατιάς της Βορείου Βιρτζίνια του στρατηγού Ρόμπερτ Λι, κλήθηκε να ανακάμψει η Στρατιά του Ποτόμακ των Βορείων. Η σύγκρουση έλαβε χώρα στα περίχωρα της μικρής πόλης της Πενσιλβάνια και υπήρξε η πιο αιματηρή στην ιστορία των ΗΠΑ, με τις απώλειες εκατέρωθεν να φτάνουν μέχρι και τις 50.000. Οι δυνάμεις της Συνομοσπονδίας έτρεψαν σε φυγή εκείνες της Ένωσης την πρώτη ημέρα της μάχης. Η σθεναρή άμυνα των Βορείων κατά τις δύο ημέρες που ακολούθησαν, όμως, οδήγησαν τους Νοτίους σε υποχώρηση και σε μία στρατηγική ήττα με σοβαρές συνέπειες για την πορεία του πολέμου.


1866: Λαμβάνει χώρα η μάχη του Κένιγκρατς μεταξύ Αυστριακών και Πρώσων, στο πλαίσιο του μεταξύ τους πολέμου για την ηγεμονία του γερμανικού χώρου. Η σύγκρουση αυτή υπήρξε καθοριστική για την επικράτηση της Πρωσίας και την μετέπειτα δημιουργία της Βορείου Γερμανικής Συνομοσπονδίας, που αποτέλεσε τη βάση για τη μετέπειτα Γερμανική Ενοποίηση υπό πρωσική αιγίδα, σύμφωνα με τις επιταγές του μικρογερμανισμού. Όσον αφορά στη στρατιωτική σύγκρουση, η πρωσική νίκη υπήρξε μεγαλειώδης. Οι Αυστριακοί είχαν συνολικά πάνω από 44.000 νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους, ενώ οι Πρώσοι μόλις 9.000. 


1883: Γεννιέται στην Πράγα ο Φραντς Κάφκα, γερμανόφωνος Αυστροούγγρος και Τσεχοσλοβάκος λογοτέχνης, ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους του 20ου αιώνα. Ο εβραϊκής καταγωγής Κάφκα υπήρξε άριστος μαθητής με πληθώρα ενδιαφερόντων και το 1901 ξεκίνησε να φοιτεί στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, παρακολουθώντας αρχικά μαθήματα Χημείας και στη συνέχεια Νομικής, σχολή στην οποία αργότερα αναγορεύτηκε διδάκτωρ. Στη συνέχεια έγινε ασκούμενος δικηγόρος, ενώ αργότερα εργάστηκε και ως υπάλληλος σε ασφαλιστικές εταιρείες. Το λογοτεχνικό του ενδιαφέρον είχε αναπτύξει ήδη από τα νεανικά του χρόνια, ενώ φρόντισε να το διατηρήσει και για το υπόλοιπο της ζωής του, συγγράφοντας πληθώρα διηγημάτων και μυθιστορημάτων, όπως η Δίκη και ο Πύργος. Απεβίωσε τον Ιούνιο του 1924 στο σανατόριο του Κίρλινγκ.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ