21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΑλεξάνδρα Σαγρή: Η μόνη λύση στην πάταξη της ακροδεξιάς είναι η επένδυση...

Αλεξάνδρα Σαγρή: Η μόνη λύση στην πάταξη της ακροδεξιάς είναι η επένδυση στην παιδεία


Συνέντευξη στον Εμμανουήλ Ανθουλάκη,

Η Αλεξάνδρα Σαγρή, με καταγωγή από τη Λαμία, έχει μεγαλώσει στο Μαρούσι και είναι εκπαιδευτικός, μητέρα και υποψήφια βουλευτής στις προσεχείς εθνικές εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής. Παρά το νεαρό της ηλικίας της η εμπλοκή της με την πολιτική ξεκίνησε απ’ τα φοιτητικά της χρόνια, όπου διετέλεσε γραμματέας της ΠΑΣΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Αθηνών και εκπρόσωπος στη σύγκλητο των φοιτητών. Αποτελεί μια μάχιμη εκπαιδευτικό με πάθος για το αντικείμενο της.

Στην παρακάτω συνέντευξη, μας μιλάει για τη νέα εκλογική μάχη που δίνει, την ανασυγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, το 24ωρο μιας εργαζόμενης μητέρας και το μήνυμά της αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές.

  • Με εμπλουτισμένο το πολιτικό σας βιογραφικό από δράσεις, αδιάκοπη και μάχιμη ενασχόληση με το επάγγελμά σας, μπαίνετε στην τρίτη σας εκλογική μάχη, παρά το νεαρό της ηλικίας σας. Σε τι διαφέρει αυτή η «μάχη» από τις δύο προηγούμενες που δώσατε;

Κάθε μου εκλογική αναμέτρηση υπήρξε, φυσικά, σημαντικό μέρος της πορείας μου. Κάθε μια, μου χάρισε εμπειρίες οι οποίες με ολοκληρώνουν ως άτομο, ως προσωπικότητα. Η επαφή με τον κόσμο, το άγχος για τον σωστό προγραμματισμό, οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, με έκαναν ακόμα πιο ώριμη ώστε να είμαι έτοιμη να διεκδικήσω για ακόμα μία φορά, στις ερχόμενες εκλογές, την στήριξη του κόσμου.

Η συγκεκριμένη, όμως, εκλογική διαδικασία έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, την κατάτμηση της Β’ Εκλογικής Περιφέρειας της Αθήνας σε Τομείς για τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες, σε εθνικό επίπεδο. Συνεπώς, γίνεται πολύ πιο συγκεκριμένη, πολύ πιο ουσιαστική, πολύ πιο στοχευμένη η προσέγγιση των προβλημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, από τους ανθρώπους που καλούνται να εκπροσωπήσουν τους πολίτες στην επόμενη Βουλή. Συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία των εθνικών εκλογών στο Βόρειο Τομέα, τον πιο οικείο τομέα για μένα και η πρόκληση είναι μεγάλη.

  • Το Κίνημα Αλλαγής πέρασε από φάσεις αμφισβήτησης και κριτικής. Απ΄ το πρόσφατο συνέδριό του φάνηκε να βρίσκει τη συνοχή του και πιο συγκεκριμένα μετά την καθαρή τρίτη θέση των ευρωεκλογών. Οι εθνικές εκλογές μπορούν να αποτελέσουν την Ιθάκη του κόμματος;

Οι εθνικές εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες τόσο για την παράταξη όσο και για την χώρα. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι θα πορευτούμε προς τις κάλπες σε ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης και διχασμού. Όμως, εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε σχέδιο, έχουμε πρόγραμμα, σταθερότητα έχουμε αρχές και αξίες, όποτε Ναι, αυτές οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν την Ιθάκη για τον χώρο μας. Είναι όμως πιο σημαντικό να αποτελέσουν την Ιθάκη για τον ελληνικό λαό, τον απλό κόσμο που παλεύει καθημερινά να τα βγάλει πέρα. Αφήνουμε στην άκρη τα παραταξιακά οφέλη, λοιπόν, και παλεύουμε για αυτά του απλού πολίτη.

  • Στις Ευρωεκλογές είδαμε το 3,1% της ηλικιακής ομάδας 17-24 να δίνει στήριξη στο Κίνημα Αλλαγής, σε συνδυασμό με το 13,3% που έδωσε ψήφο στη Χρυσή Αυγή. Έχοντας επαφή ως εκπαιδευτικός με τη νέα γενιά και σε συνδυασμό με το παρελθόν σας ως γραμματέας της ΠΑΣΠ, τίθεται επί τάπητος ένα διττό ερώτημα. Απ’ τη μία, πώς μπορεί το μικρόβιο του φασισμού να εξαλειφθεί από τα σχολεία και τη νεολαία και απ’ την άλλη, ποια βήματα είναι αυτά που οφείλει να ακολουθήσει το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου η νεολαία να αποτελέσει ξανά «άσσο στο μανίκι» του κόμματος;

Το γεγονός ότι ένας στους δέκα νέους αποφάσισε να στηρίξει με την ψήφο του τη νεοναζιστική αυτή συμμορία, την Χρυσή Αυγή, με βρήκε έκπληκτη. Πραγματικά βλέποντας για πρώτη φορά τις στατιστικές στις οποίες αναφερθήκατε, όχι μόνο ξαφνιάστηκα αλλά και στεναχωρήθηκα. Ως δασκάλα ένας από τους βασικότερους στόχους μου, είναι μέσω της δουλειάς μου να δώσω τα κατάλληλα δημοκρατικά ερεθίσματα στους μαθητές μου, να τους μιλήσω για την ισότητα, την αγάπη μεταξύ των λαών και τον σεβασμό. Είναι εμφανές ότι το πρόβλημα αυτό αποτελεί απόρροια της όλης παραμέλησης της παιδείας. Γιατί μόνο κάποιος ο οποίος δεν έχει λάβει την κατάλληλη παιδεία και εκπαίδευση μπορεί να καταλήξει να υποστηρίζει οργανώσεις σαν την Χρυσή Αυγή. Η μόνη λύση, λοιπόν, στην πάταξη της ακροδεξιάς είναι η επένδυση στην παιδεία. Δεν θα σταματήσω να το λέω, η παιδεία πρέπει να αποτελέσει νούμερο ένα της ατζέντας κάθε κυβέρνησης. Για να έρθω τώρα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης το ποσοστό που έλαβε το Κίνημα Αλλαγής στους νέους είναι πράγματι χαμηλό, ωστόσο αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς. Επιβάλλεται να ξεκινήσουμε μια πορεία διαλόγου προς τους νέους και να τους επικοινωνήσουμε τις προτάσεις μας για ζητήματα που τους απασχολούν περισσότερο.

  • Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος και υποψήφια βουλευτής. Πώς επιτυγχάνονται όλα στο 24ωρο μιας μαχόμενης γυναίκας σαν κι εσάς;

Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητά μου είναι γεμάτη. Γεμάτη όχι μόνο από επαγγελματικά ραντεβού αλλά και από τις υποχρεώσεις μιας κοινής εργαζόμενης μητέρας. Δεν θα ήθελα να στερήσω από τα παιδιά μου τις τρυφερές στιγμές μεταξύ μας, λόγω της υποψηφιότητάς μου. Κάθε στιγμή με τον γιο μου, Χρήστο, και την μικρή Ιωάννα είναι ανεκτίμητη για εμένα. Με γεμίζει δύναμη κι ενέργεια.

Κάτι στο οποίο όμως θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη σημασία είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κάθε εργαζόμενη μητέρα. Ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική, άλλωστε, είναι για να παλέψω ώστε το ίδιο το κράτος να μεριμνά και να δίνει τα κατάλληλα εφόδια σε κάθε γυναίκα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει επαρκώς στις υποχρεώσεις της. Για παράδειγμα, ας αναρωτηθούμε πόσες μητέρες θα βοηθούσε το κτίσιμο νέων παιδικών σταθμών ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός αυτών;.

  • Η Φώφη Γεννηματά αποτελεί τη μοναδική εν Ελλάδι γυναίκα πρόεδρο κοινοβουλευτικού κόμματος. Για κάποιους το «γυναίκα σε θέση εξουσίας» αποτελεί ακόμα συντηρητικό ταμπού. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί ένα πρότυπο δυναμικής για εσάς και κάθε γυναίκα;

Η ανισότητα δυστυχώς εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή αντίσταση στην γυναικεία ηγεσία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στη χώρα μας ηγείται της δημοκρατικής παράταξης μια γυναίκα, μητέρα και σύζυγος, το παράδειγμα της οποίας δίνει δύναμη σε όλες μας να ξεπεράσουμε εμπόδια, προκαταλήψεις και στερεότυπα, που εμποδίζουν την πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις ηγετικές. Μας δίνει δύναμη να πιστέψουμε ότι μπορούμε, μπορούμε να συνδυάσουμε την οικογένεια, με μια έντονη δραστηριότητα είτε επαγγελματική, είτε πολιτική, μπορούμε αρκεί να πιστέψουμε στους εαυτούς μας.

Η ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής, η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στα πολιτικά δρώμενα είναι το στοίχημα. Θα το κερδίσουμε;

  • Δεδομένης της υποψηφιότητός σας, τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε αναφορικά με τις ερχόμενες εκλογές στον κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους;

Το κυριότερο μήνυμα που θα ήθελα να περάσω στους νέους όσον αφορά τις ερχόμενες εκλογές, είναι η σοβαρότητα και η ευθύνη που φέρει το δικαίωμα του εκλέγειν. Εκλέγεις αυτόν που σε εκφράζει, αυτόν που μπορεί να σε εκπροσωπήσει καλύτερα, να προτείνει λύσεις και να πιέσει για την υλοποίησή τους.

Είναι στο χέρι των νέων η επιλογή ενός νέου πολιτικού παραδείγματος.

Με ενημέρωση, συζήτηση και υπεύθυνη κρίση θα δώσουν αξία στην ψήφο τους. Στόχος μου είναι να παλέψω για την πάταξη της αποχής. Της αποχής η οποία είναι «βούτυρο στο ψωμί» της ακροδεξιάς. Είναι πολύ σημαντικό, οι νέοι να εκπροσωπούνται επαρκώς.

Γι’ αυτό καλώ όλους τους νέους να βγουν στις κάλπες και να ψηφίσουν με κριτήρια δημοκρατικά, κριτήρια ποιότητας ώστε να εκπροσωπηθούν τα συμφέροντά τους.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Σαγρή για την παραχώρηση της συνέντευξης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ